top of page

Cotlandenpad Amerongen: klompenpad met afwisseling

Bijgewerkt op: 12 dec. 2020

Ooit in Amerongen geweest? Wij ook niet, totdat wij vandaag op zoek gingen naar een mooie wandeling langs beekjes, weilanden, boerenerven, liefst met een leuk terras en wat cultuur. Het Cotlandenpad in Amerongen heeft alles. Wij vinden deze wandelroute van negen kilometer een van de mooiste ‘klompenpaden’ die Utrecht rijk is!


klompenpad Amerongen
Cotlandenpad Amerongen

Klompenpaden

‘Klompenpaden’ zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Niet gebaande paden die struinen door weilanden, bos of hei. Klompen aan, rugzak op en gaan! Toch trekken wij liever onze wandelschoenen aan en starten het Cotlandenpad bij café Touché in Leersum. We twijfelen of we beginnen met een drankje. Maar zoals het gezegde luidt is het pas ‘goed rusten na gedane arbeid’, dus starten we met lopen.


klompenpad Amerongen
Cotlandenpad

Landgoed Zuylestein

We volgen de oranje klompenpadbordjes die ons al snel door de landerijen voeren. Vanuit Leersum lopen we in oostelijke richting door het bos en passeren landgoed Zuylestein. In de gelijknamige moestuin kun je landgoedproducten kopen of een drankje doen op het terras dat ook op zondag open is.


klompenpad Amerongen
Zuylestein

Amerongen

Al lopende horen we de klokken luiden van de nieuw-gotische Andrieskerk in Amerongen en, omdat we iets afwijken van de route, kunnen we ons vergapen aan de pittoreske huisjes en geveltjes van dit kleine dorp. De toren van de Andrieskerk staat te stralen in het zonlicht en is opvallend hoog.Kasteel Amerongen

We lopen de velden weer in en genieten van de fraaie dorpse uitzichten. Na 1,5 kilometer duikt kasteel Amerongen voor ons op. Het kasteel is een plaatje dat je, als je dat wilt, ook van binnen kunt bezichtigen. Wij wandelen langs de slotgracht en de kasteeltuin en bewonderen vooral de buitenkant van dit goed bewaarde monument.


Klompenpad Amerongen
Kasteel Amerongen

Terras

Via een omweg lopen we aan de andere kant Amerongen weer binnen; waar restaurant ‘den Rooden Leeuw’ ons verwelkomt. Het zonnige terras zit vol met wielrenners en wandelaars die hun benen laten rusten.


klompenpad Amerongen
Den Rooden Leeuw

Einde klompenpad

We besluiten de route iets in te korten en een doorsteekje te maken naar Leersum. Via een lang bospad en mooie vergezichten komen we weer aan in het kleine centrum. We doen de ‘klompen’ uit, de rugzak af en gaan er lekker bij zitten. Touché, dat drankje hebben we meer dan verdiend!


Meer zien? Kijk hieronder het filmpje. 

Meer info over mooie klompenpaden? Check hier mijn tips.


Er zijn meer dan honderd verschillende klompenpaden in Utrecht en Gelderland en er komen er steeds meer bij. Op de website klompenpaden.nl vindt je ze allemaal terug, inclusief routebeschrijving, foto's en informatie over alles wat je ziet tijdens de route.

682 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page