top of page

Rondje Rhenen: bos, berg en de Cunera toren

Bijgewerkt op: 19 apr. 2023

Rhenen kenden we al van de Grebbeberg en Ouwehands Dierenpark. Maar dat er nog een andere berg te beklimmen is en dat Rhenen een gezellige dorpskern heeft, ontdekten we tijdens het ‘Rondje Rhenen’; een gemarkeerde rondwandeling van negen kilometer. Rondje Rhenen is een gevarieerde wandeling door veld, bos en de bewoonde wereld. Aanrader!

rondje-rhenen
Dwars door Rhenen

Start van wandeling 'rondje Rhenen'

We starten bij het treinstation van Rhenen, waar we ook onze auto kwijt kunnen. Er staat een bord met route-informatie en om het rondje Rhenen te lopen, volgen we de gele paaltjes. We klimmen de trap op, het station uit en we wandelen het eerste stuk van de route door een gezellig woonwijkje. Het is een warme, maar bewolkte dag en Weeronline voorspelt regen en onweer voor later op de middag. Omdat onze wandeling maar negen kilometer is, denken we het te kunnen redden en het droog te kunnen houden.

rondje-rhenen
Wandelroute goed aangegeven

Graanakkers in een glooiend landschap

Al snel wandelen we de bebouwde kom uit en komen we op een fraai fietspad met bomen langszij. Op het rustige fietspad lopen we richting de Laarsenberg. Deze berg ligt ten noorden van Rhenen en is lang niet zo bekend als de Grebbeberg. Maar deze heuvel is zeker niet minder de moeite waard; we lopen afwisselend door loof- en naaldbos en glooiende graanakkers. Korenbloem en klaproos geven kleur aan de wuivende velden. De uitzichten zijn grandioos en het voelt bijna alsof we over de grens in Duitsland lopen. Een andere mooie wandeling die ook over de Laarsenberg loopt, is het Grift- en Graftenpad; een Klompenpad dat vertrekt vanuit Achterberg (zie ook mijn blog over deze wandeling).

rondje-rhenen
Graanakkers op de flanken van de Laarsenberg
"in sommigen zouden we zelf écht niet willen wonen….."

Het pad loopt bergafwaarts en we slaan linksaf. Via een klein stukje asfalt en een viaduct in Achterberg, komen we op een breed karrenspoor. Fenomenale villa’s in de verte en heel veel graan- en maisvelden. Het is nog steeds droog en we struinen vrolijk verder. We wisselen de velden in voor een kleine villawijk en vergapen ons aan de enorme huizen die er staan. Ze zijn niet allemaal even mooi; in sommigen zouden we zelf écht niet willen wonen….. maar dat is natuurlijk alleen afgunst.Stadsbos Rhenen is een verrassing

Als we verder wandelen, doemt het stadsbos van Rhenen voor ons op. Het ‘stadsbos’ klinkt heel druk en stads, maar is dat zeker niet. Tot onze verrassing blijkt het een mooi stukje natuur met smalle dichtbegroeide bospaadjes. We plukken wat bosbessen die begin juli al vroeg blauw kleuren, en ze zijn nog lekker ook! We komen nauwelijks wandelaars tegen en genieten van dit stukje groen zo dichtbij Rhenen. Het enige wat ons af en toe stoort, is de aanwezigheid van een doorgaande weg waar we de autogeluiden van horen.

rondje-rhenen
Stadsbos Rhenen

Mooie paden en velden

Al lopend door het bos, horen we gerommel in de verte. Inmiddels zijn we halverwege het rondje Rhenen. Het gerommel lijkt nog erg ver weg, maar we moeten nog een eindje. Dus versnellen we onze pas en een klein kwartiertje later lopen we het bos weer uit, het open veld in. We worden verrast door het uitzicht vanaf het mooie pad dat heel goed gescheiden is voor wandelaars en mountainbikers.

rondje-rhenen
Fietsers links, wandelaars rechts
"Wijst ze naar ons? We kijken achterom, maar daar staat niemand..."

Na het veld lopen we een buitenwijk van Rhenen binnen, tot aan een T-splitsing. En dan zijn we ‘lost’; er is geen bordje meer te zien! We denken dat we rechts moeten maar weten het niet zeker. Terwijl we onze mobiel er bij pakken, zien we een eindje terug een druk zwaaiende vrouw die iets aan lijkt te wijzen. Wijst ze naar ons? We kijken even achterom, maar daar staat niemand. We volgen haar draaiende gebaren en ja, ze heeft gelijk, iets terug staat een geel, goed verstopt bordje dat we hebben gemist. De vrouw laat zich niet meer zien, maar wij zijn haar dankbaar!


Centrum van Rhenen

Weer op het goede pad lopen we door een leuk wijkje richting het centrum. De bijna 82 meter gotische Cunerakerk torent hoog uit boven de kleine straatjes. Een markant herkenningspunt voor het relatief kleine Rhenen. We passeren een drukbezochte ijssalon en enkele terrasjes. Het water loopt me in de mond, maar de donkere wolken stapelen zich op, dus stoppen we niet voor wat lekkers.

rondje-rhenen
Centrum Rhenen

Langs de uiterwaarden

We dalen steeds verder af richting de uiterwaarden en de Rijn. Een smal pad leidt ons langs de rand van de bebouwde kom. Links van ons de huizen, rechts het weiland en de rivier. Inmiddels is het ook gaan waaien en zien we steeds meer bewoners die hun spulletjes binnen halen en de zonneschermen opklappen. “Nog geen vijf minuten en dan gaat het los” voorspelt een vrouw die haar hondje nog snel even uitlaat. We vrezen het ergste en gaan nog maar eens in de versnelling. De route wijst ons de weilanden in, maar dat lijkt ons niet verstandig.

rondje-rhenen
Nog vijf minuten?

Snelste weg terug naar treinstation Rhenen

We lopen dwars door de bebouwde kom de snelste weg terug naar het treinstation van Rhenen. De eerste druppels vallen en het gerommel is nu een heuse donder. Nog drie minuten, zegt Google Maps. Maar drie minuten zijn best veel in een bui die losbarst. Dus lopen we nóg iets sneller door en onze moeite wordt beloond. Pas als we de trap afdalen naar de parkeerplaats waar onze auto staat, gaat het écht los en we zijn net op tijd terug bij de auto om niet helemaal doorweekt te raken. Graag hadden we een terrasje bezocht, maar zijn tevreden met een slokje water en de dikke onweerregen die op het raam van onze voorruit klettert.

 

Wat wij vonden van rondje Rhenen? Een leuke, niet al te lange, afwisselende wandeling. Met het voordeel dat je, als het tenminste niet regent, kunt kiezen uit een keur van terrasjes in het centrum van Rhenen. Aanrader!

rondje-renen

Ook het Rondje Rhenen lopen?

  • Je kunt starten bij het treinstation van Rhenen. Vanaf het station volg je de gele markeringen ‘rondje Rhenen’.

  • Horeca op de route vind je in het centrum van Rhenen.

  • De route is 9 kilometer lang en wordt goed bewegwijzerd met gele bordjes.

Een andere mooie wandeling maken?

  • Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden in Utrecht en Gelderland.

  • Heb je zelf nog een tip voor een mooie wandeling? Ik hoor ze graag en mail ze vooral door.

Vond je dit een leuke blog? Meld je dan hieronder aan voor een wekelijkse tip over een wandeling!
1.053 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page