top of page

Bukit Lawang: apes en monkeys


Sumatra, Nationaal Park Gunung Leuser, 7.30 AM. We beginnen onze trekking door de jungle van Bukit Lawang. Twee locale gidsen begeleiden ons. Eentje lijkt op Mowgli en die gaat voorop. De ander houdt de achterhoede dicht en draagt proviand mee. We lopen tien minuten steil omhoog en komen langs rubber- en cacaobomen, totdat we in het nationaal park van Gunung Leuser aankomen. Het gebied van 'apes', 'monkeys' en orang oetangs!


Sumatra
Orang Oetang in Bukit Lawang

Apes en monkeys


Een aantal jaren geleden stond er een apenopvangcentrum in Bukit Lawang. Dit opvangcentrum is nu gesloten en alle dieren zijn weer terug gegaan naar de jungle.

We lopen het nationaal park in en ontdekken al snel de eerste aapjes. Mowgli legt het verschil uit tussen "apes" en "monkeys". Apes zijn groot en hebben geen staart. Monkeys zijn een stuk kleiner en hebben wel een staart. We zien alleen maar monkeys. De apen zijn aan mensen gewend; ze komen weliswaar niet naar je toe, maar erg bang zijn ze ook niet. Ze leven in het wild, maar zijn het niet.  Orang Oetangs


We lopen verder de jungle in en zien onze eerste Orang Oetang! Wauw! Wat een geweldig beest! Ze beweegt langzaam door de takken en ze heeft een kleintje op haar buik. De apen die voorheen in het opvangcentrum leefden, hebben een naam. De apen die in het wild geboren zijn, niet. Al snel zien we meer Orang Oetangs. Deze megagrote oranje-bruine knuffelbeesten zijn geweldig om te zien. We moeten op wat afstand blijven, want een dier blijft een dier en de Orang Oetangs zijn onvoorspelbaar.


Jungle trekking

Daarna begint onze jungle trekking pas echt. We gebruiken lianen, takken, stronken, boomwortels en stenen om ons evenwicht te houden op de paadjes die soms steil omhoog gaan en dan weer steil naar beneden. Het is behoorlijk inspannend, en we zijn dan ook blij als we stoppen op een open plekje voor de lunch. Mowgli haalt vier pakjes bananenblad uit de rugzak en daarin ontdekken wij een weliswaar koude, maar hele lekkere nasi goreng, compleet met kroepoek en een gebakken eitje. Als toetje doen we ons tegoed aan verse ananas. Ons batterijtje is weer opgeladen. Ook Mogli moet blijkbaar zijn batterijtje even opladen, want voordat we onze tocht vervolgen verstopt hij zich achter een boom en neemt een snuifje van het een of ander..... Wij laten dat aan onze neus maar voorbijgaan.


Bukit Lawang
Lunch in de jungle

Terug via de rivier


Het vervolg van onze trekking is pittig. We dalen via een steil en glibberig pad af naar de rivier en gaan er af en toe bij zitten om te voorkomen dat we de berg afrollen. Na een uurtje of twee komen we heelhuids aan bij de rivier. Na een verfrissende duik in het water, mogen we voor de terugweg plaats nemen op vier aan elkaar geknoopte rubberen vrachtauto binnenbanden. Op de banden glijden we de rivier af en spoelen we al het junglezweet van ons af. Na een half uurtje meren aan voor onze junglelodge en zit onze tour er op.

 

Ook naar Bukit Lawang?

Bukit Lawang ligt circa 85 km vanaf Medan. Vanaf het vliegveld van Medan kun je een taxi nemen of met het openbaar vervoer gaan. Voor iets meer comfort (het is een aardige rit  over onverharde wegen), kun je het beste met medereizigers een chauffeur met auto en airconditioning boeken en de kosten delen.


Wat is er te doen in Bukit Lawang?

Jungle trekkings zijn er in alle soorten en maten. Van 3 uur tot meerdere dagen waarbij je dan ook in de jungle slaapt.


Overnachten

Er is genoeg keuze aan lodges. Veel van de lodges staan naast de rivier. Wij sliepen in het Rindu Alam Hotel, grote kamers, eenvoudig en schoon, maar er zijn betere lodges in de omgeving.


Kijk vooral op de website van Bukit Lawang. Hier vind je veel info over accommodatie en tours.

59 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page