top of page

Lissabon, met een vleugje Dublin....

Bijgewerkt op: 2 mei 2023

Als ik aan Lissabon denk, denk ik aan heuvelachtige oude straatjes, ‘azulejos’ tegeltjes op huizen en uitzicht op de Taag. Als ik aan Dublin denk, denk ik aan Guinness, Irish pubs en Ierse muziek. Een wereld van verschil en een moeilijke keuze voor een citytrip. Maar wat blijkt? Een ticket naar Lissabon en via Dublin weer terug is een stuk goedkoper dan een recht toe recht aan retourvlucht naar Lissabon! Dus waarom kiezen als je van twee walletjes kunt eten?


Lissabon
Lissabon

Vriendinnenweekend in Lissabon

Wat is er heerlijker dan een vriendinnenweekend in Lissabon? We laten man, kinders en andere zorgen thuis. Een vierdaagse guilty pleasure waarin we geen antwoord hoeven te geven op ‘mam, heb je mijn mobiel gezien?’ ‘wat eten we vandaag?’ ‘breng jij de auto naar de garage?’ of ‘waar ligt de afstandsbediening?’ Nee, we kletsen vier dagen lang (vraag me niet waarover), de terrassen zijn van ons, bij de lunch een wijntje, beetje cultuur snuiven, shoppen en borrelen aan het eind van de middag.

"De street art verdoezelt de muren van de vervallen loodsen en ligt kleurrijk in de zon te schitteren."

In Lissabon; de stad waar de zon altijd lijkt te schijnen, waren we al eerder. De wijken Baixa Chiado, Belem en Bairro Alto hebben we al eens gezien. We gaan nu dan ook op zoek naar de minder bekende, maar o zo leuke hotspots. We nemen de ferry vanaf Cais de Sodre en beginnen in Cacilhas, een wijk in opkomst aan de overkant van de Taag. De street art verdoezelt de muren van de vervallen loodsen en ligt kleurrijk in de zon te schitteren. Op een terrasje aan het water kosten de sardientjes nog geen euro en vanaf Restaurante Ponto Final hebben we een helder en wijds uitzicht op Lissabon en op de Ponte de 25 Abril: de Portugese Golden Gate.Bairro Alto


Ons Airbnb appartement ligt in de Bairro Alto; een wijk van Lissabon waar het vooral s’avonds goed toeven is. Overdag zijn de straatjes rustig en hangen de wasjes te drogen. ’s Avonds is het druk en openen de eettentjes hun deuren. De tafeltjes staan buiten en de slingers hangen van gevel tot gevel. De ‘beef’ die we bestellen smaakt naar rubber. Culinair is het niet maar gezellig is het wel.


LX Factory: hippe spot in Lissabon


Ten westen van Lissabon’s centrum, ligt ‘LX Factory’; een hip en industrieel wijkje. We kijken onze ogen uit; ook hier is de street art volop aanwezig. De pop up stores, de kleine cadeauwinkeltjes en een trendy boekenwinkel waar je ook een hapje kunt eten zijn een lust voor het oog en we zijn er niet weg te slaan.Rooftopbars in Lissabon

Toch maken we ook graag tijd voor de rooftopbars. We moeten ze even zoeken, maar sinds Google Maps zijn we daar goed in. Tip 1: Noobai, in buurt van metro station Baixa Chiado voor het beste ontbijt ever. Niet goedkoop, maar goddelijk lekker en het uitzicht krijg je er gratis bij. Tip 2: ‘Park’ in Bairro Alto. On top of, ja echt waar, een parkeergarage. Er staan geen bordjes en je moet het weten, maar eenmaal gevonden, wacht je een hippe borrelplek. We voelen ons een beetje oud tussen de twintigers en dertigers, maar het weerhoudt ons niet om te genieten van het fraaie uitzicht over Lissabon.Parque das Nacoas


Tenslotte komen we uit in Parque das Nacoes. Helemaal in het Oosten van Lissabon shoppen we ons een ongeluk in het moderne, futuristische Vasco de Gama shopping center. Vermoeid hobbelen we daarna naar de Telecabine die half over de Taag en half over het vasteland loopt. Hoewel we druk zijn met het nemen van selfies, hebben we tot in oneindigheid zicht op de Ponte de Vasco de Gama; een tuibrug van ruim twaalf kilometer lang.Van Lissabon naar Dublin


Met moeite nemen we afscheid van Lissabon, maar kijken uit naar ons Dublin toetje. Ons hotel in Dublin ligt midden in het Temple Bar district, tussen de Irish pubs en Sport bars. Het is Halloween en de verklede vampiers, vrijgezellenfeesten en andere feestgangers lopen over straat. Een wereld van verschil met Lissabon en de Portugese fado klanken. Maar flexibel zijn we en als je er toch bent, moet je het goed doen. Dus laten we cultuur voor wat het is en maken ons op voor het nachtleven van Dublin.Het kost even tijd om met de make up kwast de rimpels weg te werken. We laten ons niet weerhouden door afnemende jeugd en na een wijntje en een biertje voelen we ons weer tien jaar jonger. In alle bars spelen bandjes met vooral Ierse en Engelse sounds. De Halloween pompoenen en skeletten hangen aan de bar en hier en daar staat al een kerstboom. De sfeer is goed; we kletsen, zingen, drinken en dansen. We vermaken ons prima. Maar in welke bar we ook komen; het publiek is ofwel piepjong ofwel stokoud. Zo lijkt het tenminste. We vragen ons af waar onze leeftijdsgenoten toch gebleven zijn!? Toch niet thuis op de bank?


Lissabon of Dublin; beiden een citytrip meer dan waard!


 

Twee steden in een weekend?


  • Kijk op Skyscanner voor de mogelijkheden. Het is mijn ervaring dat (in elk geval in Europa), je beter kunt zoeken op 'enkele reis'. Zo boekten wij onze reis van Eindhoven naar Lissabon (met Transavia), van Lissabon naar Dublin (met Aer Lingus) en van Dublin naar Eindhoven met Ryan Air.

  • Of kijk naar 'niet-directe' vluchten met een lange overstaptijd; deze zijn vaak goedkoper en met een beetje geluk kun je een dag doorbrengen in een stad waar je anders niet zou komen.


Extra tip Lissabon:


De bekendste Pasteleria is natuurlijk Pasteis de Belem. Maar de pasteis de nata bij Manteigaria (in Barrio Alto) vonden wij minstens zo lekker, misschien wel lekkerder (en ja, we hebben we ze allemaal geproefd!)

180 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

コメント


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page