top of page

Ecuador Puerto Lopez: modderbad in Agua Blanca

Bijgewerkt op: 13 jun. 2023 

Puerto Lopez, een leuk vissersdorp aan de westkust van Ecuador. We zijn er op vakantie en een luie zondag ligt voor ons. We beginnen de dag met een lekker eitje en daarna zien we wel wat er gebeurd. Omdat we niet veel hebben om ons druk over te maken, rijden we naar Agua Blanca; een inheems dorp met een zwavelbad als episch centrum.

 

puerto-lopez-agua-blanca
Puerto Lopez

Agua Blanca

Agua Blanca ligt zo'n 16 kilometer ten oosten van Puerto Lopez en het is ongeveer een kwartiertje rijden met onze huurauto. Agua Blanca vormt een privécommunity in het Machalilla National Park. en er is een kleine toegangsprijs vereist voor toeristen. Als we er aankomen, worden we gekoppeld aan een groepje toeristen en een oud mannetje met een naamplaatje waarop staat dat hij de gids is. Hij spreekt langzaam en monotoon; en zelfs als we het Spaans zouden beheersen, hadden we ‘m niet kunnen volgen. Stiekem knijpen we er tussen uit en wandelen, zonder gids, over het pad langs een riviertje.


puerto-lopez-agua-blanca
Mooie bomen in Agua Blanca

Pad langs riviertje

Er lopen wat geiten en varkens door de droge rivierbedding maar verder is er weinig te zien. Na verschillende bruggetjes en trapjes ruiken we zwavel; het meer kan niet ver weg meer zijn. De lucht wordt steeds sterker en eenmaal bij het aangelegde bad ziet het er donker en troebel uit. Maar ja, het schijnt wel erg gezond te zijn……


puerto-lopez-agua-blanca
Zwavelmeer Agua Blanca

"Ten dollar"

We zijn onze bikini en zwembroek vergeten mee te nemen. Niet echt handig natuurlijk als je gaat badderen. Maar ach, this is Ecuador, dus echt veel maakt het niet uit. Toch ziet het water er niet echt aantrekkelijk uit. We lopen wat rond en ontdekken een schuurtje waar je gemasseerd kan worden met modder die uit de bodem van het zwavelbad komt. “Ten dollar” roept het massagevrouwtje in haar roze schortje.


Massage met modder

Ik overtuig mijn man dat, nu we toch hier in Agua Blanca zijn, we dit niet aan ons kunnen laten ontgaan. Dus even later liggen we op de massagetafels in het schuurtje. De zwarte modder is koud. We worden van top tot teen gemasseerd en zijn al gauw bedekt met het riekende goedje. Niks mis mee.

puerto-lopez-agua-blanca
10 dollar massage

Opdrogen in de zon

Als we klaar zijn en met modder en al in het zonnetje staan, begint onze huid te trekken en de kleur van de modder verandert van zwart naar grijs. Als grijze monsters besluiten we toch voor een ‘duik’ in het zwavelbad. Het water stinkt, maar spoelt wel lekker schoon. Gelukkig kunnen we daarna gebruik maken van douches met helder, schoon, zwavelvrij water.

puerto-lopez-agua-blanca
Opdrogen in het zonnetje

En ja, wat voelden onze Nederlandse witte huidjes weer heerlijk zacht. We zijn eensgezind; een prima activiteit voor de zondagochtend. Dus als je in de buurt bent…….


Filmpje zien? Is maar heel kort, langer kan ik niet aanzien, haha


 

Wat te doen in Puerto Lopez?

In de maanden juni t/m september is Puerto Lopez ook een uitstekende uitvalsbasis om walvissen te spotten. Er worden genoeg tourtjes aangeboden. Ook kun je naar Isla de la Plata, wat ook wel de 'poor men's Galapagos' wordt genoemd.


Er zijn tientallen overnachtingsmogelijkheden in Puerto Lopez in allerlei prijsklassen. Wij sliepen in Hosteria La Terrazza, een hostel bovenop de berg met Duitse eigenaren. De huisjes zijn schoon, hebben een eigen terrasje en het restaurant is goed en heeft een prachtig uitzicht op de baai van Puerto Lopez. Ook het zwembad is een plaatje.Tags:

48 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page