Ik ben gek op Klompenpaden! Klompenpaden zijn wandelroutes in Utrecht en Gelderland door natuur en boerenland. Gemarkeerd, (grotendeels) onverhard en eenvoudig te verkorten of te verlengen. Ik heb er al heel wat gelopen. Maar het 11 kilometer lange Ugcheler Markepad liep ik nog niet eerder en staat bovenaan het wandellijstje. Mooie wandeling langs heide, bossen en sprengen. Voor praktische info, zie hier.
Start van de wandelroute
Ik start, samen met mijn wandelmaatje, vanaf Van der Valk Hotel de Cantharel in Ugchelen. Achter het hotel start het Klompenpad; er staat een bord met uitleg en we oriënteren ons op de route. Maar het is niet zo moeilijk zolang we de bruine klompenpadbordjes maar volgen. Er ligt een flinke laag sneeuw. Stevige schoenen zijn dan ook noodzakelijk en we hebben ons lekker warm aangekleed. De route start goed; we beginnen direct met een weids uitzicht op het omringende besneeuwde veld.
Bos en hei
We lopen een stukje door een mooi bos, maar na een ruime kilometer wandelen we het bos weer uit om de weg over te steken. We komen aan in ’t Leesten; een uitgestrekt, beetje heuvelachtig heidegebied, omringd met bomen. En dat roept herinneringen bij me op. Hier lag voorheen kiosk ‘de Ugchelse Berg’, het startpunt van de ‘Leestencross’; een gezellig winters hardloopevenement. Zo’n drie jaar terug lag er ook sneeuw en liep ik, samen met neef en zoon, al glibberend en glijdend de tien kilometer. Een PR zat er niet in, maar leuk was het wel! Maar de kiosk is inmiddels verbouwd tot ‘Bospaviljoen ’t Leesten’ met een heuse brasserie en een informatiecentrum van Staatsbosbeheer.
IJs op het Salamandergat
Vandaag is het geen hardloopwedstrijd, dus doen we het rustiger aan, zonder tijdlimiet of finishdoel. Het witte, glooiende landschap ligt voor ons en alles wat we hoeven te doen is erdoor heen te struinen en te genieten van de wonderlijke winternatuur. We prijzen ons gelukkig, het lijkt wel een wintersportdag in eigen land. Verscholen tussen de hei, ligt het Salamandergat, een klein, natuurlijk vennetje. Normaal gesproken gevuld met water, maar nu ligt er een laagje ijs dat wordt uitgeprobeerd door jonge wandelaars.
Knisperende sneeuw
Na de hei, het open veld en het vennetje, wandelen we de bossen weer in. Loofbomen worden afgewisseld met dennenbos. Brede paden verruilen zich voor smalle. De sneeuw die hier en daar wat ijzig is, knispert onder onze voeten. We komen maar weinig andere wandelaars tegen.
Sprengen
Dan zien we de eerste spreng die ons pad doorkruist; een beekje met roestig, bruin, maar kraakhelder water. De sprengen in dit gebied zijn ontstaan door menselijke ingrepen. Ze werden gegraven om verschillende soorten watermolens te kunnen bedienen. Over houten vlonders en bruggetjes vervolgen we het pad langs de sprengen.
Beekprik
Op het informatiebord lezen we dat er een zeer zeldzame vissoort in de sprengen leeft, ‘de beekprik’. We hebben er nog nooit van gehoord, maar zo leren we weer wat. We zien ‘m niet, deze kaakloze, palingachtige vis. Wellicht dat ie zich ergens warm houdt onder de modder….
Laatste stukje wandelroute
We naderen het einde van de wandeling en lopen weer richting het Van der Valk hotel. Het laatste stuk van de route moeten we verschillende keren een (drukke) autoweg oversteken. Dat is jammer, maar doet voor ons gevoel niet af aan de schoonheid van deze wandelroute. Het Ugcheler Markepad: ook deze kunnen we afstrepen van het lijstje. Op naar meer mooie herinneringen op een volgend klompenpad!
Ook het Ugheler Markepad lopen?
Je kunt starten op het parkeerterrein van van der Valk, de Cantharel, van Golsteinlaan 20 in Ugchelen. Een andere startplek is bij bospaviljoen ’t Leesten, Hoenderloseweg 191 in Ugchelen. Hier is ook een grote parkeerplaats en pik je de route makkelijk op.
Op het veldje achter de parkeerplaats van het Van der Valk hotel staat een bord met informatie over dit Klompenpad. Vanaf hier volg je de bruine markeringen in de vorm van een klompje.
De route is bijna 11 kilometer lang, maar het is ook mogelijk om de route in te korten tot 9,5 of 4,5 kilometer. Let dan op de ‘route verkorten’ bordjes.
Horeca vind je hier bij de start (en dus ook het einde!) bij Van der Valk, of bij de brasserie in Bospaviljoen ’t Leesten.
Honden zijn niet toegelaten op deze route.
De route is voor het grootste deel onverhard. Hoewel de paden overal goed begaanbaar zijn, raden we je aan stevige schoenen aan te trekken zodat je niet wegglijdt op eventuele modderige stukken.
Een ander klompenpad lopen?
Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur. Meer informatie vind je op www.klompenpaden.nl.
Klik hier voor meer verhalen, tips en onze ervaringen met de verschillende klompenpaden die we gelopen hebben.
Klompenpaden lopen gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden.
Nog meer wandeltips?
Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden, vooral in Utrecht en Gelderland.
Vind je dit een leuke blog? Schrijf je in en ontvang wekelijks een wandeltip.
Comments