top of page

Doddendaelpad: klompenpad in Beuningen

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

Het Doddendaelpad is een van de vele klompenpaden in Gelderland en loopt dwars door het ‘land van Maas en Waal’. Dertien kilometer door uiterwaarden, boerenland, en boomgaarden. Wij vinden het een pareltje! Een afwisselende route, met onverwachte ‘ontmoetingen’.

Klompenpad Beuningen Doddendaelpad
Doddendaelpad

Start Doddendaelpad

We parkeren de auto bij Slot Doddendael. Dit is niet de officiële startplek van het Doddendaelpad, maar zo slaan wel de twee kilometer lange aanlooproute over en bevinden ons meteen midden in de natuur. Het witte, middeleeuwse kasteeltje wordt omringd door een slotgracht met bloeiende lisdodden. Eventjes twijfelen we of we hier niet gewoon de hele middag zullen blijven. Maar het is pas goed rusten na gedane arbeid, dus ‘klompen aan, rugzak op, en gaan’!

Klompenpad Beuningen Doddendaelpad
Slot Doddendael

Waalstrand

Al snel komen we op de uiterwaarden en wandelen door het gras langs het Waalstrand. Hier en daar picknickt een gezinnetje op het witte zand. Grote schepen varen voorbij. Zoemende bijen in de Meidoorn. Onze zintuigen komen tot leven. Dit klompenpad brengt ons weidse uitzichten en de zonnestralen omringen ons.

Rode Geuzen

Niet veel verder zien we Rode Geuzen; de bekende roodharige runderen. Op het informatiebord lezen we meer over deze dieren: “het zijn erg rustige dieren die gewend zijn aan recreanten in het gebied. Ze zullen uit zichzelf geen mensen aanvallen maar zullen wel op hun hoede zijn als ze benaderd worden. Houd daarom altijd afstand en maak geen onverwachtse bewegingen.”

"Mijn hart zit in mijn keel. Ik weet niet wat ik moet doen en blijf dus maar staan..."

Ze staan er in groepjes, half op het strand maar ook op het pad waar we lopen. Ik vind ze indrukwekkend; deze grote kolossen met gekromde horens. We lopen er zachtjes langs maar veel ruimte is er niet. Een van de koeien staat met zijn achterwerk naar me toe en schrikt alsnog van mijn aanwezigheid. Het grote gevaarte draait zich om, snuift en heeft zijn horens al richting grond. Mijn hart zit in mijn keel, ik weet niet wat ik moet doen en blijf dus maar staan. Ook hij staat stil en Joost mag weten wie van ons twee er banger is. Ik durf het dier niet aan te kijken en langzaam doe ik een pasje opzij zodat ik er alsnog een grote bocht omheen kan maken. Niet wetend of dat voldoende is; haal ik na tien meter opgelucht adem. Met schrik in de benen loop ik verder, ontsnapt aan deze rode reus.

Klompenpad Beuningen Doddendaelpad
Rode Geus

Konikpaarden

We lopen door, laten de runderen achter ons en wandelen een kudde Konikpaarden tegemoet. Inmiddels uiterst voorzichtig houd ik vooral afstand. Maar we worden gespot en vrolijk huppelt een koppeltje onze kant op. Met de Rode Geus nog in gedachten ben ik op mijn hoede. Maar als een van de twee paarden naar me toekomt en vriendjes wil maken, kan ik het lachen niet laten. Ik laat me besnuffelen en zet hem op de gevoelige plaat, blij met deze nieuwe ontmoeting.

Klompenpad Beuningen Doddendaelpad
Konikpaarden

Weurtsche Straatje

We komen aan bij het Weurtsche Straatje, een dijkje dat stamt uit de late middeleeuwen en dat, zo lezen we, “een van de eerste pogingen van de mens is geweest om de Waal te beteugelen”. Inmiddels is het een mooi bospaadje en onder de schaduw van de bomen lopen we er over heen. We kijken over de Bunswaard en zien in de verte de hoge toren van een oude steenfabriek.

Klompenpad Beuningen Doddendaelpad
Uitzicht over Bunswaard

Klompenpad app

Ongeveer halverwege de route verwisselen we de uiterwaarden voor boerenland. Via omgeploegde akkers en velden vol met koolzaad lopen we dijkjes af en dijkjes op. Het is soms even goed opletten dat we de rode Klompenpadbordjes niet missen. Het gaat bijna mis, maar het kaartje op de app van www.klompenpaden.nl weerhoudt ons van een omleiding.

Terug door de velden

Door de velden lopen we uiteindelijk weer terug naar Slot Doddendael waar we, zelfs in Coronatijd, nog wat drinken kunnen afhalen. We trekken de ‘klompen uit, doen de rugzak af’ en genieten in het gras nog even na van dit prachtige klompenpad met bijzondere ontmoetingen…

 

Ook het Doddendaelpad lopen?

  • Start op het parkeerterrein van Slot Doddendael, Binnenweg 2 in Ewijk. Vanaf hier volg je de rode markeringen in de vorm van een klompje. Je kunt ook starten in Beuningen, parkeer dan bij de kerk, dorpssingel 1 (dan loop je wel eerst de 'aanlooproute').

  • Honden zijn niet toegelaten op deze route.

  • Hoewel de route overal goed begaanbaar is, raden we je aan stevige schoenen aan te trekken zodat je niet wegglijdt op modderige stukken.

Een ander klompenpad lopen?

  • Klik hier voor meer verhalen over de verschillende klompenpaden die we gelopen hebben.

  • Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur. Meer informatie vind je op www.klompenpaden.nl.

  • Klompenpaden lopen gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden.

  • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.

De route die wij gelopen hebben, zie je hieronder.

843 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page