Harau vallei: met gezin in Abdi Homestay


Midden in Sumatra, in de Harau vallei, slapen we bij Abdi Homestay. Aan de voorkant van ons huisje kijken we uit over helder groene rijstvelden, aan de achterkant worden we omringd door een enorme rotswand. We hebben uitzicht op een uniek landschap dat we vandaag met onze gids Yoga verder gaan ontdekken.


Harau Vallei
Abdi Homestay

Ingesmeerd en ingepakt in onze tropenbroeken, starten we onze trekking vanaf de homestay direct het rijstveld in, aan alle kanten omringd door het kloofgebergte. De bruine rotsen steken donker af tegen de heldergroene rijstgewassen. We zien hoe de rijstvelden bewerkt worden en Yoga vertelt over van alles terwijl we hem gehoorzaam volgen. Na een uurtje of twee komen we, via een pad door een bos omhoog, bij een klein dorpje."Only with the handsome boys...."

De lokale bevolking kijkt zijn ogen uit. "He mister!" klinkt het al gauw. Een grote familie, met veel jonge kinders en een paar tienermeiden willen met ons op de foto. Nou ja,  niet met ons, onze zonen zijn zwaar favoriet; "only with the handsome boys...."Waterval


Na de fotoshoot gaan we met gids Yoga verder naar een waterval. We kunnen er een beetje pootjebaden en dat doen we graag, want het is heet. Yoga houdt wel van een beetje avontuur en neemt ons mee naar een tweede, hoger gelegen waterval. We klimmen de steile modder- en rotswand omhoog en houden ons vast aan lianen en voelen ons een klein beetje Tarzan. Eenmaal boven genieten we van een waterval massage. Helemaal fris van het heldere water, klauteren we weer terug naar beneden.


Yoga's oma


We lopen verder en komen in het dorp waar Yoga woont. Omdat het suikerfeest is, mogen we eten bij Yoga's oma. We komen in een huisje waar ze met 15 mensen wonen. Binnen 10 minuten zitten we op de stenen vloer en staat de tafel vol met schaaltjes eten. Ze lachen om ons als we sommige gerechten te heet vinden. Yoga vertaalt onze gesprekken. We willen voor het eten betalen, maar de heer des huizes maakt nadrukkelijk duidelijk dat dat niet de bedoeling is. Ze willen wel graag met ons op de foto, dus gaan we met de hele familie op de foto en de jongens maken selfies met de jonge meiden die er rondlopen.


Riviertochtje


Na het eten brengt Yoga ons naar een riviertje. Veel ouders spelen er met kinderen in het water. Wij maken een tourtje maken op een vlot. De rivier af en vervolgens weer terug. Het stelt niet veel voor, maar wij genieten van het groen om ons heen en de mensen die overal zwemmen, peddelen of pootjebaden.Het is weer tijd om terug te gaan naar Abdi Homestay. Moe van alle indrukken, photoshoots en inspanning genieten we op de veranda van ons huisje van de ondergaande zon die weerkaatst op het kloofgebergte voor ons. Hoe mooi kan het leven zijn....

Wij vonden de Harau vallei een van de mooiste gebieden van Sumatra. Dat had deels te maken met de ligging van Abdi Homestay, het heerlijke eten, het wijdse uitzicht en de gastvrijheid van de eigenaren Ikbal, Noni en hun zoon Yoga. Het is een relatief onbekend gebied waar het toerisme nog geen hoogtij viert. Van ons verdiend dit gebied en deze eenvoudige homestay een dikke tien!


Hoe kom je er?


Vanaf het vliegveld van Padang hebben wij een auto met chauffeur gehuurd die ons naar de Harau vallei bracht. Dit is wat ons betreft de beste optie om te reizen in Sumatra. De wegen zijn slecht en het verkeer is hectisch. Wij durfden het niet aan om zelf te rijden. De auto met chauffeur hadden we in Nederland al geregeld via 'Gids in Sumatra'.


Met het openbaar vervoer is de rit naar de Harau Vallei niet eenvoudig. Er gaat een bus twee kilometer vanaf Bukittingi naar Harau Village. Vanaf Harau Village neem je een becak (tuk tuk) naar de homestay.

13 keer bekeken

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!