top of page

Klompenpad Oldenallerpad Putten: landelijk wandelen

Bijgewerkt op: 3 okt. 2022


 

Klompenpad Oldenallerpad is een 8 kilometer lang Klompenpad door het buitengebied van Putten en over Landgoed Oldenaller. Een mooie wandelroute met (zeer) weinig asfalt, smalle weidepaadjes, bruggetjes en asfalt. Aanrader voor een mooie zondagmiddag. Voor praktische info, klik hier.

 

‘Zelfs de schapen dragen hier klompen’, denk ik als ik langs de schaapskooi wandel. Het dier voor de ingang draagt een klein oranje exemplaar en lacht me uitnodigend toe. Naast hem heeft ie een mooi bankje gebouwd, maar ik heb het koud en ben eigenlijk nieuwsgieriger naar wat ik in de schuur ga vinden….

Klompenpad-oldenallerpad
Vrolijk schaap met klomp!

Start Oldenallerpad

Op (alweer) een druilerige zondag loop ik het Klompenpad Oldenallerpad in Putten. De 8 kilometer lange rondwandeling liep ik al eens eerder met een prachtige blauw-witte wolkenlucht. Nu is het grijs en grauw. Ik parkeer mijn auto aan de Broekermolenweg 7 in Putten en al snel wijst een rood klompenpadbordje me richting een smal modderig pad.

klompenpad-oldenallerpad
Start Klompenpad Oldenallerpad

Ik glij en glibber het paadje op. Voor me zie ik een groot veld met hei. Nou ja, hei…. De roestbruine grassen hebben de overhand en slechts hier en daar piept er nog een uitgebloeid heideplantje bovenuit. Maar hei of niet; de schapen die er staan, mekkeren er vrolijk op los en willen best even poseren voor mijn lens.

Ik struin verder door een verlaten landschap. Eenzame bomen, donkere vennetjes en kale takken boven het uitgestrekte graslandschap. Mijn schoenen zakken weg in de zompige aarde. Langs de randjes van het pad hoop ik op droge voeten, maar de nattigheid valt niet te vermijden. Wat ben ik blij met mijn waterdichte wandelschoenen.

Een smile van oor tot oor

Na een kilometer of twee arriveer ik bij een verharde klinkerweg. In de verte zie ik een zwarte schaapskooi liggen. Als ik dichterbij kom zie ik een groot, houten schaap met één oranje klompje aan zijn poot. Met een smile van oor tot oor nodigt hij wandelaars uit om even te pauzeren.

klompenpad-oldenallerpad
Schaapskooi Hogeweg

Schaapskooi Hogeweg op landgoed Oldenaller

In de houten schaapskooi staan stoelen, een tafel met informatie en een gastenboek. Uit de drankenautomaat kun je voor één euro een kopje koffie, thee of warme choco trekken. Er zitten al twee klompenpadwandelaars. Zij lopen het Oldenallerpad in omgekeerde route en hoeven niet zo ver meer. ‘Het is een prachtige route, maar nu wel erg modderig’, zegt de vrouw. Ik kan het alleen maar beamen. We wisselen nog een paar klompenpadtips uit en ik vervolg de route.

klompenpad-oldenallerpad
Paden een beetje modderig

Kale berken en vergane varens

Ik wandel verder door het weiland. Over houten overstapjes, hekjes, en planken bruggetjes. Het groene landschap verandert langzaam van kleur. Uitgebloeide struiken, kale berken en vergane varens doemen op. Ze passen bij de tijd van het jaar; ook de natuur trekt zich weer even terug.

klompenpad-oldenallerpad
Een roestbruin landschap

Kasteel Oldenaller

Ik kom aan bij het kasteelbos van Landgoed Oldenaller. Een statige bomenlaan brengt me naar het 17e eeuwse Kasteel Oldenaller. Vanaf de overkant van de vijver rijst het voor me op en staat het te stralen in het landschap. Ook het jachthuis en de bijgebouwen zijn in perfecte staat. Via de wandelroute loop ik er omheen en bewonder het pareltje van alle kanten.

Langs de voorkant van het kasteel loopt het laatste deel van Klompenpad Oldenaller via een rechte weg met klinkertjes. Het wandelt niet zo fijn, maar gelukkig is de oprijlaan niet zo heel erg lang. Ik kom aan bij een drukke provinciale weg, die ik oversteek.

Vistrap Schuitenbeek

Daar kom ik aan bij de Schuitenbeek. Daar ligt een vistrap die helpt om vissen tegen de stroom in te laten zwemmen, zodat ze makkelijker naar hoger gelegen gebieden kunnen zwemmen. Er staat ook een leuke picknicktafel en ik neem me voor hier op een zomerse dag nog eens terug te komen om de Schuitenbeek iets verder te inspecten.


Nu loop ik door en geniet nog even na: met schaapjes én een mooi kasteel in gedachten beeïndig ik Klompenpad Oldenaller. 

Wil je ook het Klompenpad Oldenallerpad lopen?

 • De start van Klompenpad Oldenallerpad in Putten is bij is op het parkeerterrein van de Broekermolenweg 7 in Putten.

 • Klompenpad Oldenallerpad is grotendeels onverhard en ongeveer 8 kilometer lang. Je kunt de route verkorten tot tot 4 of 6 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg gemarkeerd.

 • Je kunt de route ook verlengen tot 11 of 12 km. Ook dit staat op de kaart aangegeven Startpunt: Broekermolenweg 5, 3882 MG in Putten.

 • Openbaar vervoer: Buslijn vanaf NS station Nijkerk of Putten, halte School Hoef aan de Nijkerkerstraat (5 min lopen).

 • Klompenpad Oldenallerpad is gemarkeerd met rode bordjes in de vorm van een klomp en je kunt de route zowel links- als rechtsom wandelen.

 • Route combineren: Het Oldenallerpad kan gecombineerd worden met het Huinerpad, het Hoeverveldpad en het Kruishaarderpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

 • Horeca onderweg:

 1. Schaapskooi Natuurmonumenten, Hogesteeg 19, Putten

 2. Rustpunt Philadelphia, Waterweg 1, Putten

Wil je een ander Klompenpad lopen?

 • Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur.

 • Alle Klompenpaden zijn gemarkeerd; ook routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes.

 • Hou er rekening mee dat Klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.

 • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.

 • Ik vind Klompenpad Oldenallerpad een mooie route, maar er zijn natuurlijk nog meer mooie klompenpaden. Lees meer verhalen over onze persoonlijke ervaringen met verschillende klompenpaden die we gelopen hebben of kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl.


1.238 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page