top of page

Wandelroute Kennemerland: op en neer over het Bleek en Berg pad

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2022

Wandelen is goed voor je conditie, dat weten we allemaal. Maar behalve dat, is het ook een méér dan geschikte gelegenheid om bij te praten met oude studievriend(in)nen. Zeker als je ze al tijden niet gezien hebt! Eén van de twee vriendinnen woont dichtbij de kust, dus besluiten we de 9 kilometer lange Bleek en Berg wandeling te lopen in het Zuid-Kennemerland. Een prachtige wandelroute in een bijzonder landschap.

wandelroute-kennemerduinen
Bleek en Berg route

Start bij bezoekerscentrum Kennemerland

We spreken af bij bezoekerscentrum Kennemerland aan de Zeeweg 12 in Overveen. Ik arriveer als eerste en kan mijn auto makkelijk kwijt op de grote parkeerplaats. Mijn vriendinnen heb ik al lang niet gezien, dus speur ik elke auto af op een glimp herkenning. Ik hoef niet lang te wachten en nadat we elkaar verteld hebben “hoe goed we er (nog) uit zien” en dat we geen spat zijn veranderd, kiezen we voor de Bleek en Berg route; een wandeling door de Kennemerduinen dat onderdeel vormt van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Wandelroute-Kennemerland
Gemarkeerde wandelroutes

Speelplas ‘t Wed

De Bleek en Berg wandeling wordt gemarkeerd met gele paaltjes. Al na 200 meter komen we aan bij een meertje dat ’t Wed heet. Een mooie speelplas in de zomer. In de winter hebben de zwanen en meerkoeten het meertje voor zichzelf. Hoewel…. van veraf zien we hoe enkele dames het ijskoude water trotseren. Dat is vast heel gezond, maar ik begin al te rillen als ik er naar kijk. We besluiten dat voorbeeld dus maar niet te volgen. In plaats daarvan, wandelen we ons warm terwijl we om het mooie meertje heen lopen.

wandelroute-kennemerland
Speelplas 't Wed

Weidse uitzichten

Vanaf ’t Wed struinen we verder het duinlandschap in. Brede paden wisselen zich af met smalle zandpaadjes en bijna overal hebben we een weids uitzicht over het heuvelachtige gebied. Het heeft wel wat weg van een Afrikaanse steppe of Siberische toendra. Niet dat ik daar ooit geweest ben, maar het is wel zoals ik het me voorstel. We zijn niet de enige wandelaars in dit ruige, eigenzinnige landschap. Gelukkig zijn de (meeste) paden breed en is het gebied zó groot dat we elkaar niet voor de voeten lopen.

Schotse Hooglanders

Al wandelend luisteren we naar elkaars verhalen en kletsen wat af. Op flinke afstand passeren we een groepje Schotse Hooglanders. Deze grote grazers worden ingezet bij het natuurbeheer. De duinen zijn op veel plaatsen dichtgegroeid met grassen en struiken. Om een gevarieerder en meer oorspronkelijk duinbeeld te krijgen, zijn er Schotse Hooglanders en Koniks (paarden) uitgezet. Deze dieren vreten de begroeiing op en trappen de bodem open. Hierdoor groeien er weer kleurige mossen, kruiden en bloemen. Ik vind deze grote koeien indrukwekkend om te zien maar met minder goede ervaringen op het Doddendaelpad nog in het achterhoofd, blijf ik liever uit de buurt.

wandelroute-kennemerland
Duinlandschap

Uitkijkpunt Konijnenberg

De tijd vliegt en voor we het weten naderen we uitkijkpunt Konijnenberg. Op het uitkijkpunt staan verschillende bankjes en hebben we een panoramazicht over de duinen. We besluiten er even de tijd voor te nemen en pakken onze rugzakjes uit met thee, koekjes en mandarijnen.

wandelroute-kennemerland
Uitkijkpunt Konijnenberg

Kronkelende bomen

Na ons thee- en uitzichtmomentje lopen we verder. Heuveltje op en heuveltje af door het woeste zand- en duinlandschap. De kale bomen kronkelen langs het pad en nodigen uit om er in of er juist overheen te klimmen. Over zandpaden, door (speel)bosjes en door duingras wandelen we door.

wandelroute-kennemerland
Kronkelende bomen langs het pad

Oosterplas

We zijn over de helft van de wandeling en komen dan langs de Oosterplas. Een tweede meertje met een mooi strandje en omgeven door naaldbomen. Hier geen ‘die hard’ zwemsters, maar we kunnen ons voorstellen dat we hier op een mooie zomerdag heerlijk kunnen badderen.

wandelroute-kennemerland
Oosterplas

Populaire route

Naarmate we dichter bij het eindpunt komen, wordt het weer drukker op de route. Veel gezinnen met kinderen die graag de lockdown even doorbreken en er op uit gaan. We zijn blij dat wij onze wandeling op een doordeweekse dag hebben gepland, het is qua drukte nog goed te doen en we lopen niet in ‘file’.


wandelroute-kennemerland

Warme chocolademelk en koffie

Als we na ruim 2,5 uur weer aankomen bij bezoekerscentrum Kennemerduinen zijn we blij met de warme chocolademelk en koffie die we kunnen afhalen. Onze koude handen worden weer een beetje warm. Zelfs op de parkeerplaats zijn we nog niet uitgepraat, dus nemen we ons voor een volgende wandeling niet te lang uit te stellen. De Bleek en Berg route? Een bijzondere wandeling in goed gezelschap!

 

Ook de Bleek en Berg route lopen?

  • Er zijn twee startpunten. Een bij bezoekerscentrum Kennemerduinen (ingang Koevlak) langs de Zeeweg van Overveen naar Bloemendaal aan Zee. Hier is ook een grote parkeerplaats (tegen betaling).

  • Je kunt de route ook starten bij ingang Bleek en Berg, langs de Bergweg, tussen Santpoort-Zuid en Bloemendaal.

  • De route is 9 kilometer lang en voorzien van houten paaltjes met gele markering.

  • Let op: honden zijn niet toegestaan op deze route.

  • Naast bezoekerscentrum Kennemerduinen ligt een mooie kinderspeelplaats. Ook kun je er terecht voor een hapje of een drankje (afhaal tijdens corona tijd).

  • Vind je 9 kilometer te ver of wil je een andere afstand lopen? Er zijn ook andere routes die variëren van 2 tot 20 kilometer. Ook de Parnassia rondwandeling is erg mooi, zie ook mijn blog over de Parnassia wandeling. Voor meer informatie, zie de website van nationaal park Kennemerland.

  • Tip: loop de route op een doordeweekse dag. Het gebied is prachtig maar in het weekend kan het er erg druk zijn.

Een andere mooie wandeling maken?

  • Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes, voornamelijk in Utrecht en Gelderland.

  • Heb je zelf nog een tip voor een mooie wandeling? Ik hoor ze graag en mail ze vooral door.883 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentarios


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page