top of page

Wandelen Soesterduinen: zandbak- gevoel ten top!


 

We willen weer eens aan de wandel, maar weten niet zo goed waar. Het liefst lopen we ouderwetse paaltjesroutes, zonder dat we onze telefoon erbij moeten pakken. Maar in de regio waar we wonen, hebben we alle gemarkeerde wandelingen al eens gelopen. Na een beetje googelen stuit ik ineens op de ‘oranje palen route’ , een gemarkeerde wandeling in de Soesterduinen. Hoewel ik Soest en omgeving best een beetje ken, had ik nog niet eerder gehoord over deze wandeling. Dus tijd om de veters te strikken en lekker te gaan wandelen in de Soesterduinen.

 

Info Natuurpad De Korte Duinen:

 
wandelen-soesterduinen
Soesterduinen

Wandelen in de Soesterduinen

Tussen Amersfoort en Soest liggen de Soesterduinen. Deze grote zandverstuiving bestaat uit twee delen: de ‘Lange Duinen’ en de ‘Korte Duinen’. Ooit was het één groot gebied. Maar om in vroeger tijden van Soest naar Soesterberg te komen, moest je dwars door het zand en zo ontstond er een pad. Dat pad werd steeds drukker; het werd een echte weg en tegenwoordig heet het de Soesterbergerstraat. Aan de westkant van de Soesterbergerstraat ligt nu ‘De Lange Duinen’. Aan de oostkant ligt ‘De Korte Duinen’ en daar loopt de oranje palen route dwars doorheen.


wandelen-soesterduinen
Start oranje palen route

Start van de wandeling in de Soesterduinen

Wij starten onze wandeling op de parkeerplaats van voormalig ziekenhuis Zonnegloren. Hier heeft IVN Eemland wandelroute De Korte Duinen uitgezet. De 10 kilometer lange wandeling staat goed aangegeven met oranje palen en is te verkorten tot 8 of 6 kilometer.

 

"De paden op, de lanen in"

Het brede zandpad leidt ons direct het bos in. Links staan naaldbomen, rechts vooral loof. De oranje palen zijn goed zichtbaar en brengen ons al snel richting de zandvlaktes van De Korte Duinen. Er ligt een smal fietspad langs de rand van gebied, zodat we niet door het zand heen hoeven te ploeteren.

 

wandelen-soesterduinen
De Korte Duinen

Bootcamp

Overal groepjes hardlopers en andere sportievelingen. Hoewel het terrein met zijn heuveltjes, zand en bos uitermate geschikt is voor een goede bootcamp, houden wij het bij onze stevige wandeling. Lekker doorstappen, diep inademen en genieten van al het moois dat De Korte Duinen ons biedt.

 

wandelen-soesterduinen
Goed bezig!

Eenzame bankjes

Om van het uitzicht te kunnen genieten, maken we af en toe een klein uitstapje richting het zand. En als het wat beter weer zou zijn geweest, hadden we urenlang kunnen uitrusten op één van de eenzame bankjes.

 

wandelen-soesterduinen
Eenzaam bankje

Weet jij het verschil tussen een spar, den en lariks?

Opnieuw duiken we de bossen in, langs loof- en naaldbomen. Op een ANWB-informatiebord lezen we over het verschil tussen de spar, de den en de lariks. Het zit ‘m in de naalden. De naald van een spar staat in ‘zijn eentje’ op de tak. De naalden van een den zitten met twee tegelijk aan de tak en bij een lariks zitten de naalden in een toefje aan de tak. De lariks is de enige van de drie die in de winter zijn naalden verliest. Zo leren we elke dag wat nieuws!

wandelen-soesterduinen
Verschil spar, den en lariks

Via een stukje spoorlijn komen we aan bij de heide. We lopen over een klein kronkelpaadje met links en rechts de uitgebloeide heideplantjes. Wat zal het hier mooi zijn in augustus!

 

wandelen-soesterduinen
Dwars door de hei
“Wij voelen ons weer even kind in deze grote zandbak”

De oranje paaltjes leiden ons weer naar het zand van De Korte Duinen. Dit keer gaat de route er wèl dwars doorheen. We voelen ons weer even kind in deze grote zandbak en vinden het jammer dat ons schepje en emmertje nog thuis liggen…

 

wandelen-soesterduinen

Uitzicht op akkers en weiland

Bijna aan het eind van de wandeling, klimmen we een eindje over een fraai heuvelachtig pad. De grillige eiken zijn meegegroeid met het duin en op de top hebben we verrassend uitzicht op de lagergelegen weilanden en akkers van de Utrechtse Heuvelrug.

 

wandelen-soesterduinen

wandelen-soesterduinen
Zicht op akkers en weiland

Met precies tien kilometer op de teller, komen we weer aan bij de parkeerplaats. Moe en voldaan zijn we blij met deze wandeling en vragen ons af hoe het komt dat we deze nog nooit eerder hebben ontdekt. Wat ons betreft: zeker een aanrader!

 

wandelen-soesterduinen

Wat wij vinden van de oranje paaltjes route in De Korte Duinen?

Mooie wandeling. Met 10 kilometer ben je lekker twee uurtjes zoet. Goede afwisseling tussen rechte, brede paden en kleine(re) kronkelpaadjes. Voor het ‘echte’ stuifzandgevoel, hadden wij het niet erg gevonden om wat langer over het zand zelf te wandelen. Tip: het gebied is populair en je wandelt er zeker niet alleen. Als het kan, wandel deze route dan doordeweeks.


wandelen-soesterduinen
Groet vanaf de Soesterduinen!

Wil je ook de oranje palen route wandelen in Soest?

 

Er zijn nog meer (gemarkeerde) wandelingen in dit gebied:


Liever een andere wandeling maken?

  • Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden in Utrecht en Gelderland.

  • Vind je dit blog leuk? Meld je aan op mijn website als je graag regelmatig een leuke wandeltip wilt ontvangen. Kost niets en je kunt je altijd weer uitschrijven.


253 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page