top of page

Klompenpad Meulunterenpad: een kei van een Klompenpad!

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

Het Klompenpad Meulunterenpad ligt in mijn ‘achtertuin’; het buitengebied van Lunteren. Ik heb het Meulunterenpad al vaker gelopen en kan er eigenlijk geen genoeg van krijgen. Dwars door het bos, langs het zandgat, door de velden en langs die ene héél bijzondere kei, midden in het Luntersch Buurtbosch, waar je ook nog eens getrakteerd wordt op een werelds uitzicht. Voor mij één van de mooiste Klompenpaden die er zijn!

Klompenpad-meulunterenpad
Mooie uitzichten op het Meulunterenpad

Start van Klompenpad Meulunterenpad

Ik vertrek vanaf Hotel Restaurant de Wormshoef, Dorpsstraat 192 in Lunteren. Een gezellig restaurant met een mooi terras. Omdat ik de voorkeur geef aan bomen en bos, laat ik de lange variant van het Meulunterenpad links liggen. De extra kilometers sturen je grotendeels over asfaltwegen richting Barneveld en voegen voor mij niets toe.


Dwars door het veld

Al snel loop ik over een zandpad dwars door het veld en geniet ik van het groen, luister ik naar fluitende merels en geef ik voorrang aan een rode tractor die ook over het Meulunterenpad hobbelt. Het buitengebied ten top. De bossen van Lunteren doemen voor me op als ik rechtsaf ga op de Meulunterse Engweg.

klompenpad-meulunterenpad
Lunterse Eng

Ronde uitkijktoren boven op de Goudsberg

Langs de flanken van de Goudsberg loop ik via een smal fietspad omhoog. Links heb ik uitzicht op maisveld dat nog moet opkomen, rechts ligt het Luntersch Buurtbosch. Eenmaal boven op de Goudsberg beklim ik de ronde uitkijktoren. Met de wind in de haren kijk ik tot waar mijn oog reikt. Bij helder weer zie ik zelfs de windmolens bij Nijkerk.

klompenpad-meulunterenpad
Uitkijktoren op de Goudsberg

Middelpunt van Nederland

Vanaf de uitkijktoren slinger ik via smalle bospaadjes omhoog. Midden in het bos staat een grote steen die het 'geografisch' middelpunt van Nederland markeert. Met nog twee andere keien vormt het een driehoek. De ene zijde van de stenen driehoek wijst naar het noordoosten waar de zon op de langste dag opkomt en de andere zijde wijst naar het zuidoosten waar de zon op de kortste dag opkomt. In 2016 is de plek rondom de drie ‘stenen’ vernieuwd. Het is een open plek geworden met een omwalling van staal en gras. Behalve dat, is het ook een geliefde plek om foto’s. Want wie wil er nu niet eventjes hèt middelpunt van Nederland zijn?


Ik loop verder door het bos en kom aan op de Vijfsprongweg. Een klein stukje asfalt. Dit vind ik het minst mooie stukje van het Meulunterenpad. Maar ik mag al snel het veld weer in. Aan beide kanten is grasland en ik heb hier wel eens een reetje zien lopen. Helaas heb ik dat geluk vandaag niet.


Historie op de route

Ik kom langs de Germaanse Put. Het is een replica, en geeft een aardig beeld van de originele uit de IJzertijd. De uitgeholde boomstam deed dienst als waterput. Niet alleen de Germaanse Put is een overblijfsel uit de IJzertijd; ook de Celtic Fields (kleine raatakkertjes) die op de route liggen, stammen uit die tijd. Voor de historici onder ons is het wellicht leuk om iets van de route af te wijken en een bezoek te brengen aan de IJzertijdboerderij. Daar kun je zien hoe een doorsnee boerderij er uit zag in vroeger tijden. Zie hiervoor ook mijn blog over het Valkschepad.

Klompenpad-meulunterenpad
Gebied met Celtic Fields

Zandgroeve op de wandelroute

Ik loop verder en ik kom langs de zandgroeve, ofwel ‘het zandgat’, zoals we dat in Lunteren noemen. Een onverwacht stukje duin zo midden in het bos. Ik kom hier regelmatig en voel me, als inwoner van Lunteren, een gezegend mens.

Klompenpad-meulunterenpad
Zandgat

Bosbad Lunteren

Het Meulunterenpad loopt verder door de bossen, over kleine stukjes hei en vlak langs het Bosbad Lunteren. Als je tijd hebt? Neem een duik in dit intieme openlucht zwembad. Het zachte water wordt direct opgepompt vanuit de Veluwse bodem en kent nauwelijks een chloorlucht. En hou je niet zo van zwemmen? Neem dan even plaats op het terras van Hotel Restaurant de Lunterse Boer. Lekker eten en drinken in een prachtige omgeving.

Klompenpad-meulunterenpad
Bosbad Lunteren

Einde Klompenpad Meulunterenpad

Door het bos vervolg ik mijn route en ben ik op de terugweg richting Lunteren dorp. Er staan een paar prachtige huizen langs de kant van de weg, een genot voor het oog.


Eenmaal weer bij Hotel Restaurant de Wormshoef, zit het terras inmiddels lekker vol. Gezellig! Maar ik pak mijn tweewieler en in mum van tijd geniet ik van de rust en een drankje op mijn eigen thuisterras.


 

Wil je ook het Klompenpad Meulunterenpad lopen?

  • Dit klompenpad in Lunteren kun je beginnen bij Hotel Restaurant de Wormshoef, Dorpsstraat 192 in Lunteren. Ook kun je starten bij de parkeerplaats bij de IJzertijdboerderij, Vijfsprongweg, Wekerom. Je hebt dan een iets langere aanlooproute, maar je ziet wel meteen de IJzertijdboerderij.

  • Klompenpad Meulunterenpad is grotendeels onverhard en ongeveer 12 kilometer lang. Je kunt de route verkorten tot ongeveer 7 kilometer (staat aangegeven) of verlengen tot 22 kilometer.

  • Het Meulunterenpad is gemarkeerd met groene klompenpadbordjes.

Horeca onderweg:


Wil je een ander klompenpad lopen?

  • Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur. Ik vind het Klompenpad in Lunteren een prachtige route, maar er zijn natuurlijk nog meer mooie klompenpaden. Meer informatie vind je opwww.klompenpaden.nl.

  • Klik hier voor meer verhalen over onze persoonlijke ervaringen met verschillende klompenpaden die we gelopen hebben.

  • Alle klompenpaden zijn gemarkeerd; ook routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes.

  • Hou er rekening mee dat klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.

  • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.

Dus klompen (of stevige stappers!) aan, rugzak op en gaan! Veel wandelplezier!
2.472 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentarios


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page