top of page

Cuba: reisplan drie weken


Tabak, sigaren, oldtimers, witte stranden en azuurblauwe zee. Dat is een Cuba vakantie. Cuba vinden we uniek en perfect voor reizen met pubers. Het kost wel wat meer moeite om onze eigen reis te regelen. Internet is in Cuba nog in opkomst en op sites als Booking.com vinden we grotendeels staatshotels, terwijl we liever gebruik maken van lokale hostels en Casa's.


Cuba
Route Cuba reis, zie ook reisschema onder aan blog

We hebben 20 dagen en besluiten dat we in die tijd niet heel Cuba kunnen zien, dus oriënteren we ons vooral op het Westen van Cuba. Ook vinden we het lekker om halverwege en aan het eind van de reis een paar dagen strand in te plannen.


Casa's Particulares


We beginnen in Havana en slapen in Casa Alta Habana. Casas Particulares kun je boeken via bijvoorbeeld Casaparticular.com. Een Casa is (meestal) een klein hostel maar er zijn ook Casa's die maar 1 of 2 kamers verhuren. Je slaapt dan echt bij de mensen thuis. Dat is een ontzettend leuke manier om met de Cubanen in contact te komen. Het helpt wel als je Spaans spreekt; veel Cubanen spreken geen Engels.


Havana


Casa Alta Habana lijkt meer op een klein hotel dan op een "echte" Casa. Via hen hebben we ook de vliegveldtransfer kunnen regelen. Een tweepersoonskamer kost 70 cuc en dat is iets duurder dan de gemiddelde Casa in Cuba. Maar daar krijgen we wel een unieke locatie voor terug; op nog geen 50 meter van Plaza Vieja; het mooiste plein in Havana en vanaf het dakterras van de Casa hebben we een fantastisch uitzicht over de stad.Wij zijn twee dagen in Havana en maken een tour door de stad met een gele Buick die we vooraf hebben geboekt bij OldCarTours. Het oude deel van Havana is ook prima te belopen en de koloniale oude pleinen, de muziek en de kleurrijke gebouwen zijn een lust voor het oog.


Met huurauto naar Vinales


Op dag drie begint gaan we verder met een huurauto. Deze hebben we in Nederland al geboekt bij Cuban Travel Network. Niet goedkoop, circa 100 euro per dag, maar wel comfortabel en het geeft ons alle vrijheid om onze eigen route te bepalen. Met de huurauto rijden we naar Vinales; een rit van circa 2,5 uur. We slapen in een eenvoudige casa (Vista al Valle). Grote plus van deze casa is het kleine terras met een onwaarschijnlijk mooi uitzicht op de Vinales vallei. De Vinales vallei vinden we geweldig. Groen, wijds, rotsformaties, rust en actie tegelijk. We blijven er drie dagen. We wandelen, bezoeken grotten, fietsen en gaan op bezoek bij een tabaksboer en sigarenmaker.Met auto en ferry naar Cayo Levisa


Cayo Levisa is een eilandje voor de westkust van Cuba. Vanaf Vinales rijden we naar Palma Rubia waar we onze huurauto (bewaakt) achter laten en nemen de ferry naar het eiland. Er is maar 1 resort op dit eiland (all inclusive) met leuke huisjes vrijwel op het strand. Wat er te doen is? Vooral strand, zwemmen en relaxen. En via het resort kun je ook een snorkeltour boeken.


Van Cayo Levisa naar Las Terrazas


Na twee dagen relaxen, gaan we met de ochtendferry weer naar het vasteland. De rit naar Las Terrazas duurt een uurtje. We hebben een wandeltour geboekt via Lasterrazas.com. Kenny is onze gids en hij voert ons door de mooie natuur en vertelt ons uitgebreid over het ontstaan van deze community. Las Terrazas is een leuke stop die op de route ligt. Maar we zouden er niet voor om rijden.


Van Las Terrazas naar Cienfuegos


Van Las Terrazas naar Cienfuegos is een lange zit, circa 7 uur. We overwegen om te stoppen bij National Park Zapata, maar lezen dat er in juli en augustus niet zo heel veel te zien is qua vogels en wildlife. Dus rijden we in een keer door naar Cienfuegos. Hoewel minder bekend dan Trinidad, vinden wij Cienfuegos verrassend mooi. Niet zo toeristisch, mooie straten en pleinen en een leuke stop voor de nacht. We slapen in Hostel Elena, een typisch Cubaanse casa met een azuurblauwe badkamer, mooi versierd met bloemetjes en beeldjes.Cienfuegos richting Trinidad


En dan op naar Trinidad. We maken een tussenstop bij de watervallen van El Nicho. De watervallen zijn groot en vinden we prachtig maar we zijn er beslist niet de enige toeschouwers.Trinidad is zoals wij Cuba altijd in gedachten hadden: zacht gekleurde gevels, hobbelige straten, koloniale pleintjes, kunstwinkeltjes en salsa op het plein. Ook in de omgeving van Trinidad is genoeg te doen. We maken een hike naar Topes de Collantes; waar we zwemmen in een azuurblauw meertje tussen de watervallen. De hike terug (bergopwaarts) is best pittig, maar goed te doen.


Van Trinidad naar Santa Clara


Vanuit Trinidad rijden we via de Valle Ingenios naar Santa Clara. Sla zeker af bij Hacienda Mancada Iznaga, waar je ziet hoe de suikerbaronnen leefden. Voor 1 cuc beklim je de uitkijktoren vanwaar de plantageopzichter de slaven in de gaten hield.

In Santa Clara is het monument Che Guevara interessant, voor de rest vonden wij de stad niet heel bijzonder. We rijden dan ook door naar Remedios; een slaperig klein stadje.


Remedios


Remedios kun je zien in een middag. Er valt niet zoveel te beleven, maar het is wel authentiek. Wij besluiten er twee tuk tuk's te huren van twee jonge 'chauffeurs' die op de hoek van het dorpsplein staan. Het blijkt een geslaagde keuze; de jongens brengen ons naar Caibaren; geen toeristenbestemming waar we echter wel het echte, wat troosteloze Cubaanse leve zien.Playa Jibacoa


Onze reis eindigt met vier dagen strand in Playa Jibacoa. Het is een goed alternatief voor alle grote resorts in Varadero. Wij logeren in Memories Jibacoa, een all inclusive 'adults only' hotel, maar onze jongens van 17 en 18 zijn ook welkom. Het is net even wat kleinschaliger en rustiger dan de hotels in Varadero. Er wordt gevolleybald op het witte strand, het eten in het restaurant en de beachbar smaakt lekker en de huisjes zijn comfortabel.


Vanaf Playa Jibacoa is het nog circa 65 kilometer naar het vliegveld van Havana, vanwaar wij weer terug vlogen naar Amsterdam.


108 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page