Denk je aan Cyprus, dan denk je misschien aan zon, zee en strand. En dat vind je er ook in overvloed! Zelfs tot diep in november heeft Cyprus een heerlijk klimaat, warm zeewater en volop zon. Dat alleen al is een goede reden om dit Grieks-Turkse eiland te bezoeken. Maar Cyprus heeft zoveel meer: bijzondere steden, leuke (berg)dorpjes, wijnroutes en het Troödosgebergte waar je prachtige wandelingen kunt maken. Wij maakten een rondreis van twee weken over (het Griekse deel van) Cyprus in november. Graag delen we onze reisroute en -tips. Een kaartje en de rondreis in het kort, vind je hier onderaan dit blog.
Auto huren
Als je een rondreis van twee weken wilt maken zoals wij deden, is een auto onmisbaar. De wegen in Cyprus en de bewegwijzering zijn goed. Een jeep of 4WD heb je alleen nodig als je van plan bent over Akamas schiereiland te rijden. Hou er rekening mee dat je in Cyprus links rijdt. Met een huurauto is het (bijna) niet mogelijk om van het Griekse naar het Turkse deel te reizen. Mocht je ook het Turkse deel van Cyprus willen bezoeken, doe dit dan via excursies vanuit Nicosia of Larnaca. Een andere optie is om je auto in Nicosia te laten staan. Je kunt dan te voet de grens oversteken en in het Turkse deel van Nicosia opnieuw een auto te huren.
Dag 1 en 2: Larnaca en wijnroute
We vliegen naar Larnaca vanaf Amsterdam met Transavia. Het vliegveld van Larnaca ligt niet ver van de stad en in ongeveer 15 minuten zijn we met onze huurauto bij ons hotel. We blijven één nacht en een ochtend in Larnaca en dat blijkt genoeg om een goede indruk te krijgen. In de middag starten we onze rondreis door Cyprus en rijden we via de wijnroute naar Nicosia.
Wat moet je zien in Larnaca?
Kerk van St. Lazarus. Deze Grieks Orthodoxe kerk ligt op een mooi pleintje in Larnaca en is zowel van buiten als van binnen een bezoek meer dan waard. De dikke muren van witte kalksteen, het vergulde altaar en de houten stoelen die dicht op elkaar staan geven deze kerk een intiem karakter. Vergeet niet het trapje af te dalen naar de tombe waar St. Lazarus ligt begraven.
Kasteel (of fort) van Larnaca. Het middeleeuwse fort ligt aan zee en is relatief klein. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de boulevard.
Turkse wijkje. Achter het fort van Larnaca ligt het zogenoemde Turkse wijkje; een stadsdeel met nog authentieke straatjes waar je rustig doorheen kunt wandelen.
Zoutmeer. Iets buiten de stad ligt een (droog) zoutmeer. Langs de witte grote vlakte loopt een wandelpad. Trek wel een paar uur uit als je om het hele meer heen wilt lopen (wij deden slechts een klein stukje). In de winter (december t/m maart) bivakkeren er flamingo's. Aan de overkant van het zoutmeer ligt de Hala Sultan Tekke, een moskee die zeker ook een bezoek waard is.
Wijnroute en Lefkara
Na onze lunch pikken we bij Lefkara; een dorp aan de rand van het Troödosgebergte, de wijnroute op. Deze staat aangegeven via bordjes langs de weg en leidt ons via een omweg uiteindelijk naar Nicosia. Lefkara is een heerlijk bergdorpje waar ze zowel kant als zilver bewerken en verkopen. Vanaf Lefkara rijden we via kronkelende B-wegen langs verschillende 'wineries' waar je gewoon naar binnen kunt lopen om een wijntje te proeven en/of te kopen. Wij bezoeken o.a. Aes Ambelis, waar we na het proeven, twee goede wijnen van Cypriotische druiven kopen. Ook gaan we even langs bij Terra Oliva Olive Farm, een olijvenfarm die iets buiten Lefkara ligt; we worden er hartelijk ontvangen en de vriendelijke eigenaren vertellen ons graag meer over hun olijfolie en andere producten zoals olijvenjam en -tapenade. Ook hier mogen we proeven (en kopen natuurlijk).
Dag 3 en 4: Nicosia en mooie route naar Troödos
Nicosia ligt in het binnenland van Cyprus en is een stad die je eigenlijk wel gezien moet hebben op een rondreis door Cyprus. Het is de hoofdstad van het land en de grens tussen Grieks Cyprus en Turks Cyprus.
Wat moet je zien in Nicosia?
We hebben een 'tour met een local' op het programma staan, die ons alle markante plekken van Nicosia laat zien:
Ledra Street. De belangrijkste winkelstraat die dwars door zowel het Griekse als het Turkse deel loopt.
Statue of Liberty, dat op een van de middeleeuwse Venetiaanse stadsmuren staat. Het monument geplaatst in 1973 herdenkt de onafhankelijkheid van Cyprus.
Delen van stadsmuren en de verschillende poorten.
De 'Green Zone' ofwel de 'Dead Zone'. Dit niemandsland tussen de twee stadsdelen zien we alleen van achter een grote rol prikkeldraad. De oude verlaten gebouwen die er nog staan doen wat macaber aan.
Via de douane, waar we onze paspoorten moeten laten zien, lopen we naar Turks Nicosia en bezoeken hier Büyük Han, de grootste karavanserai in Cyprus. Nu is het een groot, toeristisch, maar ook gezellig plein met verschillende kunst- en souvenirwinkeltjes.
Het voordeel van onze 'tour met een local' is dat we heel eenvoudig door allerlei straatjes en steegjes komen die wat minder toeristisch zijn en we al snel een goed beeld hebben van de stad. We vinden het niet persé een mooie stad; er is veel dicht (winkels, kerken etc) en het doet hier en daar wat troosteloos aan.
Via toeristische route naar Troödos
Vanuit Nicosia vertrekken we op dag 4 richting het Troödosgebergte. We nemen niet de snelste route, maar pakken de E903 die vanaf Palaichori schilderachtig mooi is. Op de route zien we Byzantijnse kerken en kleine dorpen. Als we iets van de E903 afwijken, komen we ook bordjes tegen met 'Pitsilia wijnroute' die we een klein stukje volgen. En in dorpen als Agros en Kyperounta lijkt de tijd even stil te staan. Onze eindbestemming is Platres, een dorp aan de doorgaande weg in het midden van het Troödosgebergte dat een uitstekende uitvalsbasis is om het gebergte de komende dagen te verkennen.
Dag 5, 6 en 7: wandelen in het Troödosgebergte
We hebben een huisje gehuurd in Platres. Platres is een heuvelachtig dorp met enkele restaurants, een supermarktje, wat hotels en dat is het zo'n beetje. Niet super gezellig, maar wel een mooie omgeving en centraal gelegen in het Troödosgebergte. Vanaf Troödos Square vertrekken verschillende trails die we de komende dagen gaan lopen, zoals de Atalanti trail, de trail naar de Caledonian Waterfalls en de Persephone Trail. Meer informatie hierover vind je in mijn blog hierover.
Als laatste bezoeken we het Kykkosklooster; een van de best bewaarde kloosters in Cyprus, waar nog steeds monniken hun leven leiden. De kerk in het klooster is rijk versierd en indrukwekkend. Ook als je niet van kloosters houdt, is dit klooster alsnog het bezichtigen waard. Alleen al de weg ernaar toe doet je genieten van al het moois dat het Troödosgebergte biedt.
Dag 8, 9, 10 en 11: Westkust en Akamas schiereiland
We zijn toe aan een beetje rust en vervolgen onze rondreis door Cyprus aan de westkust. We kiezen bewust niet voor Paphos. Hoewel Paphos veel te bieden heeft, is het een drukke stad en heeft het geen zandstranden op loopafstand. Onze keuze valt op een huis in Coral Bay, zo'n 15 kilometer ten noorden van Paphos. Hoewel Coral Bay een stuk kleiner en gemoedelijker is dan Paphos, is het geen dorp met historie, dorpspleintjes of smalle steegjes. Coral Bay heeft wèl een mooi strand, met ligbedjes en een ‘strip’ met winkeltjes en restaurants. Voor ons is het een goede uitvalsbasis om de westkust van Cyprus te ontdekken.
Wat moet je zien aan de westkust van Cyprus?
Akamas Gorge: een kloof aan de zuidkant van schiereiland Akamas waar je doorheen kunt wandelen. De kloof is zo’n 2 kilometer lang. Goede (waterdichte) schoenen zijn handig, soms loop je door een stroompje water of klauter je jezelf een weg over grote rotsblokken. Aan het eind van de kloof kun je via een andere weg weer naar het beginpunt, of je volgt dezelfde weg terug. Als je met een ‘gewone’ auto komt, parkeer dan bij de 2e parkeerplaats (dat scheelt een heel stuk lopen).
Paphos stad: de archeologische site midden in Paphos is een aanrader, vanwege de oude mozaïeken vloeren van de verschillende opgravingen. Heb je weinig tijd, bezoek dan alleen het Dionysos gebouw. Het toeristische deel van Paphos ligt aan de haven en de boulevard. Hier vind je ook de meeste hotels. Maar de oude stad van Paphos, die zo’n kilometer landinwaarts ligt, is minstens zo leuk om even doorheen te strollen.
Schiereiland Akamas: een onherbergzaam schiereiland dat je alleen doorkruist met een jeep, buggy of 4WD. Geniet van de uitgestrekte natuur en kleine stranden waar je kunt snorkelen.
Aphrodite Baths: in het noorden van schiereiland Akamas liggen de Aphrodite Baths. De kleine poel en waterval liggen in een botanisch parkje en zijn aardig om te zien. Maar veel indrukwekkender is de Aphrodite Trail: een bewegwijzerde hike van zo’n 7,5 kilometer. De trail brengt je naar het hoogste punt van het schiereiland, daar geniet je van een fenomenaal uitzicht.
Tijdens je bezoek aan de westkust kun je ook naar Polis en Latchi, twee kleine dorpen in het noorden van Cyprus. Polis heeft een klein pleintje met terrassen en restaurants. Leuk om even te lunchen of uit te rusten na de Aphrodite Trail.
Dag 12 en 13: Kust rondom Aya Napia
De laatste stop van onze rondreis is Protaras, aan de andere kant van het Cyprus en niet zover vanaf Aya Napia en Larnaca. We kiezen hiervoor vanwege de mooie zandstranden en de grote resorts die hier te vinden zijn. Hoewel we geen twee weken in een resort zouden willen doorbrengen, vinden we het wel fijn om twee dagen even niets te doen en niets te hoeven. Het strand, het zwembad en de spa zijn voor ons pure verwennerij na een heerlijke rondreis van twee weken door Cyprus!
Wil je ook twee weken (rond)reizen door Cyprus?
Onze reisroute in het kort:
Dag 1: Larnaca - en via wijnroute naar Nicosia (A en B op het kaartje)
Dag 2: Nicosia (C)
Dag 3: Nicosia - en reisdag naar Troödosgebergte (D en E)
Dag 5: Troödosgebergte (Atalantitrail) (E)
Dag 6: Troödosgebergte (Caledonia Falls en Persephone trail) (E)
Dag 7: Troödosgebergte Kykkos klooster (E)
Dag 8: Coral Bay - Akamas kloof (F)
Dag 9: Coral Bay - Paphos en rustdag (F)
Dag 10: Coral Bay - Aphroditetrail en Polis (F)
Dag 11: Coral Bay - reisdag naar Protaras (F en G)
Dag 12: Protaras - rustdag (G)
Dag 13: Protaras - rustdag (G)
Dag 14: Terug naar huis
Comments