top of page

Lage Vuursche wandelroute: Oertijd-wandeling 

Lage Vuursche is een klein dorp, maar groots in zijn prachtige omgeving en gezelligheid. Het plaatsje met slechts 280 inwoners, ligt in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en je kunt er prachtig wandelen. Ik ga vandaag op pad voor de bijna 10 kilometer lange Oertijdwandeling. Ik ontmoet een vriendin die ik al een paar maanden niet gezien heb, we hebben dus heel wat bij te praten. Voor praktische informatie, zie hier.

 

wandelroute-lage-vuursche
Oertijdwandelroute Lage Vuursche

Start van de Oertijdwandeling In Lage Vuursche

Ik parkeer mijn auto op de parkeerplaats van Theehuis ’t Hooge Erf, Hoge Vuurseweg 11, 3749 AB in Lage Vuursche. Plek genoeg en als ik sta te kijken naar de donkerblauwe markeringen van de wandelroute die als ‘Oertijdwandeling’ staat aangegeven, spreekt een man me aan. “Weet je of er hier in de buurt een tankstation is?” vraagt hij, terwijl hij me hoopvol aankijkt. “Ik heb mijn tank helemaal tot nul leeg gereden”. Ik heb geen idee, heb een beetje medelijden maar bedenk dat ze in de oertijd ook nog geen benzine hadden. “Er zal vast een tankstation in Lage Vuursche zijn”, stel ik hem gerust.


wandelroute-lage-vuursche

Klimbos bij de start

Inmiddels is mijn vriendin ook gearriveerd en gaan we met goede zin op pad. We wandelen eerst langs Klimbos Gooi Eemland en bekijken het pittige klimparcours van onderaf. Het ziet er hoog uit. En spannend! We zien onszelf al springen over de houten balken om daarna tokkelend naar beneden te glijden. Gelukkig hangen er netten. Het klimbos is vandaag niet open, wat jammer nou….

wandelroute-lage-vuursche
Klimbos Gooi- en Eemland

Wij houden beide benen op de grond, maar sportief als we zijn hebben we wel flink de pas erin. De Oertijdroute staat goed gemarkeerd, hoewel de bordjes naar links waarschijnlijk schaars waren.

wandelroute-lage-vuursche
Bordjes naar links waren op?

Oertijdroute vernoemd naar de grafheuvels

Het is winter, er liggen plukjes sneeuw verspreid door het bos en het is best nog wel een beetje koud. Maar dat deert ons niet. Lekker doorlopen en binnen no-time zijn we warm.

Vanwege de vele grafheuvels die op de route liggen, is de wandeling vernoemd naar de oertijd. We zien er niet zoveel van. Veel te druk met praten of misschien dat we de kleine heuveltjes hier en daar voor lief nemen.


wandelroute-lage-vuursche

Het dorp Lage Vuursche

En zo komen we aan in het kleine dorp Lage Vuursche. Het plaatsje met maar 280 inwoners bestaat uit monumentale pandjes, pannenkoekenrestaurants en verwarmde terrassen. Al wandelend over de pittoreske Dorpsstraat zien we echter geen markeringsbordjes meer. Zouden de bordjes nu echt op zijn of hebben we een verkeerde afslag genomen?


wandelroute-lage-vuursche
Begin Dorpsstraat Lage Vuursche

Omleiding via de Dorpsstraat

We speuren de zijstraten af naar de blauwe bordjes, maar zien ze niet. Wel zien we de wit-rode markering van het Trekvogelpad; ook een mooie route! Toch besluiten we maar terug te lopen naar de laatste blauwe markering. En ja, daar eenmaal aangekomen zien we waar het mis ging. Maar we hebben geen spijt dat we de Dorpsstraat van Lage Vuursche onbedoeld hebben meegepikt. Op een zonnige zomerdag is het er vast heerlijk toeven op een van de vele terrassen.


Eenmaal weer op de goede route worden we omringd door het gevarieerde bos met loofbomen en groene dennen. Witte ijslaagjes op de berm contrasteren mooi met het groen en bruin op het pad. We manoeuvreren om de bevroren plassen heen en vervolgen onze weg.

wandelroute-lage-vuursche

Einde van de oertijdwandeling

Op het laatste stukje van de wandeling zijn de markeringen wat verwarrend en moeten we nog even goed opletten. Gelukkig zien we Theehuis ’t Groote Veen al in de verte liggen en dat voorkomt dat we de route voor een tweede keer starten. Ik zie de auto van de man die me aansprak voor benzine niet meer staan. Hij is in elk geval vertrokken en hopelijk heeft ie kunnen tanken. En zo niet? Dan is ie misschien wel aan de wandel….


Lunchtijd in Theehuis ’t Hooge Erf

Voor ons is het lunchtijd en we kunnen ons niets beters voorstellen dan deze mooie wandeling af te sluiten met een lekker gezond lunchbroodje in het gezellige Theehuis. Lekker gewandeld in goed gezelschap!


 

Wil je ook de oertijdwandeling lopen in Lage Vuursche?

  • Lage Vuursche is een klein dorp in de gemeente Baarn in de provincie Utrecht. Het ligt in de bosrijke omgeving van de Utrechtste Heuvelrug.

  • Je kunt de Oertijdwandeling starten op de parkeerplaats van Theehuis ’t Hooge Erf, Hoge Vuurseweg 11, 3749 AB in Lage Vuursche.

  • Kom je met het openbaar vervoer? Dan kun je beter starten in Lage Vuursche. Ga dan op zoek naar de blauwe markering aan het eind van de Dorpsstraat.

  • De wandeling is ongeveer 10 kilometer lang.

  • De route is goed gemarkeerd met duidelijk zichtbare blauwe bordjes.

  • Horeca vind je halverwege de wandeling in Lage Vuursche. Je moet dan wel heel even afwijken van de gemarkeerde route, maar dat is maar een heel klein stukje. Na afloop kun je natuurlijk ook terecht bij Theehuis ’t Hooge Erf.

  • Vanaf hetzelfde punt vertrekt ook een andere wandelroute: de Hoge Erfroute van 3 kilometer. Deze is gemarkeerd met gele bordjes.


Wil je liever een andere wandeling maken in Utrecht of Gelderland?


  • Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden in Utrecht en Gelderland.

  • Of meld je aan op mijn website als je graag regelmatig een leuke wandeltip wilt ontvangen.

  • Wandel ze!

4.121 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

コメント


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page