top of page

Boobies op de Galapagos

Bijgewerkt op: 26 jun. 2023


De blaffende zeehonden maken ons wakker. Uit het raampje van onze hut kijken we links op een zeehondenstrand en rechts op een driedeks catamaran die op de golven ligt te dobberen. Vanaf ‘onze’ Archipel II, die net iets kleiner is, cruisen we langs de Galapagos eilanden.


Galapagos
De zeehondjes maken ons wakker

Galapagos eilanden

De Galapagos eilanden liggen westelijk van Ecuador op zo’n drie uur vliegen vanaf Quito. Omdat de Galapagos eilanden zo afgelegen en geïsoleerd zijn van de buitenwereld, heeft de evolutie haar gang kunnen gaan in een overvloed aan Jurassic Park-achtige diersoorten waaronder iguana’s, zeehonden, haaien, schildpadden, mocking birds, pelikanen, pinguïns, en bont gekleurde vogelsoorten. De eilandengroep wordt streng beschermd. Er is een restrictie aan het aantal bezoekers en de cruiseschepen varen een schema waar ze niet van af mogen wijken.


"Als we voet aan wal zetten stuiteren we binnen enkele meters op een koppel Blue Footed Boobies."

Onze eerste stop is Los Lobos, een klein eilandje nabij San Cristobal. Als we voet aan wal zetten, stuiteren we binnen enkele meters op een koppel Blue Footed Boobies. Het mannetje van deze vogelsoort danst om zijn vrouwtje heen, waarbij hij zijn azuurblauwe zwemvliezen op sierlijke wijze verplaatst. Maar het vrouwtje bepaalt of er wat gaat gebeuren. Ondanks zijn inspanningen, lijkt hij weinig voet aan de grond te krijgen en ligt een blauwtje op de loer. No boobies tonight…. Ook voor de Red Frigate birds is het ‘mating season’. Het Red Frigate vrouwtje zoekt contact met de andere sexe door haar felrode borst op te blazen. De rood opgepompte tomaat onder haar snavel is goed zichtbaar tussen het dorre groen van de cactusachtige struiken waar ze haar nest bouwt.Zeehonden op Los Lobos


Los Lobos is ook huis aan een grote kolonie zeehonden. Een groot macho mannetje bewaakt zijn territorium en laat luidkeels van zich horen. Zijn harem aan vrouwtjes ligt er relaxed bij. Ze spelen, knuffelen, gapen, niezen en poseren voor onze camera. We moeten twee meter afstand houden, maar zodra ik op het strand zit, dartelt een van de jonge zeehonden al om me heen en ruikt nieuwsgierig aan mijn schoen. Als we later snorkelen, houden ze zich ook niet aan de twee meter grens en zwemmen ze vrolijk naar ons toe.Galapagos
Ze houden geen twee meter afstand

Iguana’s op South Plaza Island


In de middag staat South Plaza Island op het programma. De ‘pango’, een kleine rubberboot, brengt ons naar een rotsachtig eilandje begroeid met cactussen en rode vetplanten. We lopen over de zwarte lavastenen en struikelen bijna over een land-iguana. Deze is echter onverstoorbaar; hij spuugt en piest wat maar wacht verder rustig totdat er een cactusblad van de boom valt om zijn dorst mee te lessen. Verder op het eiland zien we zeehondmama’s en hun jonkies, nog meer kleine en grote iguana’s, albatrossen en mockingbirds.


Galapagos
Land Iguana

Terug op de Archipel II doen we ons tegoed aan papaya, meloen en ananas en worden we weg geblazen op het Sundeck. De zon is schaars in deze tijd van het jaar, maar laat zich toch even zien tussen de grote grauwe wolken die boven ons hangen. Grote albatrossen en pelikanen vliegen met ons mee.


Galapagos
Albatros

Na zonsondergang kunnen we de slaap niet vatten in onze hut. Onze Archipel II deinst en wiebelt en wij wiebelen mee. We worden elk uur wakker en allerminst uitgerust ligt ons volgend avontuur alweer te wachten.


Nieuwsgierig naar de Blue Footed Boobies? Of wil je de zeehondjes zien spelen? Check dan het filmpje over de dieren op de Galapagos.
 

Ook naar de Galapagos?

De Galapagos eilanden zijn puur, authentiek en bijzonder. Een bezoek aan de eilanden is echter niet goedkoop. De vlucht vanaf Quito kost circa $400 dollar. Toegang tot het national park kost nog eens $ 100 dollar. Een cruise kost al gauw $ 300 dollar per persoon per dag (eten en excursies inbegrepen). Er zijn goedkopere opties; zoals de Island Hopping budget tours. Kijk op Rebecca Adventure Travel voor goede deals.
Tags:

65 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page