top of page

Klompenpad Dashorsterpad: vijftig tinten groen op een ‘gezegend’ pad

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

‘Lopen en niet moe worden… Waar haal jij de kracht vandaan?’ De vraag die op het bordje staat, doet ons even stilstaan op het landelijke Dashorsterpad. Dit 12,5 kilometer lange Klompenpad vertrekt vanuit Woudenberg richting Scherpenzeel en Leusden en leidt je over bospaadjes, door weiland en over de Liniedijk langs het Valleikanaal.

klompenpad-dashorsterpad
Veel groen op het Dashorsterpad

Start van het Dashorsterpad

Het officiële startpunt begint bij Hotel Restaurant Schimmel aan de Stationsweg Oost in Woudenberg. Wij starten het Dashorsterpad echter bij Aaltje aan de Linie, een landelijk gelegen vergaderlocatie. Dat ligt iets verderop en zo slaan we een saai stukje aanlooproute over. Vanaf Aaltje aan de Linie pikken we al snel de blauwe klompenpadbordjes op en steken we de Roffelaarskade over richting het bos.

Doorkijkjes en varens

Het bos waar we doorheen wandelen heeft mooie doorkijkjes op het omliggende groene veld. De grond is begroeid met varens zo ver ons oog reikt. Omdat het net geregend heeft ziet alles er helder uit en glinstert er water op de blaadjes.


Houten oversteekjes en bruggetjes

De houten oversteekjes en bruggetjes geven ons al snel het echte ‘klompenpadgevoel’. Het gras staat hoog en we genieten van de vijftig tinten groen waar we ons mee omringen. Rust en ruimte waarin we alleen maar hoeven te luisteren naar vrolijke vogels en waaiende blaadjes.

klompenpad-dashorsterpad
Bruggetje op de route

Asfalt op de route

Helaas volgt daarna een stukje asfalt. Het is geen lang stuk maar wel een weg waar auto’s rijden en dat is jammer. We lopen liever over onverharde paden. Na een kleine 300 meter mogen we gelukkig het bos weer in. Ook hier zien we weer varens in overvloed.

klompenpad-dashorsterpad
Helaas ook asfalt op de route
"Waar vind jij je schuilplaats?"

Langs knotwilgen lopen we langs het veld en zien een bordje bijbeltekst bij een voormalige schuilplaats voor schapen. ‘Proef, en geniet de goedheid van de Heer, gelukkig de mens die bij Hem schuilt’ staat er op. ‘Waar vind jij je schuilplaats?’ Maar schuilen doen we niet op dit prachtige wandelpad. Het blijkt niet het enige bordje op deze 'biblebelt wandeling'; als we verder wandelen, lezen we ook over ‘bouwen‘ en ‘kracht’.

Koffie of thee op een dienblad

Behalve inspiratie, voorzien lokale bewoners ons ook van een natje en een droogje. Langs het erf van een van de vele boerderijen staat een tafel met dienblad. Tegen een vrije gift kun je jezelf een bakje koffie of thee inschenken en voor stoelen is ook gezorgd. Een gastvrij gebaar maar we hebben geen dorst en nog een appeltje bij ons, dus lopen we door.

Natuurkunst op de weg

Ook nu passeren we weer een aantal asfaltwegen. Ze zijn minder druk dan de vorige en het stoort ons dit keer niet. Niet veel verder worden we verrast door natuurkunst langs de weg. Een wild zwijn en een damhert kruisen ons pad.


Langs het maisveld

Geflankeerd door een mooie rij bomen vervolgen we het Dashorsterpad en komen uit op een weids pad langs een maisveld. Het mais staat nog niet hoog voor de tijd van het jaar en we kunnen er nog ver overheen kijken.

klompenpad-dashorsterpad
Langs het mais

Valleikanaal en Liniedijk

Zo stilletjes aan hebben we al heel wat kilometers in de benen als we aankomen bij het Valleikanaal. Over het fietspad maken we een lusje en via de andere kant lopen we over de Liniedijk weer terug. Een oude bunker van de Grebbelinie siert het pad en herinnert aan de soldaten die hier 75 jaar geleden ons land verdedigden.

klompenpad-dashorsterpad
Bunker op de Liniedijk

We zijn niet de enige wandelaars op de Liniedijk. Nieuwsgierige schapen dribbelen ons tegemoet, maar kiezen het hazenpad als we te dichtbij komen. We zwaaien naar een zwanenfamilie bij de oever en luisteren naar het gefluit van de vogels.

klompenpad-dashorsterpad
Nieuwsgierige schapen

Een gezegend stukje Nederland

Het laatste stukje Dashorsterpad wandelen we dwars door het weiland terug naar Aaltje aan de Linie. Tevreden stappen we de auto weer in en keren vol nieuwe energie huiswaarts. Het Dashorsterpad? Een ‘gezegend’ stukje Nederland in vijftig tinten groen….

 

Wil je ook het Klompenpad Dashorsterpad lopen?

  • Dit landelijke Klompenpad in Woudenberg kun je beginnen bij Hotel Restaurant Schimmel, Stationsweg Oost 243 in Woudenberg. Hier kun je ook je auto parkeren. Een alternatief startpunt is het even verderop gelegen Aaltje aan de Linie, Zegheweg, Woudenberg. Voordeel van dit startpunt is dat je een druk stukje aanlooproute overslaat.

  • Vanaf Hotel Restaurant Schimmel vertrekt ook het Oudenhorsterpad. Dit Klompenpad is iets korter en leidt je over de Grebbelinie. Zie hier meer informatie over het Oudenhorsterpad.

  • Klompenpad Dashorsterpad is deels verhard en deels onverhard en ongeveer 12,5 kilometer lang.

  • Als je dat wilt, kun je het Dashorsterpad combineren met Klompenpad Broekerpad of het Termatenpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en tijdens de wandeling

  • Het Dashorsterpad is gemarkeerd met blauwe klompenpadbordjes.

Wil je een ander klompenpad lopen?

  • Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur. Ik vind het Klompenpad Dashorsterpad een mooie route, maar er zijn natuurlijk nog meer mooie klompenpaden. Klik hier voor meer verhalen over onze persoonlijke ervaringen met verschillende klompenpaden die we gelopen hebben of kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl.

  • Alle klompenpaden zijn gemarkeerd; ook routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes.

  • Hou er rekening mee dat klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.

  • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.



619 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page