top of page

Plakias, Kreta: avontuurlijk wandelen vanaf Preveli Bridge

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

Een groene lagune omringd door palmen, een ruig wandelpad en onweerstaanbare uitzichten. Welkom op de wandeling die begint en eindigt bij Preveli Bridge, een prachtige brug in de buurt van Plakias. Wij zijn op Kreta voor een weekje rust, maar deze wandeling staat hoog op ons lijstje en we nemen ons voor om vanochtend vroeg te vertrekken. Na ontbijt en een kort autoritje naar Preveli Bridge, begint ons wandelavontuur (zie hier de routebeschrijving).

Plakias-wandelen
Uitzicht op Preveli strand

Start wandeling bij Preveli Bridge

Na ontbijt en een kort autoritje naar Preveli Bridge, begint ons wandelavontuur. Bij de Preveli Bridge parkeren we onze auto. We bewonderen de met keitjes geplaveide Venetiaanse brug uit de 18e eeuw en pakken de zandweg aan de rechterkant van de oever. De weg leidt ons langs de rivier en even later een beetje omhoog. Het bruisende water stroomt onder ons. Het is rustig; geen mens te zien en we wandelen moederziel alleen over het zinderend warme zandweggetje.

Plakias-wandelen
Preveli Bridge

Kleine kapel op de Preveli wandelroute

Na een kwartiertje lopen komen we bij een kleine kapel. Het hek kan open maar helaas is de deur van het kerkje op slot. We bewonderen het charmante witte gebouwtje en lopen verder. Een stukje naar beneden, terug naar het riviertje. De roze oleander steekt af tegen de gele hooilanden en we genieten van deze betoverende kleurenpracht.

Kourtaliotiko kloof

Tussen de rotswanden lopen we verder. Als we voorover buigen hebben we zicht op de rivier in de Kourtaliotiko Gorge. Het duizelt een beetje. Niet te ver over de rand, maar we willen het wel zien. En als we weer rechtop staan, genieten we van de geweldige vergezichten, zowel voor als achter.

Palmenbos en Preveli strand

Via een smaller pad lopen we verder. Een beetje omhoog, een beetje omlaag, totdat we eindelijk een glimp opvangen van het palmenbos en het Prevelistand. Een paar bochten verder openbaart zich een uitzicht zoals we dat zelden eerder zagen. Magistraal! Een ouderwets woord, maar niets beschrijft het beter dan dat!

Plakias-wandelen
Palmenbos en Preveli strand

We genieten van de rust en het panorama. Hier doen we het voor, Kreta op haar best! Hoewel we er haast niet op uit gekeken raken, struinen we verder over het zandpaadje. Iets verderop komen we uit bij een parkeerplaats. Vanaf daar lopen we naar beneden. Het zijn een heleboel trapjes, we tellen ze maar niet. Uiteindelijk komen we aan op Preveli Beach. Een bordje wijst ons de richting naar het palmenbos.

Uitrusten bij de taverne

Via een klein paadje dat met weerszijden is omzoomd door palmen, lopen we langs de lagune. In een klein, schaduwrijk inhammetje trekken we onze shirts uit en koelen we af in het groen-blauwe water van de lagune. Het brakke water is fris en doet wonderen voor onze vermoeide benen. Na de welkome verkoeling lopen we terug naar het Preveli strand en stillen onze dorst en honger bij de eenvoudige taverne. Een Griekse salade en een bakje yoghurt met honing; onze dag kan niet meer stuk.


De rivier over naar de andere kant

Maar we moeten nog verder! Uitgerust en wel steken we het strand over naar de andere kant. We waden eerst door de uitmonding van het riviertje en onze schoenen blijken toch minder waterdicht dan we hoopten. Met natte voeten beklimmen we de trapjes aan de andere kant van het Preveli strand. We komen aan bij een hek, hier moeten we direct links een smal pad omhoog. Voorzichtig plaatsen we de voeten langs de paarsbloeiende tijmstruiken. Er groeien ook andere struiken met gemene stekeltjes. Die proberen we zoveel mogelijk te omzeilen.

wandelen-preveli
Paarse tijmstruiken op de route

Oranje stippen markeren het pad

Hoewel oranje stippen het geitenpaadje markeren, zien we een zandpad dat ons beter lijkt. Eigenwijs als we zijn, laten we de oranje markering voor wat ie is en kiezen we ons eigen pad. Maar over de top van de heuvel houdt ons eigen pad op en zijn we ‘lost’. Géén goede keuze…. Nu kunnen we terug, of toch door? Dwars door de tijm- en stekelstruiken loopt een schapenpaadje, gemarkeerd met kleine keuteltjes. Omdat we geen zin hebben om terug te lopen, nemen we ons eigen schapenpad.


Verkeerde keuze

Hoe verder we lopen hoe meer we ons realiseren dat we een verkeerde keuze maken. De stekelstruiken zijn niet meer te vermijden en onze benen zitten vol schrammetjes. Als we rust houden en het even niet meer weten, zien we in de verte links van ons een wandelaar die waarschijnlijk wèl over het juiste pad loopt! Maar om daar te komen moeten we een hooiland doorkruisen en over een hek heen klimmen.

wandelen-plakias
Mooie uitzichten op de route
We zijn minder lenig dan we dachten

Tussen de gemene struikjes door lopen we naar het gammele hek. Het blijkt nog een lastige opgave om ongehavend over het hekwerk te heen te komen, we zijn minder lenig dan we dachten. Maar na enkele mislukte pogingen krijgen we het voor elkaar. Opgelucht lopen we naar de andere kant van het weiland en niet veel later staan we weer op het rechte pad.

En ja, ook de oranje stippen langs het paadje lachen ons een beetje uit. Netjes blijven we nu op de route en volgen de markering. Het pad loodst ons langs de andere kant van de Kourtaliotiko Gorge. Hoewel we de andere kant van de kloof mooier vinden, is het ook hier genieten van de meer dan weidse uitzichten.

wandelen-plakias
Terugweg is ook mooi

Langzaam maar zeker wandelen we weer richting de Preveli Bridge. Eenmaal terug mogen de schoenen uit en nemen we de schade op aan de kuiten. Het valt gelukkig mee maar als we je een tip mogen geven? Blijf op de route…

 

Routebeschrijving wandeling Preveli Bridge


De route is ongeveer 8,5 kilometer lang. Met een rustpauze hebben wij er ongeveer 3 uur over gedaan.

 1. De wandeling start bij de Preveli Bridge, waar je ook je auto kunt parkeren.

 2. Als je met je rug naar de brug toestaat, loop je naar de rechter oever en sla je het brede zandpad in.

 3. Dit loop je door. Je komt langs een klein kerkje met een hek erom heen. Je loopt een stukje naar beneden en volgt het pad verder.

 4. Je blijft het pad volgen en het leidt je langs prachtige uitzichten op de Kourtaliotiko kloof en later op het palmenstrand.

 5. Als het pad splitst ga je naar rechts en loop je omhoog tot je aankomt bij een grote parkeerplaats.

 6. Steek de parkeerplaats over en volg het pad naar beneden richting Preveli beach.

 7. Via heel veel trapjes kom je aan op het strand van Preveli. Hier kun je even rusten, iets eten bij de taverne. Halverwege het strand leidt een klein paadje je dwars door het palmenbos (palm forest). Loop hier vooral even doorheen. Om de wandeling te vervolgen, moet je hetzelfde paadje wel weer terug lopen.

 8. Weer op het strand, steek je uitmonding van de rivier over en loop je naar de trappen aan de andere kant van het strand.

 9. Beklim de trappen tot aan het hek.

 10. Direct na het hek neem je het kleine paadje naar links. Het pad is soms moeilijk te vinden, maar blijf de oranje stippen volgen. Je volgt nu de wandelroute langs de andere kant van kloof.

 11. Blijf het paadje met de oranje stippen volgen en je komt weer uit bij Preveli Bridge.

Wil je nog meer mooie wandelingen rondom Plakias maken? De wandeling naar Timios Stavros is ook de moeite waard! Of kijk ook eens op de website Beautiful Plakias.


Liever een wandeling in Nederland maken? Kijk dan op mijn wandelpagina voor Nederland.2.739 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page