top of page

Blauwe palen wandelroute Parnassia: een pareltje in het Zuid-Kennemerland

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2022

Het Zuid-Kennemerland tussen Haarlem en de Noordzeekust is één van de grootste duingebieden in Nederland en je kunt er eindeloos wandelen of fietsen. We zijn een weekje in de buurt van dit Nationale Park en besluiten de negen kilometer lange wandelroute ‘Parnassia’ te lopen. De wandeling voert ons door de Kennemerduinen naar zee en via een ander pad weer terug. Hou je van een ruig duinlandschap met meren, bos en uitzicht? Dan beveel ik de route van harte bij je aan!

wandelroute-parnassia
Kennermerduinen

Start van de Parnassia wandelroute

We starten bij bezoekerscentrum Kennemerduinen (ingang Koevlak) langs de Zeeweg van Overveen naar Bloemendaal aan Zee. De auto kunnen we hier tegen betaling kwijt op de grote parkeerplaats. Het is niet de eerste keer dat ik hier ben, eerder liep ik al eens de Bleek en Berg route (klik hier voor mijn blog over deze wandeling), die ook vertrekt vanaf dit punt.

Langs zwemmeertje ‘t Wed

De negen kilometer lange wandelroute is gemarkeerd met blauwe paaltjes. Het eerste deel van de wandeling gaat gelijk op met de gele Bleek en Berg route en loopt ook langs ’t Wed, een prachtig blauw zwemmeertje. Het is eind maart en officieel ‘lente’, maar warm is het niet. Toch zien we ook nu een paar durfals die het koude water van ’t Wed trotseren. Brrr….

wandelroute-parnassia
't Wed

Het meertje rond

We wandelen over een smal paadje het meertje rond. Zo aan het begin van de wandeling, nabij het bezoekerscentrum is het nog een beetje ‘file’ lopen. Maar als we ’t Wed eenmaal rond zijn, struinen we door het zand de duinen in en wordt het al een stuk rustiger. Al snel nemen we afscheid van de gele Bleek en Bergroute en volgen we de blauwe paaltjes van het Parnassia pad.

wandelroute-parnassia
Struinen door het zand

Omhoog en omlaag via trapjes of zand

De wandelroute gaat omhoog en omlaag via trapjes en zand. Elk klimmetje beloont ons met vergezichten over het woeste duinlandschap. Witte zandvlaktes wisselen zich af met drassige meertjes. Golvende duintoppen tot aan de horizon en meeuwen die ons luidkeels vergezellen.

wandelroute-parnassia
Via trapjes omhoog

Stevige wandeling met mooie uitzichten

Het is een stevige wandeling. We hebben mazzel met het weer, het is niet warm maar wel helder en zonnig. De mooie uitzichten én flink doorlopen doen ons hart sneller kloppen. Na een uurtje lopen gaat de rits van de jas een stukje open.


Strandpaviljoen Parnassia aan Zee

We wandelen richting Paviljoen Parnassia aan Zee. Het strandpaviljoen ligt zo’n 80 meter vanaf zee en biedt halverwege de wandeling een perfecte koffiestop. Behalve koffie serveren ze nog veel meer lekkere drankjes en hapjes, maar die slaan we over. Vanaf hier zie je de zee en zou je nog een stukje het strand over kunnen lopen.

wandelroute-parnassia
Op weg naar Parnassia

Vogelmeer op de terugweg

Op de terugweg wandelen we langs het vogelmeer. Het vogelmeer is geen zwemwater. Dit meer is het domein van de (broed-)vogels die we ook in vele getalen zien en horen. Er is ook een vogelkijkhut; helaas is het pad er naar toe afgesloten en kunnen we hier geen gebruik van maken.

wandelroute-parnassia
Vogelmeer

Loslopende Schotse Hooglanders

Het pad leidt ons langs het meer verder de duinen in. We passeren een groepje Schotse Hooglanders die los rond lopen. Het schijnt dat ze rustig van aard zijn en niemand aanvallen. Toch ben ik er altijd een beetje bang voor. Gelukkig laten ze ons met rust en wij hen ook.

wandelroute-parnassia
Schotse Hooglanders

Uitzichtpunt Konijnenberg

Via een mooi stukje dennenbos, komen we aan bij een trap naar uitzichtpunt Konijnenberg. Vanaf hier hebben we een grandioos uitzicht over het ruige duinlandschap. We blijven even staan terwijl de zeewind ons tegemoet waait, maar konijnen? Die zien we niet.


wandelroute-parnassia
Uitzicht vanaf Konijnenberg

Laatste stukje van wandelroute Parnassia

Het is tijd voor de laatste kilometers. Naarmate we dichter bij het bezoekerscentrum komen, zien we ook weer meer wandelaars op ons pad. De laatste twee kilometers voeren ons door het bos met bomen in allerlei grillige vormen. Klimboom na klimboom en de een nog mooier dan de ander.

wandelroute-parnassia
Klimbomen in allerlei vormen

Drankje-to-stay

Flink uitgewaaid, met rode wangen en heel voldaan komen we weer aan bij het Bezoekerscentrum Zuid Kennemerduinen. Ook hier is een drankje to go, maar wij besluiten om snel ons vakantie-appartementje op te zoeken en daar ons drankje to-stay te nuttigen.


Wat wij er van vonden? Een prachtige, afwisselende wandelroute, in een heel bijzonder duinlandschap. Zeer zeker de moeite waard. Dus als je in de buurt bent? Gaan!

 

Wil je ook de wandelroute Parnassia lopen?

  • Er zijn twee startpunten. Een bij bezoekerscentrum Kennemerduinen (ingang Koevlak) langs de Zeeweg van Overveen naar Bloemendaal aan Zee. Hier is ook een grote parkeerplaats (€ 2,20 per uur, met een maximumbedrag van € 9,00). Het tweede startpunt is bij Parnassia (maximumbedrag € 16,50).

  • De route is 9 kilometer lang en voorzien van houten paaltjes met blauwe markering.

  • Let op: honden zijn niet toegestaan op deze route.

  • Naast bezoekerscentrum Kennemerduinen ligt een mooie kinderspeelplaats. Ook kun je er terecht voor een hapje of een drankje (afhaal tijdens corona tijd).

  • Vind je 9 kilometer te ver of wil je een andere afstand lopen? Er zijn ook andere routes die variëren van 2 tot 20 kilometer. Voor meer informatie, zie de website van nationaal park Kennemerland.

  • Tip: loop de route op een doordeweekse dag. Het gebied is prachtig maar in het weekend kan het er erg druk zijn.


Een andere mooie wandeling maken?

  • De gele paaltjes route Bleek en Berg is óók een mooie wandeling in de Kennemerduinen. Deze route leidt je echter niet naar het strand. Zie mijn blog over Bleek en Berg.

  • Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes, voornamelijk in Utrecht en Gelderland.

  • Heb je zelf nog een tip voor een mooie wandeling? Ik hoor ze graag en mail ze vooral door.
1.616 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page