top of page

Molendag 2023: Drie mooie molenwandelingen


 

Molens met wieken. Ze draaien en waaien, malen graan, verplaatsen water en zetten altijd iets in gang. Iedere tweede zaterdag (en zondag) in mei is het 'Nationale Molen- en Gemalendag'. Een jaarlijkse dag sinds 1972 waarop meer dan 600 wind- en watermolens geopend zijn voor het publiek. En wat is er dan leuker om een mooie wandeling te maken langs één of meer van de historische molens die Nederland rijk is?

 

Ik geef je graag drie tips voor leuke molenwandelingen:
wandeling-molens
Oranjemolen op het Kopermolenpad

Doesburgermolenpad – 8,8 km in Ede

Klompenpad Doesburgermolenpad is een wandeling die je start op het parkeerterrein van Landgoed Kernhem, Kernhemseweg 3 in Ede. Eerst wandel je een stukje door het Edese bos. Daarna loop je over smalle landwegen en dwars over het terrein van een boomkwekerij. Ongeveer halverwege kom je uit bij de Doesburgermolen. De Doesburgermolen in Ede is één van de oudste korenmolens in Nederland. Het is niet helemaal bekend wanneer deze is gebouwd, maar men vermoedt ergens rond het jaar 1630.


Op zaterdag 13 mei kun je de molen van binnen bewonderen en krijg je uitleg over de werking en geschiedenis van de molen. Op het terrein rondom de molen is er die dag ook een sfeervolle markt met allerlei streekproducten. De molen draait van 10.00 tot 16.00 uur.


Na de molen, gaat de wandeling verder over landelijke weggetjes, het Edese bos en een klein stuifduingebiedje. Terug bij het startpunt kun je nog even nagenieten bij Pannenkoekenboerderij Kernhem, met een mooi terras en speeltuin. En als je nog niet genoeg hebt van een beetje cultuur, kun je ook een kijkje nemen in Huis Kernhem. Huis Kernhem is een culturele locatie waar regelmatig exposities en andere evenementen worden georganiseerd.


Praktische info Doesburgermolenpad:

  • De route start op de Kernhemseweg 3, Ede en is gemarkeerd met roodbruine markeringen in de vorm van een klompje.

  • Meer informatie over deze wandeling? Lees dan verder mijn blog over Klompenpad Doesburgermolenpad.

wandeling-molens
Doesburgermolen

Klompenpad Kopermolenpad – 13 km in Wenum Wiesel

Op Klompenpad Kopermolenpad lijkt de tijd even stil te staan. Een wandelroute langs akkers, hooiland, beken en natuurlijk de Wenumse Watermolen. Op deze wandeling vind je rust en stilte. Het enige wat je hoeft te doen is het ene been voor het ander te zetten in dit weidse, groene landschap. De wandeling start bij de Wenumse Watermolen, Oude Zwolseweg 164 in Wenum Wiesel.


De watermolen van Wenum ligt aan een smalle oude weg. De Wenumse Beek stroomt er langs en aan de overkant van de weg mondt de beek uit in een waterplas. Oorspronkelijk was de Wenumse watermolen een korenmolen, maar in 1768 werd het een kopermolen en werden er koperen platen geslagen. Op zaterdag 13 mei draait de Wenumse Molen van 10.00 tot 16.00 uur. Er zijn rondleidingen waarna je van alles weet over de werking en geschiedenis van de Wenumse Molen. Er wordt tijdens de Nationale Molendag gemalen en gezaagd.


Het Kopermolenpad leidt je verder over de zo typische houten ‘klompenpadbruggetjes’ en je struint over smalle paadjes door het weiland. Ook de Oranjemolen ligt op de route. De Oranjemolen is een windkorenmolen die dateert uit 1840 en in eerste instantie onder de rook van Amsterdam stond. In 1913 is de molen gekocht door de familie Vordeman en in Wenum als korenmolen in gebruik genomen. Tussen 2005 en 2008 is de molen geheel gerestaureerd en ligt er nu prachtig bij. Ook de Oranjemolen is open op Nationale Molendag.


Praktische informatie Kopermolenpad:

  • Het Klompenpad Kopermolenpad kun je op verschillende plekken beginnen. Wij zijn gestart bij opstappuntGewoon Gastvrij, Elburgerweg 1 in Wenum Wiesel, maar het officiële startpunt ligt bij de Wenumse Watermolen, Oude Zwolseweg 164 in Wenum Wiesel.

  • Het Kopermolenpad is 13 kilometer lang, maar je kunt de wandeling verkorten tot 10 of 5 kilometer. Dit staat aangegeven op de oranje klompenpadbordjes.

  • Wil je meer informatie over deze wandeling? Kijk dan op mijn blog over het Kopermolenpad.

Extra tip: De Wenumse Watermolen is ook open op Hemelvaartsdag, donderdag 18 mei 2023. Er is dan ook een bijzondere brocante fair: Hemels Brocante. Op deze brocante markt vind je allerlei soorten brocante, antiek, industrieel en vintage.Klompenpad Posterpad – 8 of 12 km, Posterenk

Dit nieuwe Klompenpad is geopend in april 2023. De wandeling voert vanaf de Wilpermolen door weilanden, over de landgoederen Groot en Klein Noordijk, over schouwpaden langs de Fliert en rondom recreatiegebied Bussloo. De Wilpermolen is een graanmolen die dateert uit 1736. Op 13 mei 2023 is de molen geopend voor iedereen die graag een kijkje neemt. Zelf heb ik dit Klompenpad nog niet gelopen, maar hij staat hoog op mijn lijstje! Meer informatie over dit Klompenpad? Kijk op de website van Klompenpaden.


Praktische informatie over het Posterpad

  • Je start de wandeling bij de Wilpermolen, Molenallee 12 in Posterenk. Dit Klompenpad is 12 kilometer lang, maar je kunt ‘m inkorten tot 8 km.

  • De route heeft een blauwe markering in de vorm van een klomp en is in twee richtingen gemarkeerd, zodat je de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

 

Wil je een andere molen bezichtigen?

Er zijn natuurlijk nog veel meer molens in Nederland die open zijn in het Nationale Molenweekend. Kijk op www.molens.nl voor molens die open zijn op 13 en/of 14 mei.


Liever een andere wandeling maken?

  • Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden in Utrecht en Gelderland.

  • Of meld je aan op mijn website als je graag regelmatig een leuke wandeltip wilt ontvangen.186 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page