top of page

Klompenpad Lunteren: het Valksche Pad, een wandelroute die álles heeft!

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

Ik woon in Lunteren en ken de natuur hier op mijn duimpje. Het Luntersche Buurtbos, het Wekeromse Zand en ‘het zandgat’. Dwars door dit mooie gebied, kronkelt het klompenpad Valksche pad: één van de mooiste klompenpaden die Gelderland en Utrecht rijk is. Waarom? Dit 11 kilometer lange klompenpad in Lunteren heeft van alles wat. Het is onverhard en leidt je door bos, zand, hei en weiland.

klompenpad-lunteren
Vennetje op de route

Starten bij de IJzertijdboerderij

Ik heb dit klompenpad in Lunteren al vaker gelopen, maar laat ‘m dit keer graag zien aan mijn zus. Ze is benieuwd naar de Celtic Fields (prehistorische raatakkertjes) die op de wandelroute liggen. We parkeren de auto op de parkeerplaats nabij de IJzertijdboerderij, op de Vijfsprongweg in Wekerom. Van hieruit lopen we direct het Valksche pad op.

klompenpad-lunteren
IJzertijdboerderij

Direct vanaf de parkeerplaats kijken we uit op de IJzertijdboerderij, die ligt te stralen in de frisse winterzon. Het is een gereconstrueerde boerderij, compleet met opslagschuurtje. De vorm en afmetingen van de boerderij zijn gebaseerd op aannames, omdat niemand weet hoe het er ooit precies uitzag. Het stelt allemaal niet zo heel veel voor, maar het stimuleert onze fantasie en we zien onszelf als prehistorische boerinnen in vroeger tijden.

klompenpad-lunteren

Celtic Fields op de route

Dan starten we écht met de wandeling en lopen over een smal pad met links de bosrand en rechts het weiland. Na wat bochtjes komen we in de bossen en even later vinden we de plek waar de Celtic Fields ooit actief bewerkt werden. De Celtic Fields stammen, anders dan de naam doet vermoeden, niet uit de Keltische tijd. Deze kleine raatakkertjes van ongeveer 40 bij 40 meter hebben een prehistorisch verleden. Ze zijn vanaf de rand van het veld slecht te zien, maar we genieten van het uitzicht. Het weiland nog een beetje grauw, maar de kale boomtakken contrasteren prachtig tegen de helderblauwe lucht.

klompenpad-lunteren
Dichtbij Celtic Fields

Zandgroeve in Lunteren

Dan wandelen we verder en lopen door het bos richting ‘het zandgat’. Het zandgat is een zandgroeve in Lunteren waar zand werd afgegraven. We lopen er om heen en het zand dat er nog ligt doet ons denken aan de duinen. De zee ontbreekt, maar het lijkt wel vakantie!


klompenpad-lunteren
'Duinen' bij het zandgat

Mooi in elk seizoen

Sommige delen van dit klompenpad in Lunteren loop ik ook regelmatig met mijn hardloopmaatjes. Ik ken het gebied goed, en het verveelt me nooit. Elk seizoen biedt het wat nieuws. De ruimte in de winter, het frisse groen in de lente, de paarse heide in de zomer en de herfstkleuren van het najaar.


Vlakbij het middelpunt van Nederland

In de buurt van de ‘Scheleberg’ wandelen we bergafwaarts langs een groen veld en via een heideveldje de berg weer op. Van beide kanten de moeite waard. Niet ver hier vandaan ligt het (geografische) middelpunt van Nederland. Meer hierover lees je in mijn blog over Lunteren. Het Valkschepad loopt hier niet langs, maar via een ander klompenpad in Lunteren (Meulunterenpad) kom je hier wel. Wij lopen via een kronkelend bospaadje verder richting een hek dat ons naar het Wekeromse Zand leidt.

klompenpad-lunteren
Vlakbij Middelpunt van Nederland

Het Wekeromse Zand

Het Wekeromse Zand is nog zo’n bijzondere plek nabij Lunteren. Het is een uniek zandverstuivingsgebied, dat ooit 300 hectare groot is geweest. Verder bestaat het uit bos, heide en vennetjes. Ook hier lopen prachtige wandelroutes (zie ook mijn blog over het Wekeromse Zand). De witte zandvlakte wordt afgewisseld met mossen en gras. We volgen het slingerende pad en laten de wind door de haren waaien.


klompenpad-lunteren
Wekeromse Zand

Wild spotten vanuit de wildobservatiepost

Dan komen we weer bij de bosrand aan en neemt de route ons weer mee het bos in. Mijn zus is kritisch; niet elk bos vindt ze mooi. Maar dit bos gelukkig wèl! Het ís ook een bijzonder bos. De kronkelende dennenbomen staan zo wijd uit elkaar dat de zon er nog doorheen komt en het pad is geplaveid met mos en dennennaalden. Halverwege het bos nemen we een korte afslag naar een wildobservatiepost, waar je, met een beetje geluk, wild kunt spotten. Helaas voor ons geen reeën, moeflons of zwijnen. Dus verlaten we de post en wandelen verder.

klompenpad-lunteren
Mooi bos op het Wekeromse Zand

Laatste stukje klompenpad Valkschepad

Dan komen we via een hek weer op de weg. Volgens de route volgt er nog een stukje dat ons dwars door het boerenveld leidt. Maar het is al later dan verwacht, dus slaan we dat over. Na een paar honderd meter zijn we weer terug bij de IJzertijdboerderij; de plek waar we begonnen. Uitgeput maar bijgepraat, rijden we weer naar huis. De beentjes mogen omhoog!

 

Wil je ook het Valksche Pad lopen?

  • Dit klompenpad in Lunteren kun je beginnen bij de parkeerplaats bij de IJzertijdboerderij, Vijfsprongweg, Wekerom.

  • Dit is overigens ook een opstappunt voor het Meulunterenpad.

  • Het Valksche Pad is grotendeels onverhard en ongeveer 11 kilometer lang.


Wil je een ander klompenpad lopen?

  • Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur. Ik vind het klompenpad in Lunteren een prachtige route, maar er zijn natuurlijk nog meer mooie klompenpaden. Meer informatie vind je op www.klompenpaden.nl.

  • Klik hier voor meer verhalen over onze persoonlijke ervaringen met verschillende klompenpaden die we gelopen hebben.

  • Alle klompenpaden zijn gemarkeerd; ook routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes.

  • Hou er rekening mee dat klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.

  • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.

Dus klompen (of stevige stappers!) aan, rugzak op en gaan! Veel wandelplezier!2.957 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page