top of page

Eemlandroute: wandelen, uitwaaien en vogels kijken

 

Tussen Eemnes en Blaricum ligt de Eemnesser Polder; een oer-Hollands landschap waar je heerlijk kunt wandelen, uitwaaien en vogels kunt kijken. Hier bloeien dotterbloemen, broeden weidevogels en wuift het riet langs het water. Vanuit Theetuin Brave Hendrik kun je twee gemarkeerde rondwandelingen maken: de 7,6 kilometer lange Eemlandroute en de bijna 5 kilometer lange Gooiergrachtroute.

 

Info wandelen Eemnes

 • Naam wandelingen: Eemlandroute en Gooiergrachtroute

 • Markering: rode paaltjes en groene paaltjes

 • Lengte: 7,6 kilometer en 4,7 kilometer


Eemlandroute
Eemlandroute

Startpunt Eemlandroute

Op een mooie vrijdagmiddag in maart spreek ik af om te gaan wandelen met twee vriendinnen. Eemnes ligt mooi centraal en we ontmoeten elkaar bij Theetuin Brave Hendrik. Er is een parkeerplaats voor de auto en als we er alle drie zijn, gaan we op zoek naar het startpunt van onze wandeling. Er is een rode route (Eemlandroute) en een groene route (Gooiergrachtroute). Wij kiezen voor de Eemlandroute van 7,6 km lang.

 

eemlandroute
Rode en groene route
‘De weg nu al kwijt?’

De rode pijl is al snel gevonden en enthousiast kletsend lopen we de asfaltweg op. Auto’s rijden langs ons heen en de weg wordt steeds drukker. We komen aan bij een kruispunt waar geen pijl meer te zien is. Zitten we wel goed? Het kan toch niet zo zijn dat we meteen de weg al kwijt zijn? Eén van ons heeft een foto genomen van de route. Als we deze erbij pakken, ontdekken we dat we precies de verkeerde kant zijn opgewandeld….

 

Eenmaal terug bij de Theetuin, hervatten we de rode route in de goede richting en die leidt ons al snel het weiland in. Via een houten hekje leidt het pad over een dijk door de polder van Eemnes. Aan beide zijden een slootje en geen auto’s meer te bekennen.

 

eemlandroute
Nu wèl op de goede weg!

Weidevogels

Het is half maart. De zon speelt verstoppertje met de wolken en de eerste weidevogels vieren hun feestje. “Grutto, grutto” klinkt het en het groepje vogels met hun lange snavels vliegt dwars over ons heen. De grutto is niet de enige weidevogel die het hier fijn vindt. Ook kieviten, scholeksters en tureluurs voelen zich thuis en in de winter wordt het gebied bevolkt door zwanen en ganzen. Met de wind in de haren wandelen we over het grasland en kwekken er zelf ook vrolijk op los.

 

eemlandroute

‘Waaien’

Langs de route liggen kleine meertjes. Het zijn zogenaamde ‘waaien’. De waaien zijn oude kolkgaten die na dijkdoorbraken van de voormalige Zuiderzee zijn ontstaan. Nu zijn het zoetwatermeertjes die omringd worden door riet. De meertjes zijn het leefgebied van watervogels zoals de krak-, kuif- en tafeleend.

 

eemlandroute
Wandelen langs 'waaien'

Oer-Hollands landschap

Het oer-Hollandse landschap wordt opgefleurd door kleine houten bruggetjes, oude windmolens en wuivend riet. Het contrast is groot met de moderne windmolens die in de verte hun werk doen.  

 

Eemlandroute

Vogelkijkhut

We gaan op en af over opstapjes en wandelen door tot aan het eind van de dijk. Er staat een bord met een pijl die de richting aangeeft naar een vogelkijkhut aan de oever van het Eemmeer. Vanuit die vogelkijkhut heb je zicht op het water en kun je riet- en watervogels bewonderen. Wij houden het bij de vogels in het veld en slaan de kijkhut over. Het pad veranderd in een karrenspoor met kleine steentjes. Deze klinkerweg, die nog uit de middeleeuwen stamt, is een rijksmonument.

 

eemlandroute
Op- en afstapjes over het hek

Theetuin Brave Hendrik

Al kletsend vervolgen we de route door het weidelandschap, terug naar theetuin Brave Hendrik. Inmiddels beginnen we trek te krijgen en verlangen we naar een hapje en drankje. Het laatste stukje route loopt over een geasfalteerd, autoloos weggetje. Eenmaal aangekomen bij de theetuin, is het te koud om buiten op het terras te zitten. Gelukkig is het binnen knus en gezellig en komen we ruim aan onze trekken met een hete kop thee en een lekker taartje.


Eemlandroute
Theetuin Brave Hendrik

Wat wij vinden van de Eemlandroute?

Als je van een wijds Hollands landschap houdt, dan is deze route zeker een aanrader. In het voorjaar word je omringd door weide, water en vogels. In de winter tref je vooral ganzen en zwanen. Afsluiten bij Theetuin Brave Hendrik is geen straf!

 

eemlandroute
Groet vanaf de Eemlandroute!

 

Wil je ook de Eemlandroute wandelen?

 • De Eemlandroute is een wandelroute die uitgezet is door Natuurmonumenten en is ongeveer 7,5 kilometer lang.

 • De route is gemarkeerd met rode pijlen.

 • Je kunt starten bij Theetuin Brave hendrik, Meentweg 131 in Eemnes. Daar is (beperkt) ruimte om te parkeren. Als je met je rug naar de theetuin toestaat, start de route naar rechts.

 • Kom je met het openbaar vervoer, neem dan bus 320 vanaf NS-station Hilversum. Stap uit bij Blaricum. Daarna is het nog ongeveer 15 minuten lopen naar het startpunt.

 • De wandelroute loopt voor een groot deel over een grasdijk en is niet geschikt voor kinderwagens, buggy’s of rolstoelen.

 • Honden zijn niet toegestaan op deze wandeling (ook niet aangelijnd).

 • Vanaf de theetuin start nog een andere wandeling, de Gooiergrachtroute. Deze wandeling is 4,7 km lang en wordt gemarkeerd met groene pijlen. De route loopt deels gelijk op met de Eemlandroute.

 

Liever een andere wandeling maken?

 • Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden in Utrecht en Gelderland.

 • Vind je dit blog leuk? Meld je aan op mijn website als je graag regelmatig een leuke wandeltip wilt ontvangen. Kost niets en je kunt je altijd weer uitschrijven.


eemlandroute

 

153 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page