top of page

Rondje Reindersmeer wandelen: een oase van rust en helderblauw water

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

Het sneeuwt niet zo vaak in Nederland, maar als het dan wit is, is het ook tijd voor een mooie winterwandeling. We zijn een weekje in Noord Limburg, dichtbij Nationaal Park Maasduinen. Daar zijn we nog nooit geweest, dus we zijn heel benieuwd. We willen het rondje Reindersmeer wandelen; een 8 kilometer lange, goed gemarkeerde rondwandeling.

Reindersmeer-wandelen
Reindersmeer

Waar start je om het rondje Reindersmeer te wandelen?

We starten vanaf het Bezoekerscentrum Maasduinen aan de Bosserheide in Well. Muts op, sjaal om, snowboots aan en een (dubbel) paar handschoenen. Let’s go! Maar als we vanaf de parkeerplaats de wandeling willen beginnen, verspert een hulpeloze automobilist ons de weg. Zijn voorwielen slippen over de gladde sneeuw en hij krijgt zijn auto niet vooruit. We laten hem uiteraard niet staan en met vereende krachten duwen we de auto de weg op. Met een vrolijke groet vervolgt hij zijn weg.

Reindersmeer-wandelen

Nationaal Park Maasduinen

Na de korte warming up zijn we helemaal klaar voor het rondje Reindersmeer te wandelen. Het Reindersmeer is een gegraven meer in de Limburgse gemeente Bergen en behoort tot het Nationaal Park Maasduinen. In de jaren zestig werd in dit gebied zand gewonnen voor de betonindustrie. Door de ontzanding ontstond het Leukermeer, het dagstrand Seurenheide en het Reindersmeer. De 130 hectare grote plas vormt een kwetsbaar natuurgebied met zeldzame planten en dieren. Je mag er dan ook niet zwemmen, vissen, picknicken of barbecueën. Maar wandelen kan gelukkig wel!

Wat is er blauwer?

Al snel pikken we ze op, de ‘houten paaltjes met een rode rand’ en het pad loopt direct langs de oever van het meer. De sneeuw knispert onder onze voeten en de zon schijnt in het half bevroren water. We vragen ons af wat er blauwer is; het water of de lucht?

Reindersmeer-wandelen

Kleurrijk in de zomer

Alles is wit, toch zien we hier en daar een geel zandbaaitje. Er steken ook wat lichtbruine grassen boven de sneeuw uit en hier en daar laat een heideplantje zich zien. We wandelen verder in dit wit-blauwe landschap, toch wel een beetje benieuwd naar de kleuren die nu verborgen blijven.

Reindersmeer-wandelen
Geel zandbaaitje

Route verkorten met trekpontje

Het gebied is een beetje heuvelachtig en bestaat uit rivierduinen; duinen die ontstaan zijn door rivierzand. Als we halverwege het Reindersmeer wandelen, zien we een trekpontje dat nu buiten gebruik is. Normaal gesproken kun je hiermee de route verkorten tot 4 kilometer. Maar wij lopen vrolijk door, hoewel we 8 kilometer op snowboots nog een hele uitdaging vinden.


Rustige wandelroute

Het pad wijst zichzelf langs het grillige meer. Hier en daar maken we een ommetje door het bos. Het is er doodstil, op enkele medewandelaars na. We horen slechts het ruizen van de wind en een enkele vogel die de lente al in zijn kop heeft. Zelfs als we héél stil zijn, horen we geen auto’s. Waar vind je dat nog in Nederland?

Reindersmeer-wandelen
Rust en ruimte

Vogelkijkhut

We genieten van de vergezichten over het meer en het winterse wonderland. Toch zijn we blij met een stukje bos. Hoewel we tussen de bomen geen zicht hebben op het water, waait de wind er een stuk minder. We passeren een vogelkijkhut, waar we door de gaten heen vogels kunnen spotten zonder ze te storen. We blijven even staan kijken, maar krijgen het al snel koud. Op naar het laatste stukje van de wandeling!


Houten brug over het water

We klünen nog een stukje over het besneeuwde pad. Net op het moment dat we er een beetje genoeg van krijgen en het ons ‘wit’ voor de ogen ziet, naderen we de houten brug over het water. Een plaatje om te zien! Midden op de brug hebben we uitzicht naar twee kanten, een mooie afsluiting van deze wandeling.

Reindersmeer-wandelen
Houten brug over het meer

Bezoekerscentrum Maasduinen

De laatste 200 meter leidt ons terug naar Bezoekerscentrum Maasduinen. Het unieke gebouw hangt letterlijk in de oude sluisbak die het Reindersmeer verbindt met het Leukermeer. Het bezoekerscentrum is helaas niet open, maar normaal gesproken kun je hier een (permanente) tentoonstelling bekijken met informatie over de Maasduinen en algemene informatie over de natuur. Zo zijn er voelwanden, geurdozen en op de WC schijn je weetjes te kunnen vinden over de ontlasting van de fauna in dit gebied.


Moe maar voldaan…

Aangekomen op de parkeerplaats achter het bezoekerscentrum zoeken we snel de warmte van de auto weer op. Onze vierwieler heeft gelukkig géén moeite met de gladde sneeuw op het wegdek, dus kunnen we moe maar voldaan weer snel richting huis. Ook het rondje Reindersmeer wandelen? Wij vinden het een mooie, rustige wandelroute met prachtige vergezichten op helderblauw water.

 

Ook het rondje Reindersmeer wandelen?

  • Als je ook de wandelroute Reindersmeer wilt wandelen, kun je starten kunt starten bij Bezoekerscentrum Maasduinen, Bosserheide 3 E in Well. Voor de ingang van het bezoekerscentrum start de route.

  • Volg de houten paaltjes met rode rand om rond het Reindersmeer te wandelen (8 kilometer). Vind je dat te ver, dan kun je de wandelroute Reindersmeer ook inkorten door halverwege het trekpontje te nemen. Er starten ook een groene en een witte route (beide van circa 2,5 kilometer).

  • Je mag op deze wandeling niet buiten de paden te komen. Ook is het verboden om te zwemmen, te vissen of te picknicken. Wil je dat toch, ga dan naar het Leukermeer of dagstrand Seurenheide.

  • In het bezoekerscentrum zit ook een brasserie, deze is nu helaas gesloten wegens corona maatregelen.


Geen rondje Reindersmeer wandelen, maar een andere mooie wandeling maken?

  • Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden, vooral in Utrecht en Gelderland.

  • Heb je zelf nog een tip voor een mooie wandeling? Ik hoor ze graag en mail ze vooral door.

rondwandeling-reindersmeer
Groet vanaf het Reindersmeer


367 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page