top of page

Boswachterspad Noordzeewandeling: mooie wandelroute in Schoorl

Bijgewerkt op: 2 mei 2023

Op een (bijna) lentedag waarop wolken, wind en zon elkaar afwisselen wandelen we het Boswachterspad 'Noordzeewandeling'. Boswachterspaden zijn wandelroutes die door boswachters zijn geselecteerd of uitgestippeld. Dit Boswachterspad is een prachtige wandelroute in Schoorl. Volgens boswachter Laurens Bonekamp trakteert de Noordzeewandeling ons op “alles wat de Schoorlse natuur te bieden heeft: zee, duin, bos en heide”. We kunnen niet wachten om lekker uit te waaien tijdens deze tien kilometer lange, prachtige maar pittige wandeling.

wandelroute-schoorl
Langs de Noordzee

Start wandelroute in Schoorl

We willen starten bij Buitencentrum Schoorlse Duinen maar de parkeerplaats staat vol en het is erg druk. Dus wijken we uit naar een parkeerplein aan de rand van het centrum van Schoorl en lopen terug naar het buitencentrum. Het is zondag en we zijn niet de enigen. Het barst er van vermoeide ouders en enthousiaste kinderen (of andersom), wandelende vriendengroepjes en sportieve hardlopers. Maar ja, wat wil je, nu wandelen tijdens corona hét uitstapje van de week geworden is.

wandelroute-schoorl
Buitencentrum Schoorlse Duinen

Hoogste duin van Nederland in Schoorl

Maar we laten ons niet afschrikken; het is onze ervaring dat het een stuk rustiger wordt zodra we een eindje op de route zitten. We volgen de donkerblauwe pijlen en zien meteen de lange trap naar het hoogste duin van Nederland. We tellen de treden; de eerste trap bestaat uit maar liefst 93 treden. Bij de tweede trap die steil omhoog loopt, raken we de tel kwijt. Hijgend komen we boven. Maar daar wacht ons dan wel een prachtig uitzicht als beloning.

wandelroute-schoorl
Lange trap naar hoogste duin Nederland

Vogelmeer op de route

Een mul zandpad door het dennenbos leidt ons de andere kant van de trap weer naar beneden. We lopen langs de bosrand rondom een grote zandkuil. Hoe verder we komen, hoe rustiger het wordt. We zien het Vogelmeer liggen in de open duinen. Via een ienie-mienie paadje wandelen we langs de oever en hier en daar moeten we oppassen dat we geen natte voeten krijgen.


Ruig duinlandschap

De blauwe palen leiden ons steeds dieper het ruige duinlandschap in. We struinen over kleine zandpaadjes langs helmgras en hei. Het wuivende gras, de wind in ons gezicht en krijsende meeuwen: het Noordzeestrand is in de buurt! Hoe dichter we bij de zee komen, hoe dieper we wegzakken in het mulle zand. Maar we hebben geen haast. Heuveltje op en heuveltje af vinden we onze weg door het zand. En achter elke glooiing ligt weer een verrassend uitzicht.

wandelroute-schoorl
Mul zand op het pad

Lopen over het Noordzeestrand en Paal 29

En dan zien we eindelijk de zee in de verte. Via de strandopgang lopen we het strand op. Water zover ons oog reikt. Zand dat over de grond blaast. Schelpen die het strand versieren. We hebben wind mee en dat is fijn. Met windkracht 4 worden we vooruit geduwd richting Paal 29; het strandpaviljoen heet ons welkom. Tijd voor een goede cappuccino. Achter het glas staan we veilig voor de wind en de koffie smaakt uitstekend.

Uitgestrekte hei en Schotse Hooglanders

Weer opgeladen voor de terugweg, volgen we vanaf Paal 29 de blauwe paaltjes weer terug de duinen in. We zijn nog niet klaar met het zand. Het mulle pad leidt ons door een uitgestrekt heidegebied en we stellen ons voor dat deze wandeling nóg mooier is als de hei bloeit. Naarmate we verder lopen, wordt het pad weer harder. In het open veld staat een groepje zwarte Schotse Hooglanders. Hoewel ze rustig van aard schijnen te zijn, bewonderen we ze graag vanuit de verte. Blij dat ze ons pad niet kruisen met die grote horens.

wandelroute-schoorl
Schotse Hooglanders in de verte

Laatste deel Boswachterspad Noordzeewandeling

Het laatste deel van de wandeling lopen we weer door bos. We letten op de mountainbikers die af en toe ons pad kruisen en merken aan het aantal wandelaars dat we dichter in de buurt komen van het startpunt. Na nog een paar lichte klimmetjes en afdalingen komen we weer aan bij het buitencentrum en mogen de schoenen uit. Boswachter Laurens Bonekamp heeft helemaal gelijk; deze wandeling biedt je volop zee, duin, bos en heide. Wat wij er van vinden? Een ruig, pittig tochtje met als bonus het Noordzeestrand en Paviljoen Paal 29. Aanrader!

 

Wil je ook het Boswachterspad Noordzeewandeling lopen?


 • Start bij het buitencentrum Schoorlse Duinen. Het navigatieadres is Heereweg 62 in Schoorl. Daar kun je ook parkeren. Staat de parkeerplaats vol, rij dan richting het centrum van Schoorl. Daar vind je nog een groot parkeerterrein.

 • De route is 10 kilometer lang en voorzien van houten paaltjes met blauwe markering.

 • De route is wat zwaarder en loopt over verhard en onverhard pad. Richting zee vind je stukken met mul zand.

 • Deze route is niet geschikt om met de hond te lopen, je gaat namelijk door een begrazingsgebied waar honden niet zijn toegestaan.

 • Vind je 10 kilometer te ver of wil je een andere afstand lopen? Er zijn ook andere wandelroutes vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen.

 • Een andere prachtige wandeling die wij liepen is de Witte Palen route in Schoorl van zo'n 16 km.

 • Horeca op de route vind je bij Brasserie IJgenweis, (bij het buitencentrum). En tussen maart en september kun je bij Strandpaviljoen Paal 29 terecht voor een kop koffie of thee aan het strand.

 • Tip: loop de route op een doordeweekse dag. Het gebied is prachtig maar in het weekend kan het er erg druk zijn.

 • Meer informatie over boswachterspaden? Kijk dan op de website van Staatsbosbeheer. Daar worden er enkele uitgelicht en kun je kiezen uit, in totaal, 55 boswachterspaden.


Een andere mooie wandeling maken?

 • Kijk ook eens naar de Witte Palen route in Schoorl van zo'n 16 km die ook vertrekt vanuit Schoorl.

 • Op mijn wandelpagina vind je meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes, voornamelijk in Utrecht en Gelderland. Meer tips ontvangen? Meld je aan voor mijn blog.

 • Heb je zelf nog een tip voor een mooie wandeling? Ik hoor ze graag en mail ze vooral door.

wandelroute-schoorl
Groet vanaf het Noordzeestrand
935 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page