top of page

Rainbow Mountain, Peru: een berg die je de adem beneemt

Bijgewerkt op: 3 aug. 2021

La montaña de siete colores. ‘Rainbow Mountain’ is pas sinds 2013 een populaire toeristische attractie in Peru. Voor die tijd was de berg bedekt onder een dikke laag sneeuw en waren de ‘zeven kleuren’ niet te zien. Soms brengt ‘climate change’ ons kleurrijke verrassingen.

Rainbow-mountain-peru
Rainbow Mountain

Vertrek naar Rainbow Mountain vanaf Cusco

Ik vertrek om 4.00 uur 's ochtends vanuit Cuszco. Het is circa drie uur rijden naar het startpunt van mijn hike. Hoewel de rit er naar toe landschappelijk erg mooi is, zie ik dat ik niet de enige ben bij wie de oogjes even dicht vallen.

Rainbow-mountain-Peru
Mooie uitzichten onderweg
"Mijn medepassagiers gebruiken de rit om het tekort aan slaap wat bij te vullen"

Mijn medepassagiers gebruiken de rit om het tekort aan slaap wat bij te vullen, maar uiteindelijk komen we aan bij het begin van de zeven kilometer lange trail. Het startpunt ligt op 4300 meter hoogte en het eindpunt op iets meer dan 5000 meter. We beginnen een klein stukje bergop en ik ben meteen buiten adem. IJle lucht. We hebben gelukkig geen haast. Al snel loopt het pad een stuk vlakker en dat is prettig.


Onder ons loopt een ander pad, dat is is bedoeld voor de ‘taxi’; tanige paarden. Wie de trail niet lopend wil doen, kan voor 80 soles (20 euro) op een paard naar boven. Maar dat vind ik zielig en conditie heb ik wel.

Rainbow-mountain-peru
De 'taxi'

Lama's en alpaca's op de trail van Rainbow Mountain

Dus loop ik verder. Stapje voor stapje. We komen langs lama’s en alpaca’s. Ze hebben roze strikjes om hun oren. Zo kun je zien wie de eigenaar is. Een van de lama’s is nieuwsgierig en kijkt me recht aan terwijl ik hem film. Zo lief, dat ik ‘m bijna in mijn rugzak stop….


Halverwege Rainbow Mountain

Langzaamaan wordt het pad steiler. In de verte zie ik dat ik nog een flinke berg te gaan heb. Op de rechte stukken gaat het goed, maar zodra we bergop gaan kom ik adem te kort. Ik strik mijn schoenveter en als ik weer omhoog kom, wordt het zwart voor mijn ogen. Ik blijf staan, adem goed in en dan gaat het beter.


rainbow-mountain-peru
Prachtige uitzichten

De steile klim naar boven

Vlak voordat we aan de grote klim naar boven beginnen, staan een aantal toiletten; een natuurlijk rustpunt. Ik drink nog wat, kijk naar de top en verheug me op het uitzicht. Maar eerst moet ik die berg zien te bedwingen.

"Ik tel"

En dat valt nog niet mee. De berg is steil en rustig zet ik het ene been voor het ander. Ik tel. Elke twintig stappen mag ik even blijven staan. Het is raar wat zuurstofgebrek met je conditie doet, maar ik heb het onder controle en die top komt steeds dichterbij.


Rainbow-mountain-peru
Rainbow Mountain

Ik ben er! Op eigen kracht en zonder ‘taxi’! Wauw! Ik moet oppassen hoe ik loop, maar wat een uitzicht, het is letterlijk adembenemend! Ik ga zitten en kijk alleen maar naar dit natuurfenomeen en de bergen om me heen. Tussen alle ‘selfie-nemende’ mede reizigers, word ik er stil van.


De terugweg

Nadat we volop foto's hebben genomen van elkaar, aanvaarden we de terugweg. En die is minstens zo mooi. Omdat we nu omlaag mogen, kost het ons minder moeite en hebben we meer tijd om te genieten van alle uitzichten en van alle bonte kleuren in het landschap. Rainbow Mountain is een berg die haar naam eer aan doet. En ja, climate change is niet wat we willen, maar brengt in dit geval ook veel fraais aan het licht....

 

Ook naar Rainbow Mountain?

 • Je kunt een tour boeken bij SATS Peru. Zij regelen een privégids. Dat is heel prettig, je krijgt interessante informatie en je weet precies waar je aan toe bent.

 • De hike is pittig, zorg dat je aan de hoogte gewend bent voordat je start.

 • Als je de hike niet kunt of wilt maken, kun je altijd een stuk op een paard rijden. De paarden zagen er goed uit en waren niet mager of ondervoed.

Tips voor andere bestemmingen in Peru

Peru is een prachtig land met een afwisselende natuur en een rijke geschiedenis. Ga je naar Peru, bezoek dan zeker de volgende plaatsen.

 • Machu Picchu - is natuurlijk dé bekendste bezienswaardigheid in Peru en mag je absoluut niet missen.

 • Cusco - de stad Cusco is een heerlijk stadje om doorheen te slenteren. Een prachtig plein, mooie kerken en heuvelachtige steegjes en straatjes in de wijk San Blas.

 • Colca Canyon - zie de condors vliegen over het ravijn en geniet van de mooie natuur.

 • Sacred Valley – een tour door het heilige dal van de Inca’s waarin je naast Inca ruïnes ook een bezoek brengt aan de zoutvelden van Maras; zeer de moeite waard!

 • Lake Humantay – is niet zo'n hele bekende bestemming, maar als je tijd hebt en van natuur houdt, zeker doen. Het is een eindje rijden vanaf Cusco en een pittige klim maar die je brengt dan ook naar een van de mooiste turquoise bergmeren ter wereld.

 • Zandduinen van Huacachina - waar je met een jeep keihard de duinen afrijd of kunt gaan zandboarden.

 • Lima - de hoofdstad van Peru. Niet de allermooiste stad die ik ooit gezien heb, maar het historisch centrum is de moeite waard en op culinair gebied biedt Lima een aantal zeer goede Michelin restaurants.

 • Nazca - bewonder de mysterieuze Nazca lijnen vanuit een vliegtuigje.

 • Titicacameer - het grootste meer op hoogte. Bezoek de rietdorpen en "inheemse" stammen. Wel behoorlijk toeristisch, wat een beetje afdoet aan de authenticiteit.
Tags:

189 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

コメント


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page