top of page

Wandelroutes: top vijf Klompenpaden

Bijgewerkt op: 2 mei 2023

‘Klompenpaden’ zijn wandelroutes in de natuur in de provincies Utrecht en Gelderland. Niet gebaande paden die struinen door weilanden, bos of hei. We zijn groot fan van deze Klompenpaden en liepen er afgelopen jaar bijna elk weekend wel eentje. Alle klompenpaden zijn goed gemarkeerd met kleine bordjes in de vorm van een klomp. Het zijn allen rondwandelingen die je in beide richtingen kunt lopen. De meeste Klompenpaden zijn zowel te verlengen als te verkorten, dus voor ieder naar wens. Graag delen we onze top vijf!


Onze top vijf klompenpaden:

  1. Klompenpad Meulunterenpad in Lunteren – 12 km – een wandelroute door veld en bos.

  2. Klompenpad Doddendael in Beuningen – 13 km – een wandelroute door uiterwaarden en weiland in het Land van Maas en Waal.

  3. Klompenpad Dorenweertsepad in Doorwerth – 12 km – een heuvelachtige wandeling door het bos met prachtige uitzichten.

  4. Klompenpad Paradijspad in Barneveld – 10 km – een wandeling over landgoed, langs beken en velden.

  5. Klompenpad Valkschepad in Lunteren – 11 km – een prachtig pad door weiland, bos en het Wekeromse Zand.

Bonustip: Glindhorsterpad in de Glind – 9 km - deze ‘kidsproof’ route vonden we vooral leuk vanwege de bijzondere ‘boerenkunst’ waar je onderweg langs loopt.


Klompenpad Paradijspad
Klompenpaden

Klompenpad Meulunterenpad – 12 km

Vanaf het startpunt bij hotel restaurant de Wormshoef loop je al snel via een zandpad de velden in. Dwars door de Lunterse Eng wandel je de Goudsberg op en kun je op het hoogste punt vanaf een uitkijktoren genieten van het uitzicht. Je vervolgt je weg via de bossen naar hét (geografische) middelpunt van Nederland. Iets verder passeer je de Celtic Fields en een Germaanse waterput. Vanaf daar ga je weer de bossen in en waan je je bij de zandafgraving bijna in de duinen. Een zeer gevarieerde route, (bijna) helemaal over onverharde wegen.


Het Meulunterenpad start bij Hotel Restaurant de Wormshoef, Dorpsstraat 192 in Lunteren.Klompenpad Doddendael – 13 km

Het Doddendaelpad loopt dwars door het ‘land van Maas en Waal’. Dertien kilometer door uiterwaarden, boerenland, en boomgaarden. Wij vinden het een pareltje! Een afwisselende route, houdt wel afstand van de Rode Geuzen (koeien) en de Konikpaarden.

Je kunt starten op het parkeerterrein van Slot Doddendael, Binnenweg 2 in Ewijk. Vanaf hier volg je de rode markeringen in de vorm van een klompje. Je kunt ook starten in Beuningen. Parkeer dan bij de kerk, Dorpssingel 1 (dan loop je wel eerst de 'aanlooproute'). Meer info? Zie dan hier mijn blog over dit Klompenpad.


Klompenpad Dorenweertsepad – 12 km

Het Dorenweertsepad is een dertien kilometer lang Klompenpad in de buurt van Doorwerth. Je waant je in de Belgische Ardennen of de Eifel. Door het bos is het vooral heuveltje op, heuveltje af. Het is een afwisselende wandelroute dwars door bos, veld en met prachtig uitzicht over de uiterwaarden en de Rijn. Bonus is het begin- en eindpunt; Kasteel Doorwerth, waar je (mits geopend, check de website) je wandeling kunt verlengen met een hapje, drankje of bezoek aan het kasteel.

Startpunt bij Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2b in Doorwerth. Meer lezen over hoe wij dit Klompenpad hebben ervaren? Check dan mijn blog hier.Klompenpad Paradijspad – 10 km

What’s in a name? Het Paradijspad doet haar naam eer aan. De route loopt over landgoed Klein Bylaer en het natuurgebied "Het Paradijs". Dit wordt zo genoemd vanwege de prachtige natuur en de rust in het gebied. Hier ontdek je het mooie buitengebied van Barneveld. Je wandelt door het agrarische gebied, langs boerenerven, beken en over houten vlonders. Rust, kleinschaligheid en natuur bepalen hier de sfeer. Het startpunt is bij Boerderijwinkel Vanelly aan de Achterveldseweg te Barneveld. Zie hier mijn blog over Klompenpad Paradijspad.


Klompenpad Valkschepad – 11 km

Het Valkschepad leidt je over het Wekeromse Zand, dat, zeker met de laagstaande zon in de winter, een bijzonder fraai stuk natuur vormt. Wild spotten vanaf de observatiehut of op zoek naar de kudde moeflons op het zand. Verder loopt het Valkschepad door de bossen van Lunteren en voor een (klein) deel gelijk op met het Meulunterenpad.


Je kunt starten op twee plaatsen. Bij de IJzertijdboerderij, nabij kruising Vijfsprongweg en Hoge Valksedijk in De Valk of bij ’t Schuurtje/Rustpunt De Ganzenhof, Hoge Valkseweg 35 in Lunteren. Wil je meer zien en lezen over het Wekeromse Zand? Zie dan hier mijn blog.Klompenpad Glindhorsterpad – 9 km

Het Glindhorsterpad ligt in de Glind; een klein dorp ten zuiden van Barneveld. Er ligt een bijzonder tegelpad van boer en boerin Ap en Martine Melissen op de route (het Melissenpad). Langs de kant van het pad bewonder je de creatieve ‘agrikunst’; werktuigen die al lang uit het agrarisch beeld zijn verdwenen, krijgen hier een tweede leven. Ook de ‘verhalenpalen’ op de route verrassen ons en maken dit landelijke Klompenpad tot een afwisselende wandeling die je zeker ‘kidsproof’ kunt noemen!


Het beginpunt van dit klompenpad is Bistro ONS, Rudolphlaan 2 in de Glind. Wil je meer lezen over het Glindhorsterpad, zie dan hier mijn blog.Wil je een ander Klompenpad lopen?


  • Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur. Meer informatie vind je op www.klompenpaden.nl.

  • Klik hier voor meer verhalen over onze persoonlijke ervaringen met verschillende klompenpaden die we gelopen hebben.

  • Alle klompenpaden zijn gemarkeerd; ook routeverkorters en/of routeverlengers staan op de aangegeven.

  • Hou er rekening mee dat Klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.

  • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.

Dus klompen (of stevige stappers!) aan, rugzak op en gaan! Veel plezier!4.824 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentarios


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page