top of page

Oostkust Sicilië: Taormina, Etna en bodyraften

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

“Je hebt Italië niet echt gezien, als je nog nooit op Sicilië bent geweest”, is zo’n beetje het eerste wat Giuseppe, onze gids, ons vertelt. We prijzen ons gelukkig; aangekomen op het vliegveld van Catania, genieten we een aantal dagen aan de Oostkust van Sicilië en gaan we Italië dus “echt’ zien. Taormina en de beklimming van de Etna staan hoog op ons lijstje!

Villa le Terrazza
Uitzicht

Vanaf Catania


Vanaf het vliegveld rijden we met onze rode jeep richting het Noorden. Al gauw komen we erachter dat we wellicht beter voor een kleiner autootje hadden kunnen kiezen; de wegen zijn smal, auto’s staan geparkeerd op de vreemdste plekken en tegemoetkomend verkeer is talrijk. Maar de kustrit vanuit Catania is mooi! Vanuit onze jeep zien we de zee beneden ons en een wirwar aan bruinrode bakstenen daken.


Luxury suite


Ons hotelletje Villa Le Terraza ligt bovenop een berg. De Siciliaanse receptioniste verwelkomt ons alsof we oude vrienden zijn. Terwijl ze ons overspoelt met informatie vertelt ze tussen neus en lippen door dat we een upgrade krijgen. De ‘junior suite’ is ‘no good’. De luxury suite is veel beter en ‘you have a much better view’. En als we dan het terras van onze luxury suite op lopen, wanen we ons in een Italiaans sprookje. Het terras van zeker 50 vierkante meter is voorzien van comfortabele loungebanken, roze bloembakken en kleine palmen. Maar we zijn nog het meest onder de indruk van het uitzicht op zee, Taormina en een rokende Etna.

Taormina

Taormina is een oud, toeristisch stadje dat tegen de berg aan ligt. Het bestaat uit verschillende delen. In het lager gelegen deel vindt je strandjes, een aantal hotels en Isola Bella; een prachtig klein eilandje voor de kust waar je met laag water naar toe kunt lopen. Vanaf het lage deel gaat een kabelbaan naar het centrum van Taormina met winkels, restaurantjes, kerken en een Grieks amfitheater uit vervlogen tijden. We bezoeken het amfitheater en voelen ons eventjes terug in de tijd. Vanaf het hoogste punt kijken we op de resten van wat eens een stenen paleis was en door de pilaren kijken we op kustlijn van Taormina.

Etna


De beklimming van de Etna staat hoog op ons lijstje. Er zijn twee manieren waarop we het gebied kunnen verkennen. Vanuit Etna Sud, wat nogal toeristisch is, ga je met een kabelbaan en kom je dichtbij de hoogste krater op 3300 meter. Vanaf Etna Nord kunnen we een aantal kleinere kraters zien en een prachtige wandeling maken. We kiezen voor Etna Nord en rijden er met Giuseppe naartoe. We komen langs Pied de Monte, het geboortedorp van Giuseppe. “Un bellisimo villagio” roept Giuseppe enthousiast, maar voordat we het weten zijn we het minidorpje aan de voet van de Etna al weer gepasseerd.We komen aan bij een ‘refugio’ in een bosrijk gebied; de start van onze wandeling. Met Giuseppe lopen we het vulkaangebied in. Het zwarte lava steekt af tegen oude naaldbomen en we lopen voorzichtig langs de oude lavastromen. Met een fris windje in de rug wandelen we door het wijde, rustieke berggebied. Grote wolken boven ons en onweergerommel ver weg. Giuseppe wijst op verschillende kleine kraters terwijl we heuvel op en af lopen. Jammer is dat we de grootste en hoogste krater alleen van veraf zien. Desondanks genieten we en sluiten de wandeling af met een Siciliaanse lunch; een broodje salami, Siciliaanse wijn en een slokje amandellikeur.

Alcantara kloof


Voordat we afscheid nemen raadt Giuseppe ons aan de Alcantara kloof te bezoeken. “You can go bodyrafting” zegt hij en zijn bruine pretogen lichten op. Geen idee wat we ons daarbij moeten voorstellen, maar we besluiten zijn advies te volgen en boeken een tour. In Alcantara begint ons avontuur. We zijn niet alleen; we worden vergezeld door vijf giechelende Italiaanse meisjes, een Frans stel en een Italiaans vriendengroepje. We hijsen ons in een wetsuit en krijgen een helm op. Instructeurs Salvatore en Davide nemen ons mee de kloof in. De witte basaltrotsen rijzen omhoog. Het koude water stroomt krachtig. Aan het begin van de kloof lopen veel bezoekers. Zij mogen echter niet verder dan een kleine dertig meter. Daar staat een bord: Danger!! Wij mogen wél verder.


Alcantara
Alcantara kloof

Salvatore loopt voorop; het lijkt zo makkelijk. Als een berggeit springt hij over stenen wanden, rotsen en dwars door het water. Maar als we zelf tegen de stroom oplopen blijkt het een hele kluif. De bodem is glad, bedekt met stenen en de onderstroom is krachtig. Salvatore en Davide leiden ons door het witte water. Ze kennen elk hoekje, rots en steen en weten precies hoe we moeten lopen. Op sommige stukken duiken we het diepe in om daar de helpende handen van Davide of Salvatore te vinden. Hier en daar glijden we uit, maar lopen uiteindelijk ongedeerd de smalle kloof door totdat onze instructeurs het genoeg vinden. “Now we start bodyrafting, this is the fun part!” roept Salvatore enthousiast.

"Ik tol alle kanten op, maak een schroef en weet even niet of ik voor of achter ben"

En hij laat zien wat de bedoeling is; dezelfde weg terug maar dan met de kolkende witte stroom mee, op je rug. We laten de Italiaanse meisjes voor gaan en al gillend verdwijnen ze uit zicht. Dan ben ik aan de beurt. Ik ben een beetje bang, maar vertrouw erop dat het goed gaat. Met mijn linkerhand knijp ik mijn neus dicht, de rechter kruis ik over mijn borst. Met mijn voeten naar beneden geef ik me over aan de stroom. Ik tol alle kanten op, maak een schroef en weet even niet of ik voor of achter ben. Ik krijg water in mijn neus. Help! Maar voordat ik in paniek raak, word ik onderaan beet gepakt door Davide en sta ik weer op mijn voeten. Bij de tweede stroom krijg ik de smaak te pakken; dit is leuk! En zoveel makkelijker dan stroomopwaarts! Zo drijven we de stroom af en komen weer bij het begin van onze tocht. Bodyraften… nu snap ik wat ze daarmee bedoelen!


Uitzicht

Terug in onze suite geven we ons over aan de loungebank op ons sprookjesterras. Terwijl we onze blauwe plekken inspecteren genieten we van het uitzicht op Taormina, de Etna en Alcantara. Een plaatje dat we nu kunnen aanvullen met onze eigen ervaringen: een herinnering aan geweldige dagen!


 

Ook naar Sicilie?


  • Wij vlogen naar Catania, dat ligt aan de Oostkant van Sicilie. Je kunt ook vliegen naar Palermo of Trapani (Westkant).

  • Onze trip naar de Etna deden we met Etna People. Zij organiseren Etna tours vanuit Taormina. Zowel naar Etna Sud (kabelbaan) als naar Etna Nord.

  • Bodyraften deden we met SicilyActive. Zij organiseren ook canyoning tours door de Alcantara kloof. Als dat iets teveel actie is, kun je de Alcantara kloof ook gewoon bezoeken vanuit Parco Alcantara

  • Behalve Taormina, zijn ook de stadjes Syracuse en Noto zeer de moeite waard.

383 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page