top of page

Wandelen in Heumensoord: combinatie rode en gele paaltjesroute

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

Iets ten zuiden van de gezellige stad Nijmegen, ligt het ruim 600 hectare grote natuurgebied Heumensoord. Hier kun je wandelen tussen dennenbossen, langs beukenlanen en over heide. Omdat zoonlief in Nijmegen woont, besluiten we een bezoek aan hem te combineren met een van de wandelroutes in Heumensoord. Het is lastig kiezen tussen de verschillende paaltjesroutes, maar uiteindelijk combineren we de rode Bos en Heide route met de gele Maldense Vlak route tot een wandeling van 10 kilometer. Klik hier voor praktische informatie.

wandelen-heumensoord

Start van de Bos en Heide route

We starten onze wandeling vanaf de parkeerplaats aan de Beukenlaan in Malden. Hier kunnen we de auto kwijt en er staat een informatiebord dat uitleg geeft over het gebied en de verschillende wandelroutes.


Zwerfstenen zwerven...

Op een eerdere wandeling in Lunteren vond ik een zwerfsteen, die prachtig is beschilderd met Lunterse kleuren én het ‘Lunters vrouwtje’. Bijna te mooi om afscheid van te nemen.... Maar zoals het nou eenmaal hoort bij zwerfstenen, verhuist ie met me mee en vind ik al snel een fraai plekje langs het pad waar ik ‘m achter laat voor een volgende wandelaar.

wandelen-heumensoord
Mooi plekje voor een zwerfsteen

Schapen op de hei

Het bospad komt al snel uit op een open stukje heide. Het is voor het eerst zins lange tijd dat ik ook echt schapen op de heide zie grazen. Ze kijken even nieuwsgierig naar ons op maar vinden het gras al snel interessanter. Dus lopen we door en volgen de goed aangegeven rode pijltjes.

wandelen-heumensoord
Schaapjes op de hei
"Als schone jonkvrouw kijk ik mijn prins vragend aan, maar die ziet ook niets"

Via een brede beukenlaan komen we, volgens een informatiebord dat er staat, langs de resten van een Romeinse wachttoren uit de 3e eeuw. De plek is begroeid met gras en hoe we ook zoeken, er is geen steen te zien. Als schone jonkvrouw kijk ik mijn prins vragend aan, maar die ziet ook niets. Vervlogen tijden nemen geen keer, dus wandelen we vrolijk verder.

wandelen-heumensoord
Mooie beukenlaan

Geel of rood? Splitsing der paden

Dan komen we aan bij een strategisch punt op de route. Het rode pijltje wijst naar rechts, het gele naar links. Omdat we de rode Bos en Heide route willen combineren met de gele Maldense Vlak route, slaan wij af naar links. Het pad wordt wat smaller en dat geeft ons wat meer het gevoel dat we door een echt bos lopen.

wandelen-heumensoord
Keuzes....

Zweefvliegterrein aan de gele route

Aan de gele route ligt een zweefvliegterrein. Bij het open veld zien we hoe de smalle zweefvliegtuigen de lucht in worden getrokken. Een groepje piloten is aan het trainen en meestal gaat het goed, maar soms in vreemde bochten...


Gelukkig zien we het zweefvliegtuig ook weer veilig landen. De gele route leidt ons helemaal om het terrein heen genieten we nog even van alle opstijgende zweefvliegers.

wandelen-heumensoord

Gele pijltjes blijven volgen

Na het rondje zweefvliegterrein wandelen we de bossen weer in. Met de geurende dennenbomen en frisse boslucht genieten we van dit stukje natuur zo dicht bij Nijmegen. Op de terugweg is het zaak dat we de rode paaltjes weer oppikken, zodat we weer uitkomen bij ons startpunt aan de Beukenlaan. Dat is niet moeilijk als je gewoon de gele route blijft volgen. Maar als je dat niet doet, zoals wij, en eerder afslaat dan de bedoeling is, dan maak je het jezelf onnodig ingewikkeld. Na discussies over route en richting, pakken we uiteindelijk toch de rode paaltjes weer op en komen we na bijna 10 kilometer toch weer veilig aan bij de parkeerplaats aan de Beukenlaan.

wandelen-heumensoord
Door het dennenbos

Eind goed, al goed. We besluiten onze benen rust te geven op de Markt in Nijmegen waar zoonlief al klaar zit voor een hapje en een drankje….


Wat wij er van vonden? Mooie wandeling en het zweefvliegterrein is een leuke onderbreking. De paden zijn wel wat rechttoe rechtaan, maar dat stoorde ons niet. Omdat het zo dicht tegen Nijmegen aan ligt, is het wel een gebied waar vrij veel mensen gebruik van maken.

 

Wil je ook wandelen in Heumensoord bij Nijmegen?

Wij liepen de combinatie van de rode Bos en Heide route van 6 km en de gele Maldense Vlak route van 5 km, die in totaal ongeveer uitkwam op zo’n 10 km. De wandeling was prima, maar er zijn ook verschillende andere gemarkeerde wandelroutes die je in Heumensoord kunt lopen.


Hier vind je een overzicht:

  • Bos en hei route – 6,1 km. Volg de rode pijltjes. De route start op de parkeerplaats van de Beukenlaan in Heumensoord.

  • Maldense Vlakroute – 5 km. Volg de gele pijltjes. De route start bij Groesbeekseweg/ Zweefvliegveld in Malden.

  • De combinatieroute van de twee bovenstaande routes (die wij gelopen hebben), kun je van beide kanten starten.

  • Familiepad Heumensoord – 2 km. Volg de blauwe pijltjes. De route start op de parkeerplaats van de Beukenlaan in Heumensoord.

  • Hardlooproute Heumensoord – 10 km. De route is goed gemarkeerd met iedere 500 m een geel bord met een '10' in een blauw vak. Hoewel dit een hardlooproute is, kun je natuurlijk ook gewoon deze route wandelen. De route start op de parkeerplaats van de Beukenlaan in Heumensoord.

  • Hardlooproute Heumensoord – 5 km. De route is gemarkeerd met iedere 500 meter een geel bord met een '5' in een groen vak. De route start op de parkeerplaats van de Beukenlaan in Heumensoord.

  • In de buurt van Nijmegen loopt ook de N70 wandelroute, een flinke kuitenbijter van 14,5 kilometer maar bijzonder mooi. Zie ook mijn ervaringen in mijn blog over de N70.


Ik wandel vaak in Gelderland en Utrecht en blog daarover. Check hier de blogs over andere mooie wandelingen die ik maak. Veel wandelplezier!
788 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page