top of page

Fietsen door New York?

Bijgewerkt op: 19 jul. 2022


“We gaan fietsen vandaag!” roept mijn man als ik mijn bed uitstap. Fietsen? In New York? Ik kijk ‘m aan en vraag me af of hij een grapje maakt. Als ik vanuit ons hotelraam naar beneden kijk, zie ik de drukke straten van New York. Toeterende auto’s, gele taxi’s, stoplichten en drukke billboards. Geen fietser te zien en ook geen fietspad. Het lijkt me niet de ideale plek voor een fietstochtje en ik kom graag heelhuids thuis. “Ja, echt” zegt mijn man “we starten om 9.00 uur bij Central Park”.

Fietsen door New York
Fietsen door Central Park
“Remember, bikes in New York are priority number 10, not number 1”

En zo sluiten we ons aan bij de New York Highlights fietstour, een tour die we aangeboden krijgen van Doddle.com. ‘Rolling Orange’, de tourorganisator, belooft ons langs de mooiste plekjes van Manhattan te brengen. Samen met vijftien andere Nederlanders luisteren we naar de instructies van Dan, onze gids: “Remember, bikes in New York are priority number 10, not number 1” en we worden op het hart gedrukt niet door rood licht te rijden: “that would be a good way to die. So don’t do that”. We stappen op onze oranje fietsen en een beetje onwennig rijden we Amsterdam Avenue af. Ik experimenteer met de versnellingen en de terugtraprem. Die versnellingen zijn erg handig, want in New York zijn de wegen niet zo plat als thuis.Fietsen door Central Park

Al snel rijden we Central Park in; het meest bezochte stadspark van de Verenigde Staten met meer dan 40 miljoen bezoekers per jaar. De weg door Central Park is breed. Ondanks de kou zien we wandelaars in dikke jassen en mutsen, sportieve hardlopers en af en toe komt er een racefiets langszij. De eekhoorntjes kijken ons nieuwsgierig aan en zo fietsen we heuvel op en heuvel af.Strawberry Fields

We stoppen bij Central Park West 72nd Street. Dan vertelt ons over de Dakota Apartments; de laatste woonplaats van John Lennon en de plek waar hij is vermoord. Een klein stukje verderop in het park ligt gedenkplaats ‘Strawberry Fields’, dat bestaat uit een rond stenen mozaiek waarop slechts 1 enkel woord: “Imagine”. We zijn er allemaal een beetje stil van en vanaf Strawberry Fields kijken we naar de skyline van Manhattan die in de ijskoude zon ligt te schitteren.Hells's Kitchen

We verlaten Central Park en rijden door verschillende wijken van Manhattan. Eigenlijk is zo’n fietstour ideaal. Je passeert de files, je voeten worden niet moe en we volgen Dan, die precies weet waar we moeten zijn en hoe we daar het beste komen. We komen aan in de wijk waar hij zelf woont; ‘Hell’s Kitchen’. “This used to be a bad neighbourhood, with gangs fighting eachother” zo vertelt hij. Maar inmiddels is het een wijk waar we safely doorheen kunnen rijden en we ons niet druk hoeven te maken over gunshots of robbery’s. We manouvreren onze oranje tweewielers handig langs vrachtwagens, taxi’s en stoppen (bijna altijd) netjes voor rode stoplichten. Dan heeft de vaart er in en voor we het weten komen we aan bij de Hudson River, waar we via een bijna Nederlands fietspad verder fietsen.Net als we denken dat het best een relaxte tour is, gaan we weer richting stad. Het verkeer wordt drukker, de claxons luider en het kleurrijke neon steeds feller. Een van de Rolling Orange fietsen is er niet tegen bestand; de ketting begeeft het en we maken een noodgedwongen tussenstop op hartje Times Square; “Center of the Universe”. We regelen snel een bak koffie bij een kiosk en Dan zorgt in no time voor een waardige vervanger: een blauwe City Bike; uit het huurfietsensysteem van New York.


Vanaf Times Square rijden we kris kros via Streets en Avenues weer terug. We passeren Broadway, Fifth Avenue en pakken nog een stukje Central Park mee. En zo komen we, met veertien oranje fietsen en een blauwe, weer aan waar we begonnen. Fietsen door New York? Het is veel makkelijker dan ik dacht, zeker met een gids die de weg kent. Een perfecte manier om een hapje uit die grote appel te nemen!

 

Ook fietsen in New York?


Er zijn een aantal organisaties die fietstours aanbieden. Wij fietsten met Rolling Orange. Een organisatie die tours in het Engels en Nederlands aanbiedt.


Enkele andere aanbieders zijn Bike the Big Apple (tours door verschillende wijken van New York) of Biketours Central Park (vooral tours door Central Park).


De meeste fietstours duren circa drie uur maar er zijn ook tours die een hele dag in beslag nemen. Zelf een fiets huren kan natuurlijk ook. Dat kan via het City Bike systeem. Op veel plekken in de stad kun je een blauwe City Bike pakken. Voor 12 dollar per dag huur je de fiets en kun je onbeperkte ritjes maken van 30 minuten per rit. Voor meer info, check City Bike. Rondom Central Park vind je verschillende bike rentals. In de buurt van Brooklyn Bridge vind je Brooklyn Bridge Sightseeing Bike Rental en Brooklyn Bidge Bike Rent.

254 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page