top of page

Klompenpad Paradijspad: de naam zegt genoeg...

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

Het Paradijspad. Alleen al door de naam loop ik graag dit Klompenpad in het buitengebied van Barneveld. Gras- en weiland wissel je af met smalle paadjes door het bos. Ben je daar op uitgekeken? Dan trakteert deze tien kilometer lange wandeling je op vennen, vlonders en hei. En oh ja, het is ook heerlijk rusten op één van de vele lommerrijke bankjes op de route. Als dat geen paradijs is….


Start van Klompenpad Paradijspad

Met een goede vriendin heb ik afgesproken bij Landwinkel/Kaasboerderij Vanelly, Achterveldseweg 26 in Barneveld. Vanaf hier start het Klompenpad Paradijspad, dat gemarkeerd wordt door blauwe klompenpadbordjes. Rugzakje op, koffie mee en wandelen maar. Langs de koeien lopen we de route op, en al snel steken we het weiland in via een houten bruggetje.

Klompenpad-paradijspad
Langs de weilanden
"Keitof! Delen = lief."

We spotten een zwerfkei in de hak van een geel klompje op een paal. “Keitof! Delen = lief”, staat er op. Het kleurrijke mozaïekje op de voorkant is een kunstwerkje waar duidelijk zorg aan is besteed. Het is natuurlijk de bedoeling dat we het keitje meenemen en ‘m ergens anders weer wegleggen. Maar we kunnen geen mooier plekje bedenken voor dit kleine geschenk dan waar het lag, dus laten we ‘m liggen voor een volgende wandelaar.Het is voorjaar!

Met een fris windje, een helder blauwe lucht en een goed humeur struinen we verder door het gras. Het voorjaar laat zich zien, de frisgroene knopjes in de bomen zijn duidelijk zichtbaar. Met de wind in de haren, kletsen we wat af tot we aankomen bij de Barneveldse Beek.

Klompenpad-paradijspad
Over de Barneveldse Beek

Langs akkerland en bomen

Via twee groene bruggetjes komen we in een ander landschap. We lopen over een smal kronkelend pad langs akkerland met bomen. Eenmaal tússen de bomen, passeren we beekjes, sprengen en vennetjes. Te mooi om er niet bij stil te staan.Natte hei en vennetjes

We maken een ronde door het waterrijke bos tot we aankomen bij de routeverkorter van Klompenpad Paradijspad. De (iets) kortere route is mooier dan de lange en voert ons door natte hei en vennen. De lange houten vlonder ligt er dwars door heen en houdt onze voeten droog.


Landgoed Het Paradijs

Dit deel van Klompenpad Paradijspad behoort tot Landgoed Klein Bylaer; een oud boerenlandgoed met een boerderij, weilanden en akkerland. Klein Bylaer maakt dan weer onderdeel uit van een groter landgoed dat bekend staat als Landgoed Het Paradijs. En een paradijs is het zeker!

Klompenpad-paradijspad
Landgoed 'Het Paradijs'

Even rusten op één van de vele bankjes

Na het rondje hei en vennen nodigt een bankje ons uit te gaan zitten. Onze benen krijgen rust en ook het rugzakje mag ‘luchten’ voor koffie en koek. Mijn appeltje durf ik niet op te eten; veels te bang dat ik uit dit paradijs wordt verbannen….Terugweg is de omgekeerde route

Met frisse energie beginnen we weer aan de terugweg die (voor een groot deel) hetzelfde is als de heenweg. Maar dat is geen straf want ook de omgekeerde route biedt mooie doorkijkjes en soms nèt een ander perspectief.

Klompenpad-paradijspad
Terugweg is ook mooi!

Het is een vrije woensdagmiddag en de tijd vliegt. Ontluikende lente, goed gezelschap en gezonde beweging, wat wil een mens nog meer? Voordat we het weten lopen we opnieuw langs de wilgen door het weiland. De zwerfkei ligt nog in zijn gele klompje en in de verte doemt Kaasboerderij Vanelly al weer op.

Klompenpad-paradijspad
Groet vanaf het Paradijspad

Boerenkaas bij Landwinkel Vanelly

Voordat we de auto instappen brengen we nog een bezoekje aan de landwinkel voor een sanitaire stop. We kopen een lekker stuk belegen boerenkaas voor thuis en na een laatste groet aan de koeien keren we huiswaarts. Wij vinden dit Klompenpad een paradijselijke wandeling en beloven elkaar ‘m nog eens te lopen. Als de blaadjes groen zijn en de heide paars. Tot de volgende keer!

 

Wil je ook Klompenpad Paradijspad lopen?

  • Het Klompenpad Paradijspad kun je starten bij Landwinkel/Kaasboerderij Vanelly, Achterveldseweg 26 in Barneveld. Op het erf van de kaasboerderij kun je parkeren (bij de landwinkel kun je alleen ‘kort’ je auto kwijt).

  • Het Paradijspad is 10 kilometer lang, maar je kunt de wandeling makkelijk verkorten tot ongeveer 8 kilometer. Dit staat goed aangegeven op de blauwe klompenpadbordjes. Wij vonden de verkorte route zelfs mooier dan de lange en hadden de houten vlonder van de korte route niet willen missen.

  • De wandeling bestaat voor het grootste deel uit onverharde paden. Hou ook rekening met wat modder en water, zeker als het geregend heeft. Schoenen met een goed profiel zijn zeker geen overbodige luxe.

Horeca op de route vind je bij:


Wil je een ander Klompenpad lopen?

  • Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur. Meer informatie vind je op www.klompenpaden.nl.

  • Klik hier voor meer verhalen over onze persoonlijke ervaringen met verschillende klompenpaden die we gelopen hebben.

  • Alle klompenpaden zijn gemarkeerd; ook routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes.

  • Er is ook een klompenpaden app. Via de app vind je de route en krijg je tijdens het wandelen informatie over interessante bezienswaardigheden onderweg.

  • Hou er rekening mee dat klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.

  • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.3.858 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page