top of page

Sicilië: Pech in Palermo

Bijgewerkt op: 28 mrt. 2023

Het vuil van Sicilië. Maffia. Zeshonderdduizend inwoners. Crimineel. Klopt het? Is de op vier na grootste stad van Italië ‘the place to be’ of kun je deze Siciliaanse hoofdstad beter vermijden? Palermo. Wij waren er vandaag en wilden het zien met eigen ogen.

Palermo
Palermo

Dagtocht Palermo


Vanuit Cefalú maken we een dagtocht naar Palermo. Een uurtje rijden over de snelweg langs de noordkust van Sicilië. Als we de stad in rijden met onze rode viervoeter ervaren we de drukte. Het verkeer, ondanks Covid, is hectisch. Als we auto’s voorlaten is een ‘duimpje op’ niet aanwezig. Het voelt wat onvriendelijk, maar we wijten het aan de verkeershectiek op Sicilië. Hoe verder we de stad inrijden, des te meer ongeleegde vuilniscontainers we zien. Geen goede eerste indruk. Maar, het is never too late to make a second impression.

We vinden een goedkope parkeerplaats; 1 euro per uur. Het is nog een klein half uurtje lopen naar het centrum, maar dat deert ons niet. Eenmaal de Porta door van de binnenstad, ervaren we veel meer rust en doemt het ene mooie gebouw na het andere voor ons op.


Kathedraal


Het is warm als we aankomen op het pleintje bij de Cattedrale della Santa Vergine Maria Assunta, of in het Nederlands: de kathedraal van de Maria tenhemelopneming. Dus besluiten we eerst een terrasje te pakken. Een goede Granita, een Arancine en vers sinaasappelsap gaan er wel in. We kijken uit op de prachtige kerk die trots staat te stralen in de hete zon. We zijn onder de indruk; de mozaïeken, de rust en de verschillende bouwstijlen. Via een flinke trap lopen we omhoog en vanaf het dak van de kathedraal kijken we over Palermo en de kust. Een plaatje. Geen spoor van maffia of vuilnis.


Het échte Palermo


We lopen verder de stad in. We verlaten de hoofdstraat, op zoek naar het echte Palermo. De gebouwen markant; vervallen balkonnetjes en afgebladderd hout. Creatieve street art en Italiaanse koffietentjes. We komen aan bij de Mercato di Ballaro; en fruit- en groentemarkt waar de pomodori, courgettes en aubergines in pracht en praal worden verhandeld. Ik maak er een mooie foto van en we lopen verder. Het verse groente en fruit wordt verruild door vis en vlees. We gaan aan de kant voor een slager die een half geslacht varken meeneemt op zijn rug. We vergapen ons aan deze Siciliaanse rauwheid. De geuren, kleuren en geluiden zijn niet allemaal fris maar zeker authentiek.


"Dit is zóóó niet okay...."

Als we dertig meter verder het eind van de markt naderen, wil ik nog een foto maken. Ik tast naar mijn telefoon in het vakje van mijn rugzak, maar vind niks. En ik weet het meteen. Geen telefoon! Ik doorzoek alle vakken van mijn rugzak, tegen beter weten in. Weg is weg. Dit is zóóó niet okay. Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan; had ik die telefoon maar beter opgeborgen, de gelegenheid maakt immers de dief. Maar de dief heeft schuld. Ik niet.


KPN

We lopen terug het marktje over. Misschien heb ik ‘m toch verloren? IJdele hoop en in elke marktkoopman zien we een schuldige. Wat een mooie middag in Palermo was, eindigt in een drama. Op een bankje in de schaduw maken we de schade op en bellen we KPN. Helaas, KPN is slechts bereikbaar via een keuzemenu en we kunnen alleen onze vraag inspreken. Een automatische telefoonstem vraagt ons of we weten ‘dat we de meeste antwoorden kunnen vinden via KPN.nl?’

Eenmaal terug in Cefalu lukt het ons mijn simkaart te blokkeren. Nu nog aangifte doen. En dan maar een Prosecco. Of twee. Of drie. Want meer kunnen we er toch niet aan doen. Even geen Facebook, Instagram of WhatsApp. Mmmmm…. best rustig!


Naar Palermo? De kathedraal is prachtig. De rest van de stad valt een beetje tegen. Als ik je mag adviseren? Ga, maar let goed op je spullen….671 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page