top of page

Gele Zwerfkeienroute: prachtig wandelen in Loenermark

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

Gemarkeerde wandelroutes vinden we heerlijk; geen uitgeprint A-4tje of mobiel maar gewoon lekker wandelen zonder dat we verdwalen. De Gele Zwerfkeienroute van 13,7 kilometer in Loenermark is zo’n gemarkeerde route en één van de mooiste die we tot nu toe gelopen hebben. Mooie bospaden, stille heidevelden en verre uitzichten. Wat wil een mens nog meer…

gele-zwerfkeien-wandelroute-loenen

Start bij schaapskooi Loenermark

We starten bij de parkeerplaats van schaapskooi Loenermark. We parkeren op één van de laatste beschikbare plekjes en zien al direct een kei met een gele pijl. De Gele Zwerfkeienroute is uitgezet door de “Vrienden van de Loenense bossen”. Er is ook een Witte Zwerfkeienroute van circa 7 kilometer, maar wij hebben wel zin in een flinke wandeling, dus volgen we de gele pijlen.

gele-zwerfkeien-wandelroute-loenen
Gele pijlen op zwerfkeien

Wandelen door de Loenermark

De wandelroute start in de Loenense bossen. Brede paden wisselen zich af met smalle weggetjes tussen beuken- en dennenbomen. We passeren een (deel van) een trimbaan die ook is aangelegd door de vrienden van de Loenense bossen. Hoewel we het nog niet warm hebben, laten we de trimbaan voor wat ie is. Met onze muts op en handschoenen aan, wandelen we ons warm en slingeren we de eerste paar kilometer door het bos.

gele-zwerfkeien-wandelroute-loenen
Loenense bossen

Geluiden in het bos

Terwijl we lopen, horen we het ‘roffelen’ van een bonte specht. Ook horen we ‘kroa kroa’. We weten zo snel niet welke vogel dat kan zijn, maar later lezen we dat er in dit gebied veel raven leven, dus schrijven we dit geluid maar aan hen toe. Behalve onze oren, houden we ook de ogen open om mogelijk een reetje, zwijn of ander wild te spotten. Helaas hebben we geen geluk en moeten we het dit keer slechts doen met geluiden.

gele-zwerfkeien-wandelroute-loenen

Over de grote, stille heide

Als we na een half uurtje het bos verlaten voor de hei, staat de zon te stralen aan de blauwe wolkenlucht. De muts gaat af en de handschoenen uit. De dauw trekt op van de grauwe heideplantjes en dat zorgt voor een haast mystieke sfeer over het veld.

Het heidelandschap is niet vlak; we lopen op en neer over de smalle paadjes langs de heidestruiken. De zon blijft zijn best doen dus zelfs de rits van mijn jas gaat een stukje open. Genietend van de mooie vergezichten over de hei, lopen we verder. De hei wordt geflankeerd door dennen en berken. De witte schors van de berken weerkaatst prachtig in het zonlicht.

gele-zwerfkeien-wandelroute-loenen
Opstijgende dauw

Even pauze op één van de bankjes

We blijven nog even in het weidse heide- en grasgebied. Kale, eenzame bomen breken het zicht en hier en daar staat een bankje. Dat komt ons heel goed uit en op één van de bankjes met een prachtig uitzicht, besluiten we ons meegenomen proviand maar eens aan te spreken. Na een appeltje, peer, wat druiven en een kopje thee, hebben we weer nieuwe energie en vervolgen we de Gele Zwerfkeienroute.

gele-zwerfkeien-wandelroute-loenen
Mooi uitzicht vanaf ons bankje

De Stenen Bank

We komen langs een uitgegraven vennetje en wandelen er om heen. Niet veel verderop komen we aan bij de Stenen Bank, letterlijk een ‘bank van stenen’ op één van de hoogste punten van de Loenermark. Ook hier een prachtig uitzicht op de hei. We blijven even staan, maar de Stenen Bank is al bezet dus lopen we door voor het laatste deel van de route.

gele-zwerfkeien-wandelroute-loenen
De Stenen Bank

(Geen) schapen in Schaapskooi Loenermark

De gele pijlen leiden ons weer het bos in, richting Schaapskooi Loenermark. Vanuit het bospad zien we een groot, groen grasveld opdoemen. Aan het eind van deze groene oase ligt de schaapskooi. Normaal gesproken verblijven de schapen ’s nachts in de schaapskooi en zijn ze overdag op het veld of de hei. Zo rond 9.00 uur in de ochtend vertrekken ze en circa 16.00 in de middag komen ze weer terug. Als wij er aankomen, is de schaapskooi leeg; er hangt een briefje op de deur dat de schapen tijdelijk elders grazen. Dat vinden we jammer, we hadden ze graag gezien.


Moe maar voldaan

Een stukje verderop zien we de parkeerplaats alweer liggen. 16.000 Stappen en 13,7 kilometer tikken we af op onze smartwatch; een schouderklopje waard. Moe en voldaan zoeken we de auto weer op. Wat we er van vinden? Een pracht van een route! En we willen ‘m graag nog eens lopen; al was het maar om de schaapjes te tellen of de hei te zien bloeien…

 

Ook de Gele Zwerfkeienroute in Loenermark wandelen?

  • Start bij de parkeerplaats nabij schaapskooi Loenermark, Droefakkers te Loenen. Er zijn langs deze weg meer parkeerplaatsen, dus mocht de parkeerplaats vol zijn, probeer het dan op een van de andere parkeerplaatsen.

  • De Gele Zwerfkeienroute is 13,7 kilometer lang en staat heel goed aangegeven met gele pijlen op grote keien. De route leidt één kant op, dat wil zeggen dat het lastig is om de route ‘andersom’ te lopen.

  • Vind je 13 kilometer te ver? Er zijn vanaf het startpunt nog drie wandelroutes uitgezet: een rode route van ruim 2,5 kilometer een blauwe route van circa 6 kilometer en de zwerfkeienroute met witte pijlen van 7 kilometer.

  • Er is geen horeca op de route, maar van mei tot oktober zijn “De Vrienden van de Loenense Bossen”, bij de schaapskooi aanwezig met een verkoopwagen en kun je daar op vrijwel alle zondagen koffie, thee en limonade verkrijgen.

Een andere mooie wandeling maken?

  • Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden in Utrecht en Gelderland.

  • Heb je zelf nog een tip voor een mooie wandeling? Ik hoor ze graag en mail ze vooral door.

gele-zwerfkeien-wandelroute-loenen
Groet vanaf de Gele Zwerfkeien route


3.508 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page