Lunteren: middelpunt van Nederland

Bijgewerkt: 18 feb 2019


Je hebt vast wel eens gehoord over het dorp Lunteren. Of misschien ben je er vroeger wel geweest op schoolkamp. Maar waar ligt Lunteren nu eigenlijk? Tja, die vraag is niet zo moeilijk te beantwoorden. Lunteren ligt midden in Nederland!


Uitkijktoren de Koepel in Lunteren

Het dorp Lunteren hoort bij de Gemeente Ede en ligt op de Veluwe. Een prachtige vakantiebestemming voor wie er eens helemaal uit wil. Ik ken Lunteren en haar omgeving goed; ik woon er al bijna twintig jaar. En elke keer als ik door de bossen fiets of loop zie ik weer wat nieuws en laat ik me verassen.


Het dorp Lunteren


Een korte omschrijving? Lunteren heeft circa 16.000 inwoners. Het heeft een winkelstraatje (verkeersvrij) met een Hema, een Kruidvat, een Blokker en andere kleine leuke winkeltjes. Aan het eind van de winkelstraat ligt het Nieuwe Erf, een mooi pleintje waar het Lunters Vrouwtje de skepter zwaait. Aan het Nieuwe Erf ligt trouwens ook een goede visboer, waar je gezellig kunt zitten voor lunch of diner. Even verder op de Dorpsstraat staat korenmolen De Hoop, inmiddels omringd door een leuk wijkje met nieuwbouwhuizen.


Museum Oud Lunteren


Aan de andere kant van de Dorpsstraat vind je, behalve IJssalon Portofino, ook Museum Oud Lunteren. Museum Oud Lunteren klinkt wat oubollig, maar heeft regelmatig leuke exposities. Zoals de expositie 'Wereldvrouwen' die nog tot maart 2019 te zien is.


Lunterse Buurtbos


Maar het grootste pluspunt van Lunteren is het bos. Vanaf Station Lunteren ben je binnen vijf minuten in het Luntersche Buurtbos waar je de mooiste wandelroutes vindt. Het is is niet geheel vlak; de Goudsberg is een begrip en vanaf Hotel Restaurant de Lunterse Boer kun je alle kanten op. Wandelen, mountainbiken, fietsen, zwemmen, hardlopen, you name it, can do. Bij de Lunterse Boer kun je elektrische fietsen huren zodat je ook de omliggende dorpen kunt verkennen. Vanaf de Lunterse Boer loop je in circa tien minuten naar uitkijktoren de Koepel. De Koepel is méér dan een uitkijktoren alleen, van april tot november vinden er concerten plaats en worden er exposities gehouden. Tegen de Kerstdagen vindt er altijd een mooi kerstfestijn plaats. Kortom, een bezoek aan het kloppende hart van het Luntersche Buurtbosch is een echte aanrader!


Bosbad Lunteren


Naast de Lunterse Boer ligt het Bosbad Lunteren. Zoals de naam al aangeeft; midden in het bos. Het bad is verwarmd tot 21 graden en heeft een 25 meter bad waar je baantjes kunt trekken en een mooi gevormd 'kinderbad' met rood gekleurde paddenstoel en olifantenglijbaan. Op de groene terrasvormige ligweiden is altijd wel een plekje vrij en als je wat actie wilt, kun je pingpongen of een balletje trappen op het voetbalveldje.
Middelpunt van Nederland

Midden in het bos staat een grote steen die het 'geografisch' middelpunt markeert. Met nog twee andere keien vormt het een driehoek. De ene zijde van de stenen driehoek wijst naar het noord-oosten waar de zon op de langste dag opkomt en de andere zijde wijst naar het zuid-oosten waar de zon op de kortste dag opkomt. In 2016 is de plek rondom de drie ‘stenen’ vernieuwd. Het is een open plek geworden met een omwalling van staal en gras.


Overnachten


Wil je kamperen of naar een huisjespark? Keuze genoeg. Landgoed de Scheleberg, waar recent heel veel nieuwe huisjes zijn gebouwd, de Goudsberg, De Rimboe, kleine campings en groepsaccommodaties zoals de Wildwal. Het is moeilijk kiezen. Ze liggen allen prachtig in de bossen.

Wil je wat luxer? Dan is daar hotel restaurant de Lunterse Boer (in de bossen)of hotel restaurant de Wormshoef (aan de Dorpsstraat).En verder?


Rust en recreatie genoeg in Lunteren. Wil je nog meer natuur? Check dan mijn blog over het Wekeromse Zand, het grenst vrijwel aan het Lunterse Bos. En wil je meer restaurants, winkels of cultuur, dan kun je in een straal van 25 kilometer naar steden als Ede, Veenendaal of Amersfoort.


72 keer bekeken
About Me

Ik ben Marijke Steenbergen. Bouwjaar ‘66, woonplaats Lunteren, getrouwd en moeder van twee grote zonen. Check.

 

Read More

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Vul je e-mail in
  • White Facebook Icon

© 2019 by Ma Reist Verder, Nederland. Proudly created with Wix.com