top of page

Berastagi: dansen op de vulkaan


Noord Sumatra. Ten noorden van Berastagi ligt de Sibayak (2212 m), een actieve vulkaan zonder uitbarstingsgevaar. Als je op Sumatra bent en een vulkaan wilt beklimmen, is dit je beste optie.

Sibayak

We rijden er heen met onze auto met privechauffeur. Vanaf de plek waar onze chauffeur de auto parkeert, leidt een gids ons via een steil pad omhoog door stukjes jungle en rotsstenen. Omhoog en omlaag met kleine of grote stappen. Soms zijn er stukken weggeslagen uit het pad, en slingeren we via kleine kronkelpaadjes omhoog. De rotsstenen zijn niet zwart, zoals we hadden verwacht, maar groen, geel en rood. Halverwege de berg ruiken we zwavel en zien we al wat rookpluimen opstijgen. We komen steeds dichter bij de top en zien en horen inmiddels de geisers hete stoom uitspugen.

"We verwonderen ons om de schoonheid en het gevaar van deze berg"

Als we na een uurtje aankomen bij de krater, zijn we een beetje teleurgesteld; het kratermeer stelt niet zoveel voor, daar hadden we meer van verwacht. Maar de geisers, het zijn er zeker zes of zeven, zijn wel heel spectaculair. De stoom spuit met een enorme kracht de berg uit. We kunnen er heel dichtbij komen en verwonderen ons om de schoonheid, het gevaar en de grillen van moedertje natuur. Het uitzicht vanaf de berg wordt beperkt door mistflarden en wolken, maar ook dat past bij het karakter van deze berg.Dansen

Als we dan op de top van de Sibayak staan, kunnen we niet weg zonder een dansje op de vulkaan. Dansen, dansen, dansen....

De weg naar beneden is glad en glibberig maar een stuk minder vermoeiend dan de weg naar boven. Onderweg passeren we blauwe pijpen afkomstig van een installatie die thermale energie van de vulkaan verwerkt. We worden begeleidt door apen die verstoppertje spelen; we zien ze niet, maar horen ze wel! Beneden aangekomen, staat de chauffeur al op ons op te wachten.


Hotsprings


In de bewoonde wereld komen onze spieren tot rust bij een bezoek aan de lokale ‘hotspring’, Raja Berne. Het natuurlijke warme water wordt in zwembaden geleid waar we lekker in badderen. We zitten vooral tussen lokale mensen en we houden ons shirtje en korte broek daarom maar aan. Hier kunnen we ook lunchen.  Vanuit de hotspring rijden we in een half uurtje weer terug naar Berastagi.

 

Hoe kom je er?

De rit vanaf Medan duurt (met privechauffeur) circa twee uur. Een auto met chauffeur vonden wij de beste manier om door Sumatra te reizen. Wij huurden vanuit Nederland een auto met chauffeur via 'gids in Sumatra'. De wegen zijn slecht en wij durfden het niet aan om zelf te rijden. Vanaf Berastagi is het nog ongeveer 15 minuten om naar de Sibayak te komen.


Wil je met openbaar vervoer vanuit Medan, dan gaat er een bus vanaf Jalan Ginting, Padang Bulan Medan (je kunt het beste een taxi daar naar toe nemen). Vanaf daar neem je een bus van "Sumatera Transport" naar Berastagi. De rit naar Berastagi duurt dan nog circa 1,5 a 2 uur en kost 10.000 Rp per persoon.


Tip: Neem een lunch mee en picknick hoog op de krater van de vulkaan. 

41 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page