top of page

Islandhoppen in de Filipijnen


‘De Filipijnen zijn fantastisch!’ roept mijn neef van 25 als ik hem vertel dat we daar heen gaan. Hij is er vorig jaar geweest en is al backpackend van hostel naar hostel getrokken. Ik bekijk zijn foto’s en ja, het ziet er paradijselijk uit. Hagelwitte stranden en een zee zo helder dat je de oranje Nemo’tjes gewoon ziet rondzwemmen. Enthousiast scrollt hij door zijn foto’s. Behalve mooie strandjes, zie ik armoedige slaapzalen, kruipend ongedierte en een partyboot met bruinverbrande, hippe twintigers. Nu hou ik wel van avontuur, maar een reizende hipster ben ik niet en ik lig graag onder schone lakens. Dus trekken we ons eigen plan. Twee vijftigplussers, zonder backpack, met koffertje en een goed humeur; drie weken op stap door de Filipijnen. Op zoek naar actie, rust en comfort (voor reisroute en praktische tips: zie onder aan blog).


Filipijnen
Filipijnen: paradijs op aarde

We starten in Cebu Stad, op het eiland Cebu. Het is, na Manilla, de grootste stad van de Filipijnen. De stad is chaotisch, stoffig en overvol met auto’s. Grote moderne ‘mall’s’ worden afgewisseld met kleine mini winkeltjes langs de weg. Vroeg in de avond komen we aan in het nieuwe Maayo hotel waar we vanaf het rooftoprestaurant genieten van een wijds uitzicht over de stad.


De eerste dagen van onze reis verkennen we Cebu. De Kawasan watervallen zijn prachtig en we kunnen met eigen ogen zien waar alle idyllische Facebook plaatjes geschoten worden. Er ligt een speciaal plateau in het water waar je op kunt staan; daar komen de lichtval en de groen-blauwe kleuren van het water het best in beeld. Het plateau wordt druk gebruikt en de fotografen staan in groepjes te wachten. We laten de eer aan ons voorbij gaan.Niet zo ver er vandaan liggen de Aguinid Falls. Minder toeristisch en minstens zo mooi. In een lichte variant van Canyoneering klimmen we via touwen, over rotsblokken en door het water naar vier plateaus waar watervalletjes uitmonden in heldergroene poeltjes. Prima te doen voor ons als ‘oudere’ jongeren.
We relaxen in de palmentuin van het kleinschalige Cebu Villa Rosa; een idyllisch hotelletje met drie kamers dat gerund wordt door Astrid; een straffe Duitse vijftiger die er al jaren woont. We zwemmen met walvishaaien in Oslob; klinkt stoer maar is het niet (zie mijn blog). Liever zwemmen we met sardientjes in Moalboal maar vanwege de harde wind gaat deze snorkeltrip aan onze neus voorbij.


Filipijnen
Zwemmen met walvishaaien in Oslob

We vliegen door naar Busuanga eiland, dat ook wel bekend staat als Coron. Vanuit de haven van Coron varen we met een traditionele Filipijnse boot in drie dagen naar El Nido (Palawan). Hoewel het geen luide partyboot met jongelui is, worden wij als vijftigplussers wel ‘mum and dad’ genoemd. Dat vinden we niet erg en we kunnen het prima vinden met ons internationale reisgezelschap van Nederlanders, Italianen, Egyptenaren en Fransen. We slapen in tentjes en hutjes en komen langs Expeditie Robinson eilandjes. Het is wat primitief; geen douches, geen zachte matrassen, geen Wifi maar de strandjes zijn onvoorstelbaar mooi en het zeewater kraakhelder. En de kok op de boot kan toveren op twee vierkante meter met zelf gevangen vis. Zie hieronder voor kort filmpje.

Toch zijn we blij dat we na drie dagen weer vaste grond onder de voeten hebben en een goed hotel hebben geboekt in El Nido. De warme douche, het lekkere zwembad, de Thaise massage en het schone bed voelen als goud! El Nido is een klein toeristisch plaatsje. Er is een boulevardje langs het strand met relaxte restaurantjes. Er zijn verkeersarme straatjes met kleine toeristenshops. De stranden zijn lang en breed met uitzicht op begroeide rotsen die de zee uitsteken.En dan trekken we verder over het eiland Palawan. We beleven het ultieme zomergevoel aan het strandje van Sunset Beach. We geven ons over aan de kleurrijke zonsondergang, laten onze vermoeide benen tot rust komen en laten ons verwennen met Tequila Sunrise en Pina Colada’s. Life is good.


Filipijnen
Strandje bij Sunset Beach

Palawan is hemel op aarde. Het eiland is zoals ik me de Filipijnen had voorgesteld. Kleine dorpjes, rijstvelden, ultieme stranden en de charme van kleinschaligheid. Rijdend op onze scooter ontdekken we de ongerepte natuur, lokale marktjes en verborgen watervallen. Geen drukke mensenmassa’s, geen grote toeristenbussen en wij genieten op en top.
Onze laatste stop in Palawan is het vermelden waard; de ondergrondse rivier van Sabang. Het is een van de zeven ‘natural wonders of the world’. Met een klein bootje varen we via een groene lagune met de rivier mee de rotsen in. Het wordt steeds donkerder en stiller en warmer. De ondergrondse rivier maakt deel uit van een nationaal park en wordt goed beschermd. We zien vleermuizen, bijzondere rotsformaties en omdat niemand op de boot mag praten, horen we alleen waterdruppels die omlaag vallen. Indrukwekkend!
Ik ben het eens met mijn neefje van 25: ‘de Filipijnen zijn fantastisch!’. En zeker niet alleen voor backpackende jongeren!

 

Onze route?


Wij vlogen van Hong Kong direct naar Cebu Stad met Cathay Pacific. In grote lijnen zijn we vijf dagen op Cebu geweest, twee dagen Coron, een driedaagse boottour en vijf dagen op Palawan. Als we het nog eens over zouden doen, zouden we niet naar Cebu gaan. In plaats daarvan lijkt Bohol ons erg mooi; het is er veel rustiger en de Chocolate Hills schijnen fantastisch mooi te zijn.

De boottour van Coron naar El Nido is een aanrader en het eiland Palawan is gewoonweg prachtig!

Dag 1: Cebu Stad - Maayo Hotel (nieuw, fris, mooi dakterras)

Dag 2: Met privevervoer naar Alcoy; halverwege Cebu - Cebu Villa Rosa (kleinschalig, aan het strand, zwembad, ideale plek om even bij te komen)

Dag 3: Excursie naar Oslob - zwemmen met walvishaaien en bezoek aan Aguinid watervallen

Dag 4: Bezoek aan Kawasan watervallen

Dag 5: Relax

Dag 6: Terug naar Cebu Stad - met Phillipine Airlines naar Busuanga / Coron

Dag 7: Coron - Sophia's Garden Hotel (redelijk hotelletje iets buiten Coron, klein zwembadje, terrein beetje verwaarloosd, slechte wifi).

Dag 8 t/m 10: Start driedaagse boottour via El Nido Paradise.

Dag 11: El Nido

Dag 12: Vervoer naar San Vicente - Hotel Sunset Beach (kleinschalig, aan het strand(je), zwembad, geweldige eigenaar)

Dag 13: Op stap met de brommer - hidden waterfalls

Dag 14: Relax

Dag 15: Vervoer naar Sabang - Sheridan Beach Resort Sabang (luxe, comfort, groot zwembad, aan het strand, perfecte locatie voor bezoek aan ondergrondse rivier)

Dag 16: Bezoek ondergrondse rivier

Dag 17: Relax

Dag 18: Vanaf Sabang met privevervoer (2 uur) naar Puerto Princessa. Vanaf daar vlucht naar Hong Kong via Manila.


160 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Bình luận


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page