top of page

Wandelen Wolfheze: Wodanseiken en heide

 

"Achter elke boom verwacht ik een mysterieuze bosnimf of een vriendelijke eenhoorn. De machtige woudreuzen met hun grillige takken brengen mijn hoofd op hol. Maar mijn fantasie blijft fantasie. Het enige wezen op het pad is mijn wandelmaatje, die ongestoord verder loopt en zich afvraagt of het wel goed met me gaat".


Ik wandel over de Wodanseikenroute in Wolfheze. Wodanseiken zijn één van de oudste en bekendste bomensoorten van Nederland. Wie gaat wandelen in Wolfheze, haalt zijn hart op in een bijzonder natuurgebied.

 

wandelen-wolfheze
Wodanseiken Wolfheze

Laag Wolfheze

Wij willen een korte, maar mooie route wandelen op een gewone zondagmiddag. De keuze valt op Wolfheze, dat aan de zuidrand van de Veluwe ligt. Er zijn verschillende gemarkeerde wandelroutes waar we uit kunnen kiezen. Wij kiezen voor de blauwe route, die dwars door natuurgebied Laag Wolfheze loopt. Hoewel de naam anders doet vermoeden, vind je hier een glooiend landschap met heidevelden en loofbos, dat ook nog eens afgewisseld wordt met akkers en beken.

wandelen-wolfheze
Meerdere wandelroutes vanaf de parkeerplaats

Start van de wandeling in Wolfheze

We parkeren onze auto op de parkeerplaats aan de Oude Kloosterweg en gaan op zoek naar de blauwe paaltjes die de route markeren. Die vinden we al snel en binnen mum van tijd wandelen we lekker door het bos. Het onverharde pad is nogal nat vanwege de regenachtige dagen die we in de afgelopen weken hebben gehad. Het is dus een beetje glibberen en glijden, maar we laten ons niet weerhouden in onze speurtocht naar de ‘Wodanseiken’.


wandelen-wolfheze
Beetje veel water op het pad

Wandelen langs Wodanseiken

Het duurt niet lang voordat we ze zien. Aan de overkant van het beekje waar we langs lopen, staan ze in hun volle glorie. De Wodanseiken zijn niet eens zo groot, maar wel heel oud. Waarschijnlijk staan ze er al zo’n 500 jaar. Ik verwacht een mysterieuze bosnimf of een vriendelijke eenhoorn achter elke boom. Maar mijn fantasie blijft slechts fantasie. Waar de grillig gevormde eiken hun ‘roem’ aan ontlenen is niet helemaal duidelijk. Maar zeker is dat ze zelfs al in de 19e eeuw inspiratie waren voor kunstenaars en schilders. Het verhaal gaat dat groepjes kunstenaars bijeenkwamen (met name ’s nachts!) onder de takken van de eiken.

 

wandelen-wolfheze
Schilderij Wodanseiken van kunstenaar J.J. Cremer

Gevarieerd gebied

Het gebied waar we doorheen wandelen is gevarieerd. Sprengen, bruggetjes en glooiende bospaadjes. Er zijn meerdere wandelroutes in deze omgeving, maar de Wodanswandeling bevalt ons prima en we genieten dubbel en dwars.


wandelen-wolfheze
Gevarieerd gebied

Doorwerthse heide

Al slingerend door het loofbos komen we uit op de Doorwerthse heide. Helaas staat de hei nog niet in bloei, maar ondanks dat vinden we het niet minder mooi. We verbazen ons over zoveel afwisseling op korte afstand.

 

wandelen-wolfheze
Doorwerthse heide

Langer wandelen kan ook

Het zonnetje breekt door en we nemen ons voor om zeker nog eens terug te keren in dit gebied in augustus, als de heide bloeit. De 4,8 km lange Wodanseikenroute is voor ons deze dag lang genoeg, maar we kijken nu al uit naar een langere wandeling door dit bijzondere natuurgebied.


wandelen-wolfheze
Keuze uit veel wandelroutes

Kort maar krachtig

Voordat we het weten wandelen we over kronkelende bospaden alweer richting de parkeerplaats. Kort maar krachtig is soms ook goed en voor wie meer tijd heeft: er zijn mogelijkheden genoeg om er een lange wandeling van te maken!

 

wandelen-wolfheze
Heuvelachtig gebied

Wat wij vinden van de Wodanseiken wandelroute?

Mooi gebied. Afwisselend bos, hei en akkers. Leuk als je een korte, maar mooie hike wilt maken. En wil je langer? Kijk dan hieronder voor tips. Want dat is zeker mogelijk.

 

 

Wil je ook de Wodanseikenroute wandelen in Wolfheze?

  1. Op de parkeerplaats aan de Oude Kloosterweg kun je makkelijk je auto parkeren Mocht de parkeerplaats vol zijn, dan kun je ook parkeren bij Fletcher Hotel Wolfheze, aan de overkant van de weg.

  2. Kom je met het openbaar vervoer, neem dan bus 352 vanaf Arnhem en stap uit op de Kerklaan in Doorwerth. Het is dan nog ongeveer een kwartiertje lopen naar het startpunt.

  3. Vanaf de parkeerplaats aan de Oude Kloosterweg vertrekken twee gemarkeerde wandelingen: de blauwe Wodanseikenroute van 4,6 km (die wij liepen) en de gele Sprengenroute (3,3 km).  Beide wandelroutes lopen makkelijk in elkaar over en zijn prima te combineren tot een wandelroute van ongeveer 7,5 km. Als je wilt kun je ook de bruine Demobosroute eraan vastknopen zodat een nog langere wandeling ontstaat.

  4. Wij liepen alleen de Wodanseikenroute van 4,6 km. De wandeling gaat volledig over onverharde paden en biedt een mooie afwisseling qua natuurschoon.

  5. Een mooi Klompenpad dat door dit gebied loopt, is Klompenpad Molenbeek. Zeker een aanrader voor mensen die liever een lange wandeling maken.


wandelen-wolfhere

Wil je liever een andere wandeling maken

  • Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden in Utrecht en Gelderland.

  • Vind je dit blog leuk? Meld je aan op mijn website als je graag regelmatig een leuke wandeltip wilt ontvangen. Kost niets en je kunt je altijd weer uitschrijven.


wandelen-wolfheze
Wodanseik

 

147 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page