top of page

Hong Kong: selfies met buddha in het Ten Thousand Buddha klooster

Bijgewerkt op: 2 mei 2023


 

Ik ga zitten naast één van mijn favoriete buddha’s. Ik vind ‘m nogal macho, maar in het “Ten Thousand Buddha Monastery” verbaas ik me nergens over. Dit boeddhistische klooster ligt bovenop een berg in Hong Kong met 432 trappen. Aan beide zijden van de trap houden buddha’s een oogje in het zeil en kijken hoe ik treetje voor treetje omhoog loop. Het is natuurlijk een religieuze aangelegenheid maar de duizenden buddha’s zijn grappig, stoer, verbaasd, ijdel, vrolijk of gewoon een beetje vreemd.

 

Wil je weten hoe je er komt? Kijk dan hier voor de route-instructies naar het Ten Thousand Buddha Monastery.

Ten-thousand-Buddha-hong-kong
Eén van de vele....

Het Ten Thousand Buddhas Monastery

Het Ten Thousand Buddhas Monastery is een boeddhistische tempel in Sha Tin, Hong Kong, op 220 Pai Tau Village. De naam 'monastery' (klooster) doet vermoeden dat er monniken wonen, maar dat is niet het geval. Het is een tempel zonder bewoner. Het pad er naar toe spreekt het meest tot de verbeelding: het wordt aan beide kanten omzoomd met gouden boeddha's. Elke boeddha uniek en in verschillende poses. Als ik aankom begint het meteen goed; de eerste boeddha die ik tegenkom houdt een plaatsje voor me vrij zodat ik even kan zitten voordat ik begin aan de wandeling naar boven.


Stoer, kaal, boos of blij

Ze zijn allemaal met goud beschilderd en niet veel verderop krijg ik een zuinig lachje van een stoere kale boeddha; hij weet waarschijnlijk hoeveel treden ik nog te gaan heb. Sommige boeddha's kijken me streng aan. Ik lach vriendelijk naar enkelen boze boeddha's; misschien helpt het. Gelukkig is er ook een hele blije boeddha in het Ten Thousand Buddha Monastery. Ik word er spontaan gelukkig van! Als ik verder wandel, zie ik een aardige vent die me de weg wijst met zijn uitschuifbare arm; it’s all the way up!

ten-thousand-buddha-hong-kong
Happy!


IJdele Buddha


Ik vervolg mijn weg langs een buddha die me lijkt te groeten en me een warm welkom biedt; “Namasté”. Als ik een ‘ijdele buddha’ ontmoet, twijfel ik of ik hem moet melden dat zijn lippenstift wat is verdwenen. Ik besluit het maar niet te doen en klim verder de trappen op. Een vriendelijke buddha met pretoogjes kijkt me na.Macho Buddha


En dan kom ik macho buddha tegen. Hij nodigt me uit om met hem op de foto te gaan en dat kan ik natuurlijk niet weigeren.


Hong Kong Buddha
Selfie met Macho Buddha

Ja, die buddha’s vermaken zich wel. Hoewel ik geen idee heb wat sommige van hen voor zich zien. Deze buddha moet zich rot geschrokken zijn! Maar waarvan? Zijn buren lijken zich minder druk te maken….Vrouwelijke boeddha's in het Ten Thousand Buddha Monastery


Eenmaal boven ontmoet ik enkele boedhistische dames. Respect voor La Grande Dame met haar afgebladderde huid; zelfs zonder verf heeft ze allure. Een beetje bang ben ik voor Iron Lady en ontroerd door de bescheidenheid van een non in al haar eenvoud.Wijds uitzicht vanaf de top

Bovenop de berg wacht me een wijds uitzicht over Hong Kong. Het zijn de trappen meer dan waard. Ik loop weer naar beneden en dank de buddha’s in al hun eigenheid: ze waren inspirerend gezelschap!

Hong Kong buddha
Uitzicht vanaf de top
 

Hoe kom je bij het "Ten Thousand Buddha Monastery"?


Het is wat lastig te vinden en het staat slecht aangegeven. Maar met de volgende route-instructies leiden je naar de ingang:

  • In Hong Kong neem je de trein naar Sha Tin (blauwe lijn).

  • Als je uit de trein komt neem je de roltrap omhoog en kom je in een groot winkelcentrum. Ga het winkelcentrum uit bij uitgang 1A.

  • Dan ga je linksaf, voor het busstation langs en ga je rechts via een 'ramp' naar beneden. Je loopt langs een pleintje en een voetbalveldje.

  • Na het voetbalveldje ga je links af. Aan het eind van de weg zie je een bordje dat je naar het kloostercomplex leidt.

Het is gratis en zeker de moeite waard voor een uurtje of twee. Met warm weer zijn de trappen naar boven best vermoeiend. Neem in elk geval een flesje water mee. Boven zit een winkeltje en een restaurant(je).


Update 2023:

  • Het Ten Thousand Buddha Monastery is nog steeds te bezoeken en de route-instructies zijn hetzelfde.

  • De boeddha's staan er nog steeds, alleen zijn ze nu helemaal in het goud, dus ook de ogen, mond etc zijn goud gekleurd.

  • Op de top zijn een aantal boeddha's weg gehaald.

88 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page