Wekeromse Zand: puur natuur

Bijgewerkt: 6 jan 2019


Als je niet beter weet, waan je je op een woeste steppe of in een Afrikaanse woestijn. De eindeloze zandvlakte, de kale bomen en de wuivende grassen geven een on-Nederlands gevoel. Het zijn de heidekoeien die je losrukken uit de droom; je bent op het Wekeromse Zand.


Wekeromse Zand

Het Wekeromse Zand is ruim 500 hectare groot en ligt in het midden van Nederland nabij Ede, ten zuidwesten van het dorp Wekerom. Het bestaat uit bos, heide, vennetjes en een uniek zandverstuivingsgebied, dat ooit 300 hectare groot is geweest.Ik woon er niet zo ver vandaan en op zonnige dagen kom ik er graag om te wandelen of te trailrunnen. Zo ook deze zondag in december. De zon schijnt op de gele, rode en bruine herfstbladeren en het zand ligt te schitteren in het licht. Met de hardloopschoenen aan, besluit ik het 7,5 kilometer rode paaltjes pad te volgen. Best een uitdaging, want het pad loopt deels door het mulle zand.


"Tijdens mijn trailrun kom ik alleen heidekoeien tegen en hoor ik vogels"

Een deel van het Wekeromse Zand is rustgebied voor wild. Niet voor niets is de natuurfilm ‘Wild’ van Luc Enting hier opgenomen. Tijdens mijn trailrun kom ik alleen heidekoeien tegen en hoor ik vogels. Maar in het noorden staat een wildobservatiepost en met een beetje geluk zie je daar vossen, moeflons of herten.


De rode paaltjes route is niet de enige uitgezette route. Er zijn ook wandelroutes zoals het rondje Wekeromse Zand of klompenpad het Valkschepad. Maar mensen met een goed richtinggevoel kunnen natuurlijk ook gewoon een beetje struinen over de vlakte.

De wijdse natuur, de afwisseling in het landschap en de rust die er heerst combineren perfect met de inspanning die ik lever. Na mijn run voel ik me als herboren. Eigenlijk schieten woorden te kort voor dit unieke stukje natuur in Midden Nederland. Soms hoef je niet ver weg om jezelf weer op te laden en is dichtbij wel net zo fijn.Bekijk de video voor een realistische indruk van het Wekeromse Zand.


Wil je in de buurt overnachten? Dat kan bijvoorbeeld in het gezellige, sfeervolle Hotel Restaurant de Wormshoef in Lunteren. Iets luxueuzer dineren en overnachten kan in de Lunterse Boer.


76 keer bekeken
About Me

Ik ben Marijke Steenbergen. Bouwjaar ‘66, woonplaats Lunteren, getrouwd en moeder van twee grote zonen. Check.

 

Read More

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Vul je e-mail in
  • White Facebook Icon

© 2019 by Ma Reist Verder, Nederland. Proudly created with Wix.com