top of page

Klompenpaden Ede: mijn favorieten

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

Als inwoner van de Gemeente Ede, voel ik me een bevoorrecht mens. Ede telt maar liefst tien Klompenpaden. Als liefhebber heb ik ze (bijna!) allemaal gelopen. Ze zijn allemaal mooi. Maar eerlijk is eerlijk; sommige zijn nèt iets fraaier dan anderen. Voor mij heeft dat te maken met het aantal meters asfalt op de route. Ik hou van puur natuur, smalle weidepaadjes en kronkelend bospad. Maar smaken verschillen. Dus welk Klompenpad in Ede je ook loopt: klompen aan, rugzak op en gaan!


Maar als ik je dan toch iets zou mogen aanraden, dan zijn dit mijn favoriete Klompenpaden in Ede:

De meeste Klompenpaden zijn te verkorten of te verlengen, dit staat aangegeven op de klompenpadbordjes op de route.

klompenpaden-ede
Klompenpaden in Ede

Klompenpad Valkschepad – 11 of 3,5 km

Het Valkschepad ligt vrijwel in mijn achtertuin en vind ik één van de allermooiste Klompenpaden. De route loopt dwars door het Luntersche Buurtbos, het Wekeromse Zand en ‘het zandgat’. Dit elf kilometer lange Klompenpad in Lunteren heeft écht alles. Het is onverhard en leidt je door bos, zand, hei en weiland. Ook kom je onderweg langs de IJzertijdboerderij en de Celtic Fields (kleine prehistorische raatakkertjes). Je kunt starten bij 't Schuurtje, aan de Hoge Valkseweg 35 in Lunteren of aan de Vijfsprongweg in Wekerom bij de IJzertijdboerderij. Lees hier meer over het Valkschepad.

klompenpaden-ede
IJzertijdboerderij op Valkschepad

Klompenpad Kreelsepad – 14 of 7,8 km

Op het veertien kilometer lange Kreelsepad wandel je door bos, hei, langs vennen en stuifzand. In dit gebied loopt veel wild, dus wie weet sta je ineens oog in oog met een ree of wild zwijn. Het Klompenpad start vanaf Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a in Ede. Loop je de route in augustus? Dan kun je genieten van de paars bloeiende hei. Maar deze route is mooi in elk jaargetijde. Een extra plus op dit Klompenpad is Theeschenkerij de Mossel; hier kun je, tussen de schapen in het veld, terecht voor een hapje en een drankje. Lees hier meer over Klompenpad Kreelsepad.

klompenpaden-ede
Bloeiende hei op het Kreelsepad

Klompenpad Meulunterenpad - 12, 7 of 22 km

Het Meulunterenpad start bij Hotel Restaurant de Wormshoef, Dorpsstraat 192 in Lunteren. Vanaf daar loop je al snel door de velden richting het Luntersche Buurtbosch. De wandeling loopt voor een deel gelijk aan Klompenpad Valkschepad, maar op het Meulunterenpad kom je niet over het Wekeromse Zand. Op het Meulunterenpad vind je vooral mooie bospaden, het zandgat en ‘het middelpunt van Nederland’. Onderweg kun je stoppen bij Hotel Restaurant de Lunterse Boer voor een drankje to go. Let op: het Meulunterenpad heeft een ‘verlenging’ naar 22 km. Deze verlenging voert je over veel asfalt en voegt in mijn ogen weinig toe. Klik hier voor meer info over het Meulunterenpad.

klompenpaden-ede
Meulunterenpad

Doesburgermolenpad – 8 of 5 km

Klompenpad Doesburgermolenpad is een wat korter Klompenpad in Ede. De route start vanaf het Parkeerterrein van Landgoed Kernhem, Kernhemseweg 3 in Ede. Hier ligt ook

pannenkoekenboerderij Kernhem, waar je terecht kunt voor een hapje of drankje. Je loopt eerst een stukje over het landgoed en daarna door bos en over open veld. Halverwege stuit je op de Doesburgermolen: een plaatje om te zien en vanaf de picknickbankjes die er staan kun je daar mooi van genieten. Lees hier meer over deze wandeling.

klompenpaden-ede
Doesburgermolenpad

Turfvelderpad – 13, 5 of 8 km

Het Klompenpad Turfvelderpad voert je door het buitengebied van Ederveen. Je wandelt door uitgestrekt weiland, langs heldere beekjes en karakteristieke boerenerven. Het is vooral een hele landelijke wandeling en doet de naam ‘Klompenpad’ eer aan. Op het begin van de route loop je wel over een paar asfaltwegen, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt tijdens de rest van de wandeling. Lees hier meer over het Turfvelderpad. Startpunt is Dorpshuis De Zicht, Marktplein 10 in Ederveen.

klompenpaden-ede
Klompen op het Turfvelderpad
 

Ook een Klompenpad in Ede lopen?

  • Klompenpaden vind je niet alleen in Ede. Het zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur. Meer informatie vind je op www.klompenpaden.nl.

  • Klompenpaden zijn rondwandelingen die goed gemarkeerd worden met klompenpadbordjes.

  • Klik hier voor meer verhalen over de verschillende klompenpaden die we gelopen hebben.

  • De meeste routes zijn te verkorten of te verlengen. Dit staat goed aangegeven op de markering.

  • Klompenpaden lopen gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn, op de meest routes, honden verboden.

  • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.

  • Meer wandelroutes zien? Zie mijn wandelpagina voor blogs over andere Klompenpaden en wandelingen.

klompenpaden-ede
Groet vanaf een van de Klompenpaden in Ede!586 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

1 commentaire


h.hierden5
h.hierden5
02 avr. 2021

Hallo Marijke, wat heb je dit mooi overzichtelijk weergegeven, complimenten.

J'aime
Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page