top of page

Speuldepad Staverden: klompenpad met afwisseling en allure

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

Onze bestemming is het zestien kilometer lange Speuldepad in Staverden. Het is een klompenpad waar we veel goeds over hebben gehoord en we zijn dan ook heel benieuwd naar deze wandelroute door bos, langs beekjes, hei en zandgronden. Het is een heldere, zonnige winterdag in december en we vertrekken niet te laat. Klompen aan, rugzak op en gaan! (we hebben een leuk filmpje gemaakt van deze mooie route, dus als je liever kijkt dan leest, scroll dan door naar het eind van dit blog!)

speuldepad-klompenpad-staverden
Speuldepad

Start van het pad bij landgoed Staverden

We parkeren de auto op de parkeerplaats van Landgoed Staverden. Landgoed Staverden bestaat deels uit bos en deels uit gecultiveerd landschap. Het middeleeuwse Kasteel Staverden met haar gracht en waterrad staat centraal op het landgoed en de Staverdense beek stroomt er dwars doorheen.

speuldepad-klompenpad-staverden
Kasteel Staverden

Paarse klompenpadbordjes op de route

Al snel zien we de paarse klompenpadbordjes en zo volgen we het pad langs een kabbelend beekje. Het winterzonnetje schijnt door de bomen en na tien minuutjes komen we aan op een asfaltweg. We lopen er een klein stukje overheen en slaan weer opnieuw een bospad in. Nog iets verder komen we aan op de hei.

Speuldepad-klompenpad-staverden
Langs de beek op Landgoed Staverden

Wandelroute loopt dwars over de hei

De hei ligt voor ons; groots en weids. In deze tijd van het jaar geen paarse kleuren, maar desalniettemin genieten we van het wuivende gele gras en de eenzame bomen in de uitgestrekte vlakte. Het pad loopt midden over de heide, we lopen er alleen en voelen ons in het midden van niemandsland. Er staat een uitnodigende picknicktafel, maar we besluiten onze dorst en honger nog even uit te stellen; we zijn immers nog niet zo lang onderweg.

speuldepad-klompenpad-staverden
Eenzame bomen op de hei

Grafheuvels op de hei

Dan, na deze eindeloos lange weg, slaat het pad af naar links. De klompenpaden-app laat ons weten dat we een aantal grafheuvels naderen en we zien inderdaad enkele ophopingen rechts van ons aan de rand van het veld. Verder is er niet zoveel te zien, dus vervolgen we onze route. Eenmaal de heide over, komen we aan op een geasfalteerde weg. We lopen een flink stukje langs de weg, gelukkig niet op het asfalt maar op een graspaadje langs het slootje dat er naast stroomt. We voeren het tempo wat op, omdat dit niet ons favoriete deel van de route is.

speuldepad-klompenpad-staverden
Grafheuvels op de route

Speulder- en sprielderbos deel van de wandelroute

Niet heel veel later mogen we het Speulder- en Sprielderbos in. Een mooi pad in het bos dat “dicht beboomd” is; het zonnetje kan er amper doorheen komen. De bruine herfstbladeren plaveien de bodem; net een tapijtje onder onze voeten. Via een zandvlakte kronkelen de paadjes door het bos op en neer richting de Ermelosche heide. En dan bevinden we ons op dit klompenpad opnieuw op een weidse vlakte. We stellen ons voor dat dit gebied nóg mooier is in de late zomer of de vroege herfst als de heide bloeit. Toch is het ook nu mooi en zorgen de uitgebloeide heideplanten voor een bijna mystiek landschap.

speuldepad-klompenpad-staverden
speuldepad-klompenpad-staverden

Even rusten onderweg bij restaurant de Zwarte Boer

Over het zand en dwars over de hei lopen we de weg weer terug richting Landgoed Staverden. We zijn blij met restaurant de Zwarte Boer, waar we onze vermoeide voeten even tot rust kunnen laten komen, want we moeten nog een kleine vier kilometer. De Zwarte Boer schenkt, zelfs in coronatijden, heerlijke warme chocomel en glühwein.


Laatste stukje van de wandeling

Weer opgewarmd en met wat energie gevuld, pakken we de draad weer op voor het laatste stuk. Het pad loopt voor het grootste deel weer over Landgoed Staverden en we herkennen de bruine beekjes die door het gebied heen stromen. We houden nog even vol en langzaam komt Kasteel Staverden weer in zicht.


We bewonderen het draaiende waterrad en het middeleeuwse witte kasteel dat trots staat te stralen in het groen. Ook de brasserie bij Kasteel Staverden is open; de vuurkorven op het terras en de warme chocolademelk doen ons bijna geloven dat we in een Charles Dickens sprookje belandt zijn. We geven onszelf een schouderklopje en masseren onze vermoeide voeten. We hebben het goed gepland, want vlak voordat we de auto weer instappen verruilt het zonnetje zich voor donkere wolken en voelen we de eerste regenspetters op ons neerdalen.

speuldepad-klompenpad-staverden
Brasserie op Landgoed Staverden

We vinden het Speuldepad een mooie, rustige, afwisselende route. Gevarieerd vanwege bos, hei en landgoed en zeker de moeite waard! Wil je meer zien van klompenpad ‘het Speuldepad’? Kijk dan hieronder het filmpje.


Ook het Speuldepad lopen?

  • Start op het parkeerterrein van Landgoed Staverden, Uddelermeerweg 2, Staverden.

  • Op het veldje naast de parkeerplaats staat een bord met informatie over dit klompenpad. Vanaf hier volg je de paarse markeringen in de vorm van een klompje.

  • De route is 16 kilometer lang, maar het is ook mogelijk om de route in te korten. Let op de ‘routeverkorten’ bordjes.

  • Horeca vind je hier bij de start (en dus ook het einde!) op Landgoed Staverden, en bij Restaurant de Zwarte Boer in Leuvenum, waar je ook terecht kunt voor een hapje of drankje (ook afhaal).

  • Honden zijn niet toegelaten op deze route.

  • Hoewel de route overal goed begaanbaar is, raden we je aan stevige schoenen aan te trekken zodat je niet wegglijdt op modderige stukken.

Een ander klompenpad lopen?

  • Klik hier voor meer verhalen en onze ervaringen met de verschillende klompenpaden die we gelopen hebben.

  • Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur. Meer informatie vind je op www.klompenpaden.nl.

  • Klompenpaden lopen gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden.

  • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.

speuldepad-klompenpad-staverden


1.046 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page