top of page

Wandelroute de Duintjes: sprookjesbos in Garderen


 

Tikkende spechten en krakende takken. Donkere dennenbomen en kronkelende beuken. Wandelroute de Duintjes is klein maar fijn: op deze 6 kilometer lange wandeling loop je door het Speulder- en Sprielderbos, misschien wel het mooiste bos van Nederland. (Klik hier voor praktische informatie).

 

duitjesroute-garderen
Het is net een sprookjesbos

“Ben jij Roodkapje al tegengekomen?” vraagt de oudere dame die me tegemoet wandelt. “Nee”, zeg ik lachend. Ik heb haar niet gezien, maar het is net alsof ze achter elke boom tevoorschijn kan komen. In dit betoverende bos lijkt alles mogelijk en ik zet mijn zintuigen op scherp.

Duintjesroute-garderen

Start van wandelroute de Duintjes

Het is vroeg in de ochtend als ik mijn auto parkeer bij parkeerplaats de Duinen, ter hoogte van de Garderenseweg 340 in Garderen. Wandelroute de Duintjes staat al aangegeven op het bordje en het eerste rode paaltje is niet ver weg.

duitjesroute-garderen
De Duintjes route staat goed aangegeven

Speulder- en Sprielderbos

Wandelroute de Duintjes cirkelt dwars door het Speulder- en Sprielderbos. Midden op de Veluwe, in het leefgebied van edelherten, wilde zwijnen, reeën, dassen en vossen. Het Speulder- en Sprielderbos staat ook bekend om zijn in wonderlijke bochten groeiende eiken en beuken: de ‘dansende bomen’.

duintjesroute-garderen
Speulder- en Sprielderbos

Dansende bomen en tonderzwammen

Ik begin mijn wandeling over een serie kleine heuveltjes. Omhoog en omlaag over een smal pad. De storm van een week geleden heeft goed huisgehouden. Hier en daar versperren omgevallen bomen de weg en het pad ligt bezaaid met losse takjes. De dansende bomen groeien overal om me heen en ook de vele ‘tonderzwammen’ vallen op. Deze paddenstoelen parasiteren op verzwakte bomen totdat ze afsterven en het dode hout verteren.

duintjesroute-garderen
Tonderzwammen
Waar is Roodkapje?

Via bochtige paadjes rijst een donker woud voor me op. Door het halfdonker loop ik langs de kaarsrechte stammen die een groot contrast vormen met het kronkelbos waar ik zojuist doorheen liep. 'Tok, tok, tok', het geluid van een specht? En ook de bomen kraken.... “Ben jij Roodkapje al tegengekomen?” vraagt een oudere dame die me tegemoet wandelt. “Nee” zeg ik lachend. Ik heb haar niet gezien, maar het is net alsof ze achter elke boom tevoorschijn kan komen.

Duintjesroute-garderen
Donkere dennen

De rechte hoge bomen zijn Thuja’s, en leveren het duurzame ‘red ceder’-hout dat veel wordt gebruikt in woningbouw. Gelukkig wandel ik op een mooie dag en kleuren lentestralen het bos.

Duintjesroute-garderen
Kaarsrechte Thuja's

Omgeknakte bomen en uitstekende dennentakken

Zowel Roodkapje als de grote boze wolf houden zich schuil en ik wandel het mysterieuze bos weer uit. Ik trotseer een omgeknakte boom, omzeil uitstekende dennentakken en waar het kan stap ik flink door over de verder rechte wandelpaden zonder hoogteverschil.

Duintjesroute-garderen

Duintjesroute-garderen

Wild spotten bij de observatiepost

Zo maak ik een paar kilometer, tot ik aankom bij een wildobservatiepost. Ik verberg me achter het houten scherm en moet een beetje bukken om door de kleine openingen heen te kunnen kijken. Ik kijk en luister maar zie en hoor niets. Geen zwijn, ree en zelfs geen eekhoorn. Meer kans op wild heb ik waarschijnlijk in de namiddag, maar zo lang wil ik niet wachten. Dus wandel ik door voor het laatste deel van deze mooie Duintjesroute in Garderen.

duitjesroute-garderen
Wildobservatiepost

Nog meer dansende bomen

Ik wandel langs dansende bomen en grillige wortels, op en neer door het inmiddels heuvelachtige pad. Ik krijg geen genoeg van dit vrolijke landschap en kom veel te snel naar mijn zin weer aan bij de parkeerplaats waar mijn auto staat. De wandeling zit er helaas op. Maar één ding weet ik zeker: hier kom ik zeker nog eens terug!

Duintjesroute-garderen
Grillige wortels en dansende bomen

Wil je ook wandelroute de Duintjes lopen?

  • Je kunt starten bij parkeerplaats de Duinen, ter hoogte van de Garderenseweg 340 in Garderen.

  • De wandeling is 5,8 kilometer lang en wordt vanaf de parkeerplaats goed aangegeven met rode bordjes.

  • Er is geen horeca op de route, maar in Garderen is voldoende gelegenheid om na afloop van de wandeling iets te eten of drinken.

Behalve wandelroute de Duintjes, zijn er nog andere mooie wandelingen in Garderen:

  • Wandelroute ’t Pad van Zus: deze 12 kilometer lange wandeling kun je starten bij de parkeerplaats op de Hogesteeg, Garderen. Een alternatief startpunt is bij de Beeldentuin in Garderen. De route wordt goed bewegwijzerd met paarse bordjes. Als je 12 kilometer te ver vindt, kun je ook de 5 kilometer lange route volgen. Deze is gemarkeerd met blauwe bordjes. Lees er meer over in mijn blog.

  • Cultuurhistorische wandelroute door het Speulder- en Sprielderbos: deze 8,5 kilometer lange wandeling voert je over de Ermelose heide en het bos. De wandeling start vanuit Restaurant Boshuis in het gehucht Drie, tussen Garderen en Ermelo.

  • Speuldepad Staverden: een 16 kilometer lang Klompenpad door bos, langs beekjes, hei en zandgronden. De wandeling staat goed aangegeven en is ook in te korten. Je start dit Klompenpad op het parkeerterrein van Landgoed Staverden, Uddelermeerweg 2, Staverden.

Een andere mooie wandeling maken?

Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en Klompenpaden in Utrecht en Gelderland.


Vind je deze blog leuk en ontvang je graag vaker een tip? Abonneer je dan op mijn website, het kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
1.062 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page