top of page

Klompenpad Molenbeek: Renkums beekdal op zijn best


 

Wat een begraafplaats, golfbaan, volkstuincomplex en een beeldentuin met elkaar gemeen hebben? Ze liggen allemaal op de route van Klompenpad Molenbeek. En vraag je je af of er dan nog ongerepte natuur ligt op deze wandelroute? Ik kan je geruststellen; bos, sprengen en heidevelden vind je in overvloed op dit (bijna) 17 kilometer lange Klompenpad Molenbeek.

 

klompenpad-molenbeekspad
Klompenpad Molenbeek

Half april start ik met het 450 km lange Trekvogelpad (LAW). Van Bergen aan Zee naar Enschede in ongeveer 27 dagen. Normaal gesproken wandel ik al regelmatig, maar nooit met bepakking en ook niet alleen. Mijn wandeling over Klompenpad Molenbeek is dan ook een soort test: in mijn eentje op pad mét rugzak.

klompenpad-molenbeeksepad

Start van Klompenpad Molenbeek

Ik begin het Molenbeeksepad bij NS station Wolfheze, waar ik ook mijn auto parkeer. Voor het eerst in tijden zijn de weergoden een beetje tot rust gekomen en met een stralende zon sta ik te popelen om te vertrekken. Ik vind het wel een beetje spannend om alleen te wandelen en negeer mijn hersenspinsels over loslopende honden, enge mannen, ontbrekende bordjes of agressieve koeien.


De wandelroute loodst me meteen over het terrein van de psychiatrische inrichting van Wolfheze: dan hebben we dat maar gehad. Angst is ongegrond, elke tegemoetkomende wandelaar zegt me vriendelijk gedag en op vele gebouwen hangen camera’s. Via een kleine, oude begraafplaats wandel ik het terrein weer af en mag ik de natuur in.

klompenpad-molenbeeksepad
Kleine begraafplaats op de route

Doorwerthse heide

Ik kom aan op de Doorwerthse heide. Smalle zandpaden, wuivende grassen en eenzame bomen op een uitgestrekte veld. Hoe mooi zou het hier zijn in de zomer als alles paars kleurt?

Ecoduct over de A50

Ik zie ‘m niet, maar hoor ‘m wel: de snelweg is dichtbij. Het gebrom wordt steeds luider en een eindje verder steek ik de A50 over via Ecoduct Wolfhezerheide; een van de weinige ecoducten die ook opengesteld is voor wandelaars. Op een bordje lees ik dat deze brug de Doorwerthse heide verbindt met de Wolfhezerheide. Het maakt dat populaties van dieren zoals slangen, kikkers en salamanders zich in beide gebieden kunnen uitwisselen.

klompenpad-molenbeeksepad
Ecoduct Wolfhezerheide

Runderen, modderige poeltjes en bochtige paadjes

Op het ecoduct grazen runderen die de vegetatie laag houden. Op ruime afstand zie ik ze staan, ze kijken niet op of om en ik loop snel verder. Langs modderige poeltjes met een flinterdun laagje ijs, over bochtige paadjes en houten bruggetjes en langs reflecterende sprengen.Heelsums beekdal

Ik wandel stevig door. Mijn rugzak voel ik amper en binnen een uur ben ik al 5 kilometer verder. Ik wandel door het Heelsums beekdal, een gebied waar vroeger vele watermolens hebben gestaan en kom tenslotte aan in Heelsum.

klompenpad-molenbeeksepad
Heelsums beekdal

Fietsers met golfclubs op hun rug passeren me en niet veel later doemt de Heelsumse golfclub voor me op. Het groene golvende gras wordt intensief gebruikt op deze zonnige dag en ik kijk graag naar de heren en dames die met soepele beweging hun balletjes de lucht in slaan.

klompenpad-molenbeeksepad
Heelsumse golfclub

Dwars door volkstuincomplex

Pal naast de golfbaan ligt een volkstuintjescomplex en de blauwe bordjes van Klompenpad Molenbeek wijzen me er dwars doorheen. Op enkele bijzondere planten na, zijn de rommelige kaveltjes nu nog wat kaal.


klompenpad-molenbeeksepad
Volkstuintjes

Molenbeek in Renkums beekdal

Door het Renkums beekdal struin ik verder en passeer dan eindelijk de Molenbeek, waar dit Klompenpad zijn naam aan dankt. De Molenbeek is een oude sprengenbeek. Zo’n beek ontspringt bij een sprengenkop. Dat is een tot op het grondwater afgegraven bron van waaruit het water omhoog borrelt. Door het hoogteverschil op de Veluwe, stroomt het water naar beneden en zo ontstaat de beek.

klompenpad-molenbeeksepad
Molenbeek

Mix van weiland, water en hei

Het aantrekkelijke gebied bestaat uit een mix van weiland, water en hei en voordat ik het weet wandel ik verder door het bos. Ik begin er steeds meer plezier in te krijgen, stel de schouderbanden van mijn rugzak een beetje bij en geniet van de beweging en de natuur.

Midden in het bos staat beeldentuin Quadenoord. Ik blijf niet kijken; het foodtruckstalletje dat er bij hoort, is dicht en het ziet er een beetje verlaten uit. Ik stap lekker door en geniet van fluitende vogels, zonnestralen die door de bomen piepen en de variatie aan bomen waar ik langs, onder en overheen loop.

klompenpad-molenbeeksepad
Soms moet je over de bomen heen
En dan mis ik een bordje...

Inmiddels ben ik begonnen aan de laatste kilometers terug richting Wolfheze en mijn missie is bijna geslaagd. Loslopende honden lieten me met rust, runderen waren kalm en ik heb geen enge mannen gezien. Maar dan toch…. twee kilometer voor het einde mis ik een bordje en loop ik verkeerd. Het kan natuurlijk ook niet in één keer goed gaan. Gelukkig heb ik Google Maps en via een fietspad dat wordt geflankeerd door niet gebruikte wandelbankjes, vind ik alsnog mijn weg weer terug naar Station Wolfheze.

klompenpad-molenbeeksepad
Fietspad langs wandelbankjes

Einde Klompenpad Molenbeeksepad

De 17 kilometer zitten er op! Alleen, met rugzak én een goed gevoel sluit ik mijn wandeling weer af. De test doorstaan op dit prachtige Klompenpad Molenbeek.


klompenpad-molenbeeksepad

Wil je ook Klompenpad Molenbeeksepad wandelen?

  • Je kunt de wandeling starten bij NS station Wolfheze. Tegenover het station staat een informatiebord en begint het Klompenpad.

  • Het Molenbeeksepad is 16,5 kilometer lang en je kunt de route verkorten tot 9 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

  • De route is in twee richtingen gemarkeerd met blauwe bordjes in de vorm van een klomp. Als je meer wilt, kun je de route combineren met het Hartensepad, het Kreelsepad het Nederrijnsepad of het Dorenweertsepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

  • Horeca onderweg:

Grand Café Golfclub Heelsum, Ginkelseweg 14, Heelsum

Beeldentuin Quadenoord, Quadenoord 4, Renkum

Eethuys Airborne, Telefoonweg 2, Renkum

Restaurant de Tijd, Wolfhezerweg 87, Wolfheze

NS Station Wolfheze restauratie/cafetaria/winkel, Parallelweg 5, Wolfheze

Kwekerij en Tuin De Boschhoeve, Boshoeve 3, Wolfheze


Tips voor andere mooie wandelingen vind je op mijn wandelpagina met vele suggesties voor gemarkeerde wandelroutes in Gelderland en Utrecht.


Vind je dit blog leuk of wil je weten wat mijn ervaringen straks zijn op het Trekvogelpad? Abonneer je dan op mijn website, het kost niets en je krijgt elke week een tip.715 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page