top of page

Uddelermeerpad: een Klompenpad zoals een Klompenpad bedoeld is

Wil je wandelen door weiland, langs water en door waanzinnig mooie bossen? Denk dan eens aan het Uddelermeerpad. Het Uddelermeerpad is een Klompenpad dat je in twee richtingen kan volgen en waar je ook nog eens kunt kiezen uit drie afstanden: 10, 16 of 18 kilometer. Voor ieder wat wils dus en gegarandeerd een mooie wandeling! Voor praktische info, zie hier.

klompenpad-uddelermeerpad
Op weg naar het Uddelermeer

Start Uddelermeerpad bij Theehuis Uddelermeer

Op een bewolkte zondag in november maken we ons op voor een lekkere middag wandelen. Eerder liepen we al eens (een deel van) het Uddelermeerpad en dat beviel goed. We starten tegenover Restaurant Theehuis Uddelermeer, waar we onze auto kwijt kunnen. We zijn de auto amper uit en worden al begroet door twee vrolijke zwerfkeien. We nemen er een mee zodat ie verder kan zwerven en starten met de zuidelijke route van dit Klompenpad, langs het Uddelermeer. Of het 10 kilometer of 16 kilometer wordt, weten we nog niet. Dat laten we over aan het moment.

klompenpad-uddelermeerpad
Twee vrolijke zwerfkeien

Klompenpad-app en Koningin Wilhelmina

Hoewel we de route prima kunnen volgen via de rode klompenpadbordjes, hebben we de Klompenpad-app op zak. Die maakt het nog makkelijker om te zien waar (en of!) we nog op de route lopen en voorziet ons van interessante informatie en weetjes. Nog voordat we starten vertelt de app dat “Restaurant Uddelermeer, dat in de volksmond bekend staat als het ‘theehuus’, in 1923 is gebouwd in opdracht van koningin Wilhelmina. Wilhelmina wilde een uitspanning waar dames uit Uddel, Elspeet en omgeving elkaar konden ontmoeten. Ze kwam zelf vaak schilderen aan het Uddelermeer en mende dan van Paleis Het Loo haar wagen en pony zelf”. En als we langs het meer lopen, zien we haar daar al helemaal zitten; het is een prachtplek met mooie doorkijkjes over water en riet en een schilderij zeker waard.

Klompenpad-uddelermeerpad
Mooi zicht op het Uddelermeer

Langs kwekerij en door weiland

Al snel struinen we door het buitengebied van Uddel. Kwekerijen, weiland en gerooide uienvelden. De maisvelden zijn geoogst en dat geeft ons vrij uitzicht op het uitgestrekte boerenland. Via de open akkers vervolgen we onze wandeling door vochtig gras en over smalle grijze paadjes.

Overstapjes en bruggetjes op het Uddelermeerpad

Zoals het hoort bij een echt Klompenpad, klimmen we over talloze overstapjes en houden we balans op houten bruggetjes. De rode klompenpadbordjes wijzen ons de weg en alles wat wij hoeven te doen is lekker doorstappen en het hoofd leegmaken. Heerlijk!

klompenpad-uddelermeerpad
Een van de vele bruggetjes

En zelfs als we dreigen verkeerd te lopen, worden we gewaarschuwd. Het bord is duidelijk: dit is niet de route van het Klompenpad en óók geen openbaar toilet. We zouden niet durven…..

klompenpad-uddelermeerpad

Richting de bossen

Langzaam maar zeker wandelen we naar een gebied met meer bomen. En dat vinden we heerlijk. De gele, bruine en rode bladeren van beuken- en eikenbomen bieden een prachtig kleurenpalet. Helaas ontbreekt het zonnetje, maar alsnog raken we niet uitgekeken op deze herfsttraktatie.

En over de hei

Het bos wisselt zich af met een heidelandschap met vennetjes. We passeren het ‘Groot Zeilmeer’. Een mooi meertje tussen het riet, de hei en de bomen. Geen idee waar de naam vandaan komt, want gezeild wordt er in elk geval niet. Even later wandelen we langs vennetjes met namen als ‘het eitje’ en ‘mottekuil’.

klompenpad-uddelermeerpad
Groot Zeilmeer

Routeverkorter of niet?

Over de hei wandelen we verder tot we bij de ‘routeverkorter’ aankomen. Wat doen we, wordt het 10 of 16 kilometer? De 16 kilometer van het Uddelermeerpad leidt ons nog door mooie bossen, maar dat stuk hebben we al eens eerder gelopen. Dus wordt het toch de 10 km. Ook de routeverkorter is mooi en voordat we het Uddelermeer weer aanschouwen, zwaaien witte schaapjes ons uit op de wandeling. En wij zwaaien terug!


Wat wij vonden van Klompenpad Uddelermeerpad?

De 10 kilometer die wij gelopen hebben was voor 95% onverhard en een écht Klompenpad zoals een Klompenpad hoort te zijn, dwars door weiland, smalle paadjes, bruggetjes en hekjes. Ook het bos- en heidegebied is fraai.

 

Wil je ook Klompenpad Uddelermeerpad wandelen?


  • Je kunt starten bij Restaurant Theehuis Uddelermeer, Uddelermeerweg 5 in Ermelo. Navigatie: Garderenseweg, 3852 NR Uddel of bij het ‘opstappunt’ Herberg ‘t Vossegat, Buurtweg 8 in Uddel (Meerveld). Er is ruimte genoeg om de auto te parkeren. Wij zijn gestart bij het Theehuis en liepen 10 km in zuidelijke richting (start langs het meer).

  • De route is gemarkeerd met rode bordjes in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat je de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

  • Je kunt het Uddelermeerpad in verschillende afstanden lopen: 10 km, 16km of 18 km. Dit staat op de kaart in de app aangegeven en onderweg op de bordjes.

  • Wil je nog langer wandelen? Je kunt het Uddelermeerpad combineren met het Speuldepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en op de route.

Horeca onderweg vind je bij:


Meer weten over Klompenpaden?

  • Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur. Alle info, routes en de app vind je op www.klompenpaden.nl.

  • Klik hier voor meer verhalen over onze persoonlijke ervaringen met verschillende Klompenpaden die we gelopen hebben of kijk voor meer informatie op

  • Alle Klompenpaden zijn gemarkeerd met bordjes in de vorm van een klompje.

  • Vaak kun je een Klompenpad ook verkorten of verlengen. De routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes onderweg.

  • Hou er rekening mee dat Klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.

  • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.

klompenpad-uddelermeerpad
Groet vanaf het Uddelermeerpad1.168 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page