top of page

5 Mooie wandelroutes Otterlo: van Klompenpad tot Otterloop

Bijgewerkt op: 8 mrt.

Het is zondagochtend en er ligt een laagje sneeuw. Graag willen we er op uit voor een mooie wandeling en de keuze valt op Otterlo, “het bruisende hart van de Veluwe”. Otterlo is rijk bedeeld door moedertje natuur; met bos, hei, stuifzand en het Nationale Park de Hoge Veluwe voor de deur. Aan wandelroutes geen gebrek, maar welke zullen we nemen? De een vinden we te kort, de ander te lang en we willen sowieso het stuifzand op. We kunnen niet kiezen, dus combineren we onze eigen wandeling, waarbij we dankbaar gebruik maken van verschillende wandeltips.


De 5 wandeltips vanaf Otterlo die wij als inspiratiebron gebruiken, zijn de volgende:

 1. Otterloop: een 5 kilometer lange wandelroute door (dennen)bos, heide, heuvels, stuifzand en eikenbos. De wandeling start bij Carnegie Cottage of aan de Arnhemseweg tegenover de ingang van de Wije Werelt. De wandelroute is gemarkeerd met rode paaltjes. Wij vinden 5 kilometer wat kort, dus lopen we liever een langere route.

 2. Het Eeskooterpad: een 15 kilometer lang klompenpad (dat je trouwens kunt verkorten). De wandeling loopt over boerenland en door bos en wordt gemarkeerd met klompenpadbordjes. Het Eeskoterpad start bij Café-Restaurant ‘De Waldhoorn’, Dorpsstraat 2 in Otterlo. We kiezen niet voor deze route, omdat we ‘m al eens eerder hebben gelopen. Het eerste deel vonden we erg mooi, de tweede helft was wat minder vanwege lange stukken over de geasfalteerde weg.

 3. De Otterlose Paddenstoelen- route. Het schijnt een unieke belevenis te zijn voor kinderen; zij kunnen met een puntmuts op het hoofd lekker 2 kilometer door het bos struinen. We overwegen de route, zoonlief gaat namelijk ook mee. Maar met zijn 21 jaar ziet hij deze wandeling toch niet zitten.

 4. De Trage tocht Hoge Veluwe. Oók een mooie 14 kilometer lange route, die voornamelijk over het Nationale park de Hoge Veluwe loopt.

 5. De Trage tocht Otterlo lijkt ons wel wat. Bossen, heidevelden en zandverstuivingen zijn de belangrijkste ingrediënten van deze 15 kilometer lange wandeling. We besluiten een deel van deze route te wandelen en deels ons eigen pad te gaan.

Bonustip: klompenpad ‘het Kreelsepad’. Hoewel deze 14 kilometer lange wandeling vanuit Ede begint, loop je richting Otterlo en kun je ook een stukje stuifzand meepakken.


En als je aan één wandeling niet genoeg hebt, dan blijf je toch gewoon wat langer in Otterlo. Mooie vakantiehuizen zijn er genoeg in Gelderland!

wandelroute-otterlo
Wandelen in Otterlo
wandelroute-otterlo
Mosselse Zand

Start bij Beekse Hoeve

Voor onze eigen wandeling parkeren we de auto tegenover de Beekse Hoeve en lopen van daaruit direct het bos in. De sneeuw knispert onder onze voeten en we hebben er zin in. De zon laat zich nog niet zien, maar we hopen in de loop van de ochtend wel wat zonlicht te aanschouwen. Het lange zandpad waar we op lopen wordt omringd door dennenbossen met opmerkelijk lange, bruine stammen die contrasteren tegen de witte omgeving.

wandelroute-otterlo
Wandelen door dennenbos

We lopen verder en net als we het een beetje saai beginnen te vinden, zien we in de verte een open vlakte. Het Mosselse Zand? We kunnen het niet helemaal goed zien, het gebied dat voor ons ligt is wit bedekt en het is moeilijk te zien of het een open veld is of een zandvlakte. We lopen er langs via een mooie bomenrij.

wandelroute-otterlo
Langs het Mosselse Zand

Mosselse Zand

Maar dan komen we toch echt aan op het Mosselse Zand, een weids, uitgestrekt stuifzandgebied dat onderdeel is van natuurgebied Planken Wambuis van Natuurmonumenten. Ook hier ligt sneeuw, maar het zand voelen we duidelijk onder onze voeten. Het heuvelachtige gebied wordt af en toe doorbroken door een eenzame boom en het laagje sneeuw geeft ons het gevoel in een sprookje te zijn beland.


Uitzicht- en rustpunt

We spotten een mooi heuveltje dat we, behalve als uitzichtpunt, tot theepaviljoen bombarderen. We warmen onze koude handen aan de hete thee die we hebben meegenomen. We nippen voorzichtig het warme vocht weg, terwijl we genieten van het grandioze uitzicht op deze Nederlandse steppe.

wandelroute-otterlo
Mooi uitzichtpunt

Roekelse bossen

Weer een beetje opgewarmd wandelen we verder over het Mosselse Zand. Een heuveltje leidt ons omhoog en vrijwel direct, via een diep, steil paadje, weer naar beneden de Roekelse bossen in. En zo lopen we heuvel op, heuvel af de donkere bossen door. Af en toe wisselen de bomen zich af voor een stukje zand, dat prachtige doorkijkjes biedt.

wandelroute-otterlo
Roekelse bos

Vakantieparken op de route

Zo vinden we onze weg weer terug richting ons startpunt. We lopen dwars door vakantiepark de Wije Werelt heen en bewonderen de ‘katapult’ boom. Ook de vakantiehuisjes op palen zijn leuk om te zien! Daarna passeren we ook andere huisjesparken; zoals het kleinschalige en duurzame De Roek en het Lorkenbos. Het ziet er allemaal gezellig uit en we overwegen er nog eens terug te komen voor een weekendje weg of een mini-vakantie.

wandelroute-otterlo
Katapult boom bij de Wije Wereld

Otterlo: bruisend hart van de Veluwe

We begrijpen nu waarom Otterlo ‘het bruisende hart van de Veluwe’ genoemd wordt; we vinden de omgeving prachtig en gevarieerd. Zelfs zoonlief is er over te spreken en is blij dat hij deze witte zondagochtend is gaan wandelen!

 

Ook wandelen in Otterlo?

 • Zie hierboven de tips voor wandelingen met verschillende afstanden.

 • De route die wij gelopen hebben, lijkt nog het meeste op de Trage Tocht Otterlo. De routebeschrijving van deze wandeling kun je downloaden via de website.

 • Wij zijn gestart bij de Beekse Hoeve, maar je kunt uiteraard ook op andere punten instappen.

 • De wandeling is voor iedereen met een normale conditie te doen. Hou wel rekening met mul zand, (modderige) bospaden en wat hoogteverschil.

Een andere mooie wandeling maken?

 • Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden in Utrecht en Gelderland.

 • Heb je zelf nog een tip voor een mooie wandeling? Ik hoor ze graag en mail ze vooral door.

wandelroute-otterlo
Groet vanaf het Mosselse Zand!10.630 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page