top of page

Hong Kong: op de foto met 'macho' buddha

Bijgewerkt op: 4 jan. 2021


Ik ga zitten naast een van mijn favoriete buddha’s. Ik vind ‘m nogal macho, maar in het “Ten Thousand Buddha Monastery” verbaas ik me nergens over. Dit boedhistische klooster ligt bovenop een berg in Hong Kong die ik per trap beklim. Aan beide zijden van de trap houden buddha’s een oogje in het zeil en kijken hoe ik treetje voor treetje omhoog loop. Het is natuurlijk een religieuze aangelegenheid maar de duizenden buddha’s zijn grappig, stoer, verbaasd, ijdel, vrolijk of gewoon een beetje vreemd.


Het begint goed; de eerste buddha die ik tegenkom houdt een plaatsje voor me vrij zodat ik even kan zitten voordat ik begin aan de wandeling naar boven.Niet veel verderop krijg ik een zuinig lachje van een stoere kale buddha; hij weet waarschijnlijk hoeveel treden ik nog te gaan heb. Ik loop er maar snel langs heen en kijk graag naar een aardige vent die me de weg wijst met zijn uitschuifbare arm; it’s all the way up!IJdele Buddha


Ik vervolg mijn weg langs een buddha die me lijkt te groeten en me een warm welkom biedt; “Namasté”. Als ik een ‘ijdele buddha’ ontmoet, twijfel ik of ik hem moet melden dat zijn lippenstift wat is verdwenen. Ik besluit het maar niet te doen en klim verder de trappen op. Een vriendelijke buddha met pretoogjes kijkt me na.Macho Buddha


En dan kom ik macho buddha tegen. Hij nodigt me uit om met hem op de foto te gaan en dat kan ik natuurlijk niet weigeren.


Hong Kong Buddha
Selfie met Macho Buddha

Ja, die buddha’s vermaken zich wel. Hoewel ik geen idee heb wat sommige van hen voor zich zien. Deze buddha moet zich rot geschrokken zijn! Maar waarvan? Zijn buren lijken zich minder druk te maken….De dames


Eenmaal boven ontmoet ik enkele boedhistische dames. Respect voor La Grande Dame met haar afgebladderde huid; zelfs zonder verf heeft ze allure. Een beetje bang ben ik voor Iron Lady en ontroerd door de bescheidenheid van een non in al haar eenvoud.Bovenop de berg wacht me een wijds uitzicht over Hong Kong. Het zijn de trappen meer dan waard. Ik loop weer naar beneden en dank de buddha’s in al hun eigenheid: ze waren inspirerend gezelschap!


Hong Kong buddha
Uitzicht vanaf de top

 

Ook naar het "Ten Thousand Buddha Monastery"?


Het is wat lastig te vinden en het staat slecht aangegeven. In Hong Kong neem je de trein naar Sha Tin (blauwe lijn). Als je uit de trein komt neem je de roltrap omhoog en kom je in een groot winkelcentrum. Ga het winkelcentrum uit bij uitgang 1A. Dan ga je linksaf langs het busstation en ga je rechts via een 'ramp' naar beneden. Dan loop je langs een pleintje en een voetbalveldje. Na het voetbalveldje ga je links af. Aan het eind van de weg zie je een bordje dat je naar het kloostercomplex leidt.


Het is gratis en zeker de moeite waard voor een uurtje of twee. Met warm weer zijn de trappen naar boven best vermoeiend. Neem in elk geval een flesje water mee. Boven zit een restaurant(je).

Tags:

71 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page