top of page

Stedentrip Chicago? Top tien bezienswaardigheden

Bijgewerkt op: 28 apr. 2023

Vijf dagen Chicago! Stad van Al Capone, Barack Obama en de blues. Chicago is de op twee na grootste stad van de VS en rijk aan bezienswaardigheden. De skyline met wolkenkrabbers gaat elke fantasie te boven. De groene Chicago River stroomt trots door de stad. En het Art Institute is een prachtige plek voor kunst. Maar ook lopend op straat vind je bizarre kunstwerken, moderne beelden en kleurrijke streetart. Onze top tien? Lees verder.


Chicago
Chicago vanaf John Hancock Center
  1. Millennium Park met als hoogtepunten ‘the Bean’ en ‘the Crown Fountain’.

  2. Maak een fietstocht door de stad. Wij deden dit via Fat Tire tours. Onze gids Morgan, een jonge meid uit Chicago, was zeer onderhoudend en in no time hadden we een beeld van de hoogtepunten van deze metropool. Op de fiets langs Millennium Park, Grand Park, de Chicago River en Michigan Lake, van waaruit je een fantastisch uitzicht hebt op Chicago’s skyline.

  3. Vaar over de Chicago River voor een perfecte view op alle wolkenkrabbers die Chicago rijk is. Laat je imponeren door de Tribune Tower, de Marina buildings en de Vista Tower die nog in aanbouw is.

  4. Ga naar een bluesbar. Wij bezochten ‘Blue Chicago’ waar we genoten van Sheryl Youngblood. De kleine intieme bar en haar concert bezorgde ons in elk geval kippenvel.

  5. En als je dan toch van het uitgaansleven wilt genieten: bezoek een Piano Bar. Wij hebben ons uitstekend vermaakt in the Red Head Piano bar. Het concept is simpel: zet een goede muzikant achter de piano terwijl het publiek suggesties doet voor de te spelen nummers. Wat er dan gebeurt? De hele kroeg zingt mee en niemand zit stil.

  6. Bezoek John Hancock of de Willis Tower! Wij gingen naar de 94e verdieping van John Hancock. Er is een 360 graden deck waar je een onverslaanbaar uitzicht op Chicago hebt en ervaar de Tilt; een raam dat langzaam 30 graden het gebouw uit kantelt. De Willis Tower is het hoogste gebouw van Chicago. Ook hier heb je een fantastisch uitzicht. Wij zijn er niet geweest, maar we hebben ons laten vertellen dat je voor de ultieme view op Chicago naar het damestoilet moet.

  7. Sportief: bezoek een rugby of baseball wedstrijd. Wij hebben ons op zondagmiddag vermaakt bij de White Sox.

  8. Je kunt Chicago niet verlaten zonder een bezoek aan het Art Institute. De grote meesters uit de schilderkunst hebben hier allen een eigen plekje. Rembrandt, Van Gogh, Monet, Renoir, Gauguin; wij vonden de collectie geweldig. En vergeet vooral niet de Amerikaanse kunst, ook daar kun je een aantal wereldberoemde schilderijen aanschouwen.

  9. Pak een filmpje! Waarom dit bijzonder is? De stoelen waren fantastisch.

  10. Ga eten bij Gino’s East of Giordano’s. De Amerikanen hebben hun eigen variant bedacht op de aloude pizza. Ze noemen het de ‘deep pan pizza’. Niet te vergelijken met de Italiaanse lekkernij maar minstens zo lekker, met veel mozzarella en een dikke korst. Geloof me, dit wil je niet missen!


De Tilt in John Hancock Center


Dertig jaar geleden waren we voor het eerst in Chicago. We liepen er stage voor onze studie. En nu zijn we terug. Op zoek naar vergeten herinneringen en nieuwe ontdekkingen. Het is eind september; de temperatuur is goed en het is er nog niet zo (extreem) koud als in de winter. Ons hotel ligt pal naast het John Hancock Center ligt, staan we al snel op het 360 graden skydeck van deze wolkenkrabber; het op een na hoogste gebouw van Chicago. Vanaf de 94e verdieping hebben we een spectaculair uitzicht. De zonsondergang op deze hoogte is fenomenaal; de lucht kleurt in vele tinten oranje terwijl de stad zich opmaakt voor de nacht. En op dit skydeck wacht ons een bijzondere ervaring: 'de Tilt'. Het is een raam waar je in kunt staan en dat vervolgens 30 graden naar buiten kantelt. We hebben hoogtevrees maar stappen toch in het raam. Als het raam een eerste kanteling naar beneden maakt, voel ik mijn hart al sneller kloppen. Na de tweede kanteling, moet ik mijzelf dwingen mijn ogen open te houden. Ik weet dat ik niet kan vallen, maar mijn zintuigen zeggen wat anders. De derde kanteling is verschrikkelijk; ik kijk de diepte in en doe stiekem een schietgebedje: laat het glas alsjeblieft niet breken. En dat doet het gelukkig niet! En zo kunnen we met trillende benen onze opluchting afblussen met een glaasje wijn in de bar.Fietsen door Chicago


Er staat een fietstocht op het programma. Al fietsend komen we aan bij Millennium Park. We vermaken ons bij ‘the Bean’; een roestvrijstaal kunstwerk dat tussen 2004 en 2006 is gebouwd. Het moet een druppel kwik voorstellen, maar omdat het meer op een boon lijkt, wordt het ook zo genoemd. Het staal reflecteert de stad en dat levert bijzondere plaatjes op. Even verderop staat een ander modern stukje kunst: the Crown Fountain. Twee enorme zuilen waar water overheen stroomt. Op de zuilen zien we foto’s van echte mensen, inwoners uit Chicago, die vrijwillig gefilmd zijn ter ere van dit intrigerende monument.Bluesbars in Chicago


De avond valt en we zijn nog niet moe. En wie Chicago zegt, zegt blues. Dus gaan we op zoek naar een Blues Bar. Die vinden we in Blue Chicago, waar Sheryl Youngblood ons wegblaast. Wat een stem, wat een power! In elke song vertelt ze een verhaal. Over vrouwen, over mannen, over de liefde. De kleine bar straalt intimiteit uit en we voelen ons een met Chicago.


Sears of Willis?


De volgende dag gaan we op pad naar de Sears Tower; het hoogste gebouw in Chicago. Als we de weg vragen, krijgen we een verbaasde blik: “Sears Tower? You mean the Willis building?” We begrijpen het niet, totdat iemand ons in onvervalst Amerikaans uitlegt dat de naam van een gebouw verandert wanneer deze van eigenaar wisselt. Als we over de Riverwalk lopen zien we behalve het Willis Building ook de Tribune Tower en de Marina Towers. En ook de Trump Tower is een kolos die ons met geen mogelijkheid kan ontgaan. T R U M P, de grote letters op het gebouw zijn een visuele belediging voor de meeste Chicago-inwoners; Chicago is immers de stad van Obama. Hij heeft er gewoond, gestudeerd en is er groot geworden. En Trump? Die is er niet welkom.The White Sox


Chicago is ook een stad van sport: de Chicago Cubs en de White Sox (baseball), Chicago Bears (rugby) en the Hawks (hockey) zijn de lokale helden. Wij bezoeken een match van de White Sox tegen de Detroit Tigers. Het megastadion is half gevuld en de wedstrijd niet bijster interessant. Toch is de sfeer geweldig. Hele families vermaken zich hier op zondagmiddag. Met elkaar, een bak popcorn en een biertje. Wij joelen lekker mee als de White Sox een homerun scoren en happen van onze hotdogs waar de gebakken uitjes en mosterd van afdruipen.Art Institute


Maar ook een culturele middag ontbreekt niet in onze trip. Het Art Institute is een museum dat we niet willen missen nu we in Chicago zijn. We zijn trots op de Hollandse meesters die ruim aanwezig zijn. Maar ook vergapen we ons aan de impressionistische werken van Renoir, Gauguin en Degas. Er is ook een verdieping met Amerikaanse schilderkunst. Het echtpaar waarvan ik altijd dacht dat het een grimmig Mormoons koppel moest voorstellen, blijkt een vertegenwoordiging van ‘the American dream’, volgens de schilder.


Art Institute
The American Dream?

Kunst en Street Art in Chicago


Ook op straat zien we kunst. We lopen tussen metershoge 'benen', we zien een zeepaardje in de Picasso en verwonderen ons over de prachtige muren van soms oerlelijke gebouwen.
De meeste mensen die de Verenigde Staten bezoeken, hebben hun oog gericht op New York, Washington of San Francisco. Maar denk ook eens aan Chicago. Echt een stad om te beleven! Of je nu van kunst, sport of muziek houdt, hier komt iedereen aan zijn trekken.


 

Wil je een andere stad bezoeken voor een stedentrip? Doe dan nog meer inspiratie op, op mijn pagina over stedentrips.224 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page