top of page

Wandelen Wekeromse Zand: weidse uitzichten en puur natuur

Bijgewerkt op: 28 apr. 2023

Als je niet beter weet, waan je je op een woeste steppe of in een Afrikaanse woestijn. De eindeloze zandvlakte, de kale bomen en de wuivende grassen geven een buitenlands gevoel. Het zijn de heidekoeien die je losrukken uit de droom; je bent op het Wekeromse Zand. Een prachtig natuurgebied in het midden van Nederland. Je kunt er trailrunnen of, als je daar niet zo van houdt, een wandeling maken van circa 7,5 kilometer.

wandelen-Wekeromse-Zand
Wekeromse Zand

Wekeromse Zand nabij Ede

Het Wekeromse Zand is ruim 500 hectare groot en ligt in het midden van Nederland nabij Ede, ten zuidwesten van het dorp Wekerom. Het bestaat uit bos, heide, vennetjes en een uniek zandverstuivingsgebied, dat ooit 300 hectare groot is geweest.

wandelen-wekeromse-zand
Uitgestrekt gebied

Trailrunnen of wandelen op het Wekeromse Zand

Ik woon er niet zo ver vandaan en op zonnige dagen kom ik er graag om te wandelen of te trailrunnen. Zo ook deze zondag in november. De zon schijnt op de gele, rode en bruine herfstbladeren en het zand ligt te schitteren in het licht. Met de hardloopschoenen aan, besluit ik het 7,5 kilometer rode paaltjes pad te volgen. Best een uitdaging, want het pad loopt deels door het mulle zand.


"Tijdens mijn trailrun hoor ik vogels en kom ik heidekoeien tegen"

Een deel van het Wekeromse Zand is rustgebied voor wild. Niet voor niets is de natuurfilm ‘Wild’ van Luc Enting hier opgenomen. Tijdens mijn trailrun hoor ik vogels en kom ik heidekoeien tegen. Op het pad, in het veld en tussen de bomen. Ze staan er hun voedsel te herkauwen. Ik heb ooit eerder een "bijna" aanvaring gehad met een stier op het Doddendaelpad. Dus loop ik nu maar met een wijde boog langs deze grote grazers; ik wil ze immers niet verstoren.

wandelen-wekeromse-zand

Stuifzandgebied

Het bos is mooi – met zijn dennen- en loofbomen door elkaar – en de zon piekt erdoorheen. Niet veel later nader ik de uitgestrekte vlakte van het stuifzandgebied. Zover het oog reikt, zien we bijna alleen maar zand. De witte vlakte wordt afgewisseld met mossen en gras. In het noorden staat een wildobservatiepost waar je met een beetje geluk vossen, moeflons of herten kunt zien. Het slingerende pad volgend, neem ik de korte afslag naar de wildobservatiepost. Ik nader de houten barak in de hoop wat wild te kunnen spotten. Eenmaal onder het houten afdak, tref ik slechts een verliefd stelletje pubers aan dat zich onzichtbaar waant. Ietwat gegeneerd kijk ik door de gaten in het houten afdak, speurend naar 'iets' dat hopelijk buiten loopt. Helaas. Geen wilde taferelen. Dus verlaat ik snel de observatiepost en ren verder.


wandelen-wekeromse-zand
Weidse vergezichten op het Wekeromse Zand

Meer wandelroutes op het Wekeromse Zand

De rode paaltjes route is niet de enige uitgezette route. Je kunt ook het Klompenpad het Valkschepad lopen. Maar mensen met een goed richtinggevoel kunnen natuurlijk ook gewoon een beetje struinen over de vlakte.


De weidse natuur, de afwisseling in het landschap en de rust die er heerst combineren perfect met de inspanning die ik lever. Na mijn run voel ik me als herboren. Eigenlijk schieten woorden te kort voor dit unieke stukje natuur in Midden Nederland. Soms hoef je niet ver weg om jezelf weer op te laden en is dichtbij wel net zo fijn.

wandelen-wekeromse-zand
puur natuur

Bekijk de video voor een realistische indruk van het Wekeromse Zand.


Ook wandelen op het Wekeromse Zand?

  • Er zijn twee wandelingen uitgezet: een route van 7,5 kilometer, bewegwijzerd met rode nummers, en een route van 2 kilometer, bewegwijzerd met blauwe nummers. Het beginpunt is de parkeerplaats aan de Vijfsprongweg te Wekerom.

  • Door het Wekeromse Zand loopt klompenpad het Valkschepad; deze kun je ook starten op de Vijfsprongweg te Wekerom (nabij de ijzertijdboerderij).

  • Meer tips over mooie wandelen in omgeving Ede? Zie hier meer wandelroutes en klompenpaden.

748 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page