top of page

Kreta: op zoek naar verlaten strandjes

Bijgewerkt op: 28 apr. 2023

Kreta; vijfentwintig jaar geleden waren we er ook al eens. We herinneren ons de witte dorpjes, de grijze windmolentjes, de blauwe zee en de Griekse salades. Nu zijn we er weer en vanuit Elounda, een klein dorpje in het oosten van Kreta, gaan we een lang weekend op zoek naar verlaten strandjes en onontdekte schatten.

Kreta-strandjes
Prachtige uitzichten op Kreta

Kolokitha beach, nabij Elounda


Met onze Suzuki Jimny; een kleine jeep met een open dak, gaan we op pad. We loodsen onze Jimmy, zoals wij 'm noemen, naar een schiereiland voor de kust van Elounda. Volgens een insider tip ligt daar Kolokitha beach, een minuscuul wit strandje waar je het beste met een bootje naar toe kunt. We rijden de heuvels op en stoppen bij een klein Grieks kerkje midden op de vlakte. De weg leidt niet verder en zo’n 500 meter onder ons zien we de zee. We besluiten de jeep te parkeren en proberen lopend Kolokitha beach te bereiken.

Vyhlidka

Het is warm en op onze teenslippers struinen we naar beneden. We lopen steeds verder en na vijftien minuten vraag ik me af of dit het waard is. We moeten ook weer omhoog op onze teenslippers? We checken op google maps waar we zijn en wat blijkt? Dit strandje is zo verlaten, dat we er al tien minuten voorbij gelopen zijn. Wel zien we Vyhlidka; een prachtig mooi uitzichtpunt waar het water onder de rotsen door stroomt.


We lopen terug, langs een hek en zien het ieniemienie paadje dat we hebben gemist. Alsnog komen we aan op Kolokitha beach. Het water is helder en het strandje wit. Hoewel er hooguit tien mensen gebruik maken van het strandje, is er voor ons alleen nog maar een plekje op de rotsen. We lopen ons in het zweet de berg weer op en besluiten ons geluk elders te proberen.


Gezellig stadje Agios Nikolaes

Vanaf Elounda rijden we naar het zuiden en komen langs Agios Nikolaes; een gezellig stadje met leuke winkelstraatjes, een haventje en volop terrasjes. Na een korte stop rijden we verder over de kustweg.


Rondtouren op Kreta

We kijken neer op de Middellandse zee die beneden ons ligt te schitteren in de zon. Vanaf de kronkelende weg, lopen er smalle stenen paadjes naar beneden. We twijfelen een beetje of onze vierwiel Jimmy er tegen bestand is, maar we nemen de gok en slaan af op een van de weggetjes waarvan we denken dat ie ons naar een droomstrandje brengt.

"Hij legt zijn handdoekje neer en gaat er poedeltje naakt op liggen"

Jimmy doet zijn werk en we trotseren de hobbels. We komen aan bij een rotsachtig strandje, met een klein beetje zand en een geweldig uitzicht. Er is niemand. We parkeren de jeep en lopen naar het water om even te kijken. Terwijl we daar staan komt er een grote landrover aangereden. Er stapt een man uit die ‘ons’ strandje op loopt. Hij legt zijn handdoekje neer en gaat er poedeltje naakt op liggen. We kijken elkaar aan…. Uhhh, gaan we er naast liggen of toch maar naar een ander strandje?


Dus hop, met Jimmy weer de berg op. Jimmy heeft wat moeite met de helling en we ruiken de koppelingsplaten, maar we komen boven. Een paar kilometer verderop zien we een strandje. Met ligbedjes. En parasols. En een eettentje. Niet echt verlaten…..


Voulisma Beach


We staken onze zoektocht. Ze zullen er ongetwijfeld zijn; de paradijselijke verlaten strandjes. Maar ‘Golden Beach’ Voulisma ziet er zo aantrekkelijk uit, dat laten we niet schieten! Even later liggen we op een zacht strandbedje, met een cocktail en een Griekse salade. De branding overstemd het geroezemoes zodat het net lijkt alsof we het strand geheel voor ons zelf alleen hebben….

 

Ook op zoek naar verlaten strandjes op Kreta?

Wij waren alleen in het oostelijk deel van Kreta. Stadjes als Chersonissos, Malia en Stalida laten we liever links liggen. Druk, toeristisch en weinig authentiek. Elounda en Agios Nikolaes vonden we erg leuk. Elounda is een stuk kleiner dan Agios Nikolaes, maar beiden zijn gezellige havenplaatsjes.


Tips voor het oosten van Kreta:

  1. Struin door de straatjes van Agios Nikolaes.

  2. Neem een boottour naar het voormalig lepra eiland Spinalonga.

  3. Ga eten bij het haventje van Elounda.

  4. Bezoek een van de vele strandjes; Voulisma Beach vonden wij erg relaxed.

  5. Bezoek Vai, het enige palmenstrand op Kreta.

  6. Huur een auto en ga er op uit, rij het binnenland in en je bevindt je al snel in het echte Griekenland.

Wij sliepen in hotel ‘Elounda Heights’. Het is een kleinschalig adults only hotelletje. Zeer gastvrije eigenaren, geweldige ligging en uitzicht, prima appartementen en lekker zwembad met voldoende ligstoelen. Zeker een aanrader!


Meer tips over Kreta, onder andere over leuke stranden en mooie hikes vind je op mijn Griekenland pagina.

783 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page