top of page

Wandelroute Beekhuizen: prachtig wandelen bij Rheden

Bijgewerkt op: 4 aug. 2023


 

Vanaf het Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden wandel je over pittige heuveltjes in een bosrijk parcours. Landgoed, sprengen en mooie doorkijkjes. De 9 kilometer lange wandelroute Beekhuizen is goed gemarkeerd, geheel onverhard en een echte aanrader. (Klik hier voor praktische info).

 

wandelen-rheden
Beekhuizenroute

Voor me zie ik één grote modderbaan. Ik glibber en glij en mijn jas haakt vast aan de scherpe stekels van een bramentak. Een wandelaar met wandelstok komt ons tegemoet. “Wat een modderboel” roep ik uit. “Dit valt nog mee, het wordt nog erger” antwoordt de man. “Maar er zijn ook hele mooie stukken hoor!” zegt ie er snel bij. Ik twijfel. We zijn nog maar net begonnen en dit belooft weinig goeds.


Start Beekhuizenroute bij Bezoekerscentrum Veluwezoom

De met bruine pijltjes gemarkeerde wandelroute begint bij Bezoekerscentrum Veluwezoom. Hoewel er van hieruit andere wandelingen starten die over de heide van de Posbank leiden, kiezen wij voor de 9 kilometer lange Beekhuizenroute. Het bos en het landgoed rondom Beekhuizen zijn prachtig. De heidevlakte van de Posbank is natuurlijk ook heel mooi, maar die bewaren we liever voor een mooie zomerdag als de hei in bloeit staat in augustus.

“Laat de regen maar even wegblijven”

De eerste kilometer zoeken we onze weg door de modder. Via de zijkanten van het pad is het nog net te doen. Met de woorden van de wandelaar met wandelstok in gedachten, houden we de moed erin. En hij heeft gelijk: na het glibberpad komen we aan bij een frisgroen weiland richting het bos van Beekhuizen. Het koude weer, de zon aan de lucht en regen in aantocht, leveren een mooi plaatje op. Langs donkere boomstammen over het brede pad, vervolgen we onze weg. “Maar laat die regen maar even wegblijven” denk ik bij mezelf.

wandelen-rheden
Langs frisgroen weiland

Heuvel op en heuvel af

Niet veel later moeten we er toch aan geloven. Ondanks de zon die nog steeds schijnt, nemen de grauwe regenwolken het over. Muts op, lekker doorstappen, het is niet meer dan een buitje. Door de Beekhuizense bossen lopen we heuvel op en af. Koud hebben we het niet en deze Rhedense wandelroute is prachtig.

wandelen-rheden

Stuwwallen uit de ijstijd

De heuvels waar we over lopen, zijn stuwwallen die ooit gevormd zijn door opstuwende gletsjers tijdens de ijstijd. Na verloop van tijd ging het ijs smelten, maar bleven de rotsen, zand en stenen achter. Zo ontstond het glooiende landschap rondom de Posbank.

Wandelen-rheden
Posbank

Rauw heidelandschap

We struinen over bruin winterblad en genieten van mooie doorkijkjes. Waterdruppels laten alles glimmen en elke bocht levert een nieuw perspectief. Een bergje op leidt ons naar een rauw stukje heide. Omgevallen bomen, dennenstruiken en een dreigend wolkendek waar de zon nog net doorheen piept: heerlijk! Nederland op zijn best.

Landgoed Beekhuizen

Als we even later weer door het bos lopen, is het helder en wandelen we door een open beukenbos. Adem in, adem uit. De lucht is zo fris, daar kan niets tegenop. En als we de berg weer afdalen, ligt de vijver van landgoed Beekhuizen aan onze voeten.

wandelen-rheden
Vijver van Landgoed Beekhuizen

We herkennen het kleine meer van de Baron van Spaenwegwandeling die we al eens eerder liepen. Maar als ik een keuze zou moeten maken; deze Beekhuizenroute die we wandelen vanuit Rheden, is vele malen mooier.

wandelen-rheden

Sprengen van de Beekhuizense Beek

Kinderen (en hun ouders) vermaken zich bij de kleine waterval aan de kop van het meertje, maar wij lopen verder over het pad langs de vijver van Landgoed Beekhuizen. Dwalend door de bossen, zien we van bovenaf de Beekhuizense Beek liggen. Deze Veluwse beek stroomt hier naar sprengkoppen: uitgegraven bronnen waar het water wordt opgevangen om het landschap te reguleren én om het te bottelen als bronwater.

wandelen-rheden
Langs de sprengen

Laatste kilometer gelijk aan eerste

De laatste kilometer van de Beekhuizen wandelroute is gelijk aan de eerste en leidt ons terug naar Bezoekerscentrum Veluwezoom. Dat betekent dat we nogmaals het ‘modderpad’ moeten trotseren. Wederom schuifelen we over de smokkelpaadjes langs het hoofdpad. Maar blij met het profiel onder onze wandelschoenen, deert de modder ons weinig meer.

En als we terug zijn bij het bezoekerscentrum en genieten van een glühwein to go, geven we de man met de wandelstok groot gelijk: de route is dan misschien een beetje modderig, maar ook prachtig mooi, lekker pittig en afwisselend.

wandelen-rheden
Groet vanaf de Beekhuizenroute


 

Wil je ook vanuit Rheden wandelen?

Tussen Rheden en Velp ligt het Nationaal Park Veluwezoom. Het gebied telt ruim 5.000 hectare en is onderdeel van de Veluwe. Je vindt hier haast ongerepte natuur met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen.


De Beekhuizenroute van 9 kilometer die wij liepen, begint bij Bezoekerscentrum Veluwezoom, Parkeerplaats Heuvenseweg, Heuvenseweg 5, 6991 JE Rheden (GD). Je kan de route ook starten bij onder andere Boutique Hotel Beekhuizen of Buitenplaats Beekhuizen. Je herkent de route aan de bruine pijlen op de gele bordjes van Natuurmonumenten.


Vanaf Bezoekerscentrum Veluwezoom bij Rheden starten ook andere wandelroutes met verschillende afstanden (zie ook het kaartje hieronder):

  1. Paarse route: 5 km. Op deze wandelroute wandel je over de toppen en dalen van de Posbank.

  2. Groene route: 2 km. Geniet van het uitzichtpunt over de heide achter de schaapskooi op Veluwezoom. Deze mooie route over landgoed Heuven voert je vanaf het bezoekerscentrum via de schaapskooi tot op de heide.

  3. Witte route: 4 km. Deze route loopt deels over de hei en deels door het bos.


Liever een andere wandeling maken? Kijk dan eens op mijn wandelpagina met vele suggesties voor gemarkeerde wandelroutes in Gelderland en Utrecht.


Vind je deze blog over wandelen in Rheden leuk? Abonneer je dan op mijn wekelijkse tip.

Ik wens je alvast veel wandelplezier!

1.577 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

留言


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page