top of page

Mullerthal Trail: een onwerkelijke wandelwereld in Luxemburg

Bijgewerkt op: 28 apr. 2023

De doorgang in de rots is zo smal dat ik er alleen doorheen kan lopen als ik me zijwaarts draai. Ik hou mijn buik in en schuur met mijn jas langs de koele stenen. Maar dan zit ik vast en kan ik voor- noch achteruit. Ik check onder en boven, maar dat is ook geen optie….


Met man en vrienden ga ik drie dagen wandelen over de Mullerthal Trail in Luxemburg. Ik ben er nog nooit geweest en ben dan ook razend nieuwsgierig naar dit heuvelachtige landschap met smalle kloven en bijzondere rotsformaties, dat ook wel ‘klein Zwitserland’ wordt genoemd.

mullerthal-trail-wandelroutes
Mullerthaltrail (foto: Arjan van de Steeg)

Mullerthal Trail

De Mullerthal Trail omvat drie hoofdroutes van in totaal 112 kilometer. Daarnaast zijn er vier extra routes uitgezet die variëren in afstand en moeilijkheidsgraad (zie hier voor praktische info). Wij wandelen (een deel van) route 2 en route 3. Onze trip hebben we geboekt bij Van Paridon natuurtochten en zij hebben geregeld dat onze bagage wordt vervoerd zodat we slechts met een dagrugzakje van hotel naar hotel hoeven te lopen.


Dag 1: van Scheidgen naar Waldbillig (16 km)

We zijn het hotel in Scheidgen nog niet uit, of de eerste rotspartijen doemen voor ons op. Route 2 is niet de makkelijkste wandeling. Het gaat op en neer en de paden zijn bezaaid met grote keien. In bruin-rode herfstkleuren hiken we over natuurlijk stenen trappen die met blad zijn bedekt. Bosrijke paden slingeren door een surrealistisch landschap van bizarre rotsformaties die tot de verbeelding spreken: het lijken wel kaakresten van overleden Amerikaanse Mount Rushmore presidenten….

Mullerthal-trail-wandelroutes
Kaakresten Mount Rushmore?

Spectaculaire rotsspleet Kuelscheier

We komen aan bij Kuelscheier; een spectaculaire rotsspleet die ons gevoel voor avontuur op de proef stelt. Het wandelpad loopt dwars door de spleet heen en de opening tussen de rotsen is donker en smal. We zien geen hand voor ogen en onze hoofdlampjes komen dan ook goed van pas. We schuifelen door de Kuelscheier en zijn toch best een beetje opgelucht als we 30 meter verderop het daglicht weer door de rots zien sprankelen.

Schiessentümpel op de Mullerthal trail

Onze eerste wandeldag eindigt nabij de Schiessentümpel, een kleine waterval aan de rivier de Black Ernz. We hebben wel eens mooiere watervallen gezien, maar deze is zeker fotogeniek.

mullerthal-trail-wandelroutes
Schiessentümpel

Dag 2: van Waldbillig naar naar Wallendorf (17 kilometer)

Vanuit Hotel Cigalon in Waldbillig vervolgen we de Mullerthal trail. Het eerste bruggetje waar we over heen moeten bestaat niet meer; weggevaagd tijdens de overstromingen in augustus 2021. We lopen een eindje om en pikken daar de Mullerthaltrail-bordjes weer op. Het is vandaag een beetje mistig en er wordt wat regen voorspelt. De optrekkende grijze lucht maakt het hele gebied nog mysterieuzer en de regen blijft gelukkig uit. Op deze tweede dag is het pad wat vlakker en wandelen we opnieuw langs kloven, smalle spleten en steile rotsformaties die luisteren naar namen als Binzeltschlëff, Predegstull en Werschrummschlëff.

Mullerthal-trail-wandelroutes
Mooie rotsformaties

We struinen verder door de romantische vallei van de Hallerbach, een snel stromende beek, rechtstreeks naar het slot van Beaufort. Het slot doemt voor ons op in de heiige lucht. De goed bewaard gebleven ruïne is te bezichtigen en het schijnt dat ze er lekkere likeur maken. Wij gaan er niet naar binnen, want we moeten nog een stukje verder.

mullerthal-trail-wandelroutes
Fort Beaufort

Over houten vlonders, langs het witte water van een beek en tenslotte over een grassig weilandpad bereiken we Hotel Dimmer in Wallendorf. De schoenen mogen uit, we duiken de sauna in en trainen ons suf in de fitness (geloof jij het?). Tenslotte genieten we van het diner dat we krijgen voorgeschoteld van onze Vlaamse chefkok. Maar daarna is het toch echt gedaan: de oogjes vallen dicht en het bed lonkt.

Mullerthal-trail-wandelroutes
Nog even fitnessen....

Dag 3: van Wallendorf naar Scheidgen (18 kilometer)

Onze laatste dag breekt aan en die loodst ons weer naar Scheidgen. Eerst een stukje terug langs de Hallerbach voordat we uitkomen bij een fenomenaal uitzichtpunt. Mijn maag draait om als ik voorzichtig de uitstekende rotspunt op schuifel, maar gelukkig hebben mijn wandelvrienden minder last van hoogtevrees en kan ik er op een afstandje alsnog van genieten.

Mullerthal-trail-wandelroutes
Spectaculair uitzichtpunt

Al wandelend verstrijken de uren. We dalen en stijgen door eindeloze bossen, langs mooie uitzichten en smaragdgroen mos op zandstenen rotsen. We passeren Huel Lee (ofwel ‘holle grot’); de grootste grot van de Mullerthal trail. Ernaast ligt Amfitheater de Breechkaul, dat nog steeds in gebruik is als openluchttheater.

"De smalste doorgang is slechts 50 centimeter breed"

Een van de laatste ‘beproevingen’ die ons rest is de Rittergang. De Rittergang vormt een mini-doolhof van smalle donkere gangen. De smalste doorgang is slechts 50 centimeter breed. Hier pas ik alleen tussen als ik me zijwaarts draai. Ik doe mijn best, hou mijn buik in en dan zit ik vast…. Maar net als ik denk dat ik er nooit doorheen kom, schiet ik los en sta ik aan de andere kant van het gesteente. Opgelucht haal ik adem en ben ik blij dat niemand de brandweer hoeft te bellen.

Mullerthal-trail-wandelroutes
Buik in! (Foto: J. van de Steeg)

Zelfs op het laatste deel van onze driedaagse blijven we genieten van al het moois dat deze onwerkelijke wandelwereld in Luxemburg ons biedt. Het Mullerthal heeft me verrast in al haar schoonheid. Voor wie nog twijfelt over zijn volgende wandelbestemming? Het Mullerthal is een absolute aanrader!

mullerthal-trail-wandelroutes
Foto: Arjan van de Steeg

 

Wil je ook (een deel van) de Mullerthal trail lopen?


Het Mullerthal in Luxemburg ligt op 352 kilometer vanaf Utrecht en je rijdt het in zo’n 3,5 uur.


De Mullerthal trail kent drie hoofdroutes die met elkaar zijn te combineren:

  • Mullerthal Trail Route 1 – 36 km (moeilijkheidsgraad: gemiddeld)

  • Mullerthal Trail Route 2 – 38 km (moeilijkheidsgraad: zwaar)

  • Mullerthal Trail Route 3 – 38 km (moeilijkheidsgraad: gemiddeld)

Daarnaast zijn er ‘extra tours’ van 9, 13, 22 of 31,5 kilometer die je als verlenging of als aparte rondwandeling kunt lopen. Deze zijn licht tot gemiddeld zwaar.


Alle informatie over de Mullerthal Trail vind je op de website www.mullerthal-trail.lu/nl.


Als je van hotel naar hotel wilt wandelen en je verder niet wilt nadenken over de route dan kun je het beste een drie- of vierdaagse reis boeken bij Van Paridon Natuurtochten.

Wil je zelf je route en je hotels bepalen, kijk dan eens hier naar hotels in het Mullerthal die praktisch aan de trail liggen en eventueel ook bagagevervoer voor je regelen.

3.603 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page