top of page

Klompenpad Eeskoterpad: volop variatie in Otterlo

Bijgewerkt op: 3 jan. 2023


 

Otterlo, een dorp op de Veluwe met meer vakantiehuisjes dan inwoners. Maar dat is natuurlijk niet helemaal onlogisch. Het Nationale Park de Hoge Veluwe, het Otterlose Zand en de bosrijke omgeving maken Otterlo tot een echt vakantie- en wandelparadijs. Wij komen hier graag om te wandelen en kiezen dit keer voor het 15 kilometer lange Klompenpad Eeskoterpad.

 

Klompenpad-eeskoterpad
Klompenpad Eeskooterpad

Start van Klompenpad Eeskoterpad

Klompenpad Eeskoterpad start bij Café-Restaurant De Waldhoorn. Hoewel het nog vroeg in de ochtend is, zit het terras van dit gezellige restaurant al redelijk vol. Het is dan ook een uitzonderlijke mooie herfstdag in november. Er staat een groot informatiebord over het Klompenpad en we lezen dat we de route kunnen verkorten tot 12 km of kunnen verlengen naar 17 km. Maar wij vinden 15 kilometer een prima afstand en vertrekken vol goede zin richting de Dorpsstraat van Otterlo.

klompenpad-eeskoterpad
Infobord bij restaurant Waldhoorn

De eerste kilometer wandelen we door het dorp Otterlo. Horeca genoeg, een kleine supermarkt en een cadeauwinkel. Vlak na hotel de Sterrenberg, slaan we linksaf en lopen we een schapenweitje in. Op het pad iets verderop worden we opgewacht door twee honden; een Golden Retriever en een keffend kleintje van onbestemd ras die bijna mijn kuiten te pakken heeft. Van hun baasje geen spoor. Niet fijn op een Klompenpad waar honden niet mogen komen.

klompenpad-eeskoterpad
Groene bordjes op het pad

De Zanding

Langs bomen en weiland komen we langs de Houtkamp een kampeerboerderij met een kleine B&B. Over het erf steken we de weg over en bereiken we de Zanding; een gebied met stuifzand, heide en bos. Links van het zandpad loopt een hek dat de grens vormt met Nationaal Park de Hoge Veluwe.

klompenpad-eeskoterpad
Heidegebied De Zanding
"Heuveltjes op en af benemen ons de adem..."

We verlaten het vals platte zandpad als we door de Klompenpadbordjes het bos in worden gestuurd. Heuveltjes op en heuveltjes af benemen ons de adem. Ook de prachtige uitzichten doen een duit in het zakje. Bankjes genoeg, alleen zijn ze allemaal al bezet. Maar gelukkig is onze conditie best aardig en zijn we nog niet moe.

klompenpad-eeskoterpad
Mooie doorkijkjes

Een heerlijke route door het bos, over smalle paadjes met Amerikaanse eiken langszij. Het kan ons niet lang genoeg duren.

klompenpad-eeskoterpad
Smalle paadjes

Dwars over vakantiepark de Wije Werelt

Helaas komt hieraan een eind als we aankomen bij een drukke doorgaande weg. Hier laten we de heuvelige bossen achter ons en steken over richting vakantiepark de Wije Werelt. Dat we nog steeds goed zitten, zien we aan de enorme gele klomp bij de ingang. Wij vinden het wel leuk om dwars over dit grote park heen te slingeren. We groeten elke vakantieganger en vergapen ons aan tiny houses, boomhutten en trekkershutjes.

klompenpad-eeskoterpad
Grote klomp bij de Wije Werelt

Eenmaal het park weer uit, lopen we het bos weer in. Herfstkleuren vallen ons ten deel. Geel, bruin, oranje, rood, en het contrasteert zo lekker met de knalblauwe lucht. We genieten met volle teugen van deze prachtige dag.

Mountainbikepad en loslopende honden?

We komen aan bij een mountainbikepad waar de fietsers niet alleen langs ons heen scheuren, maar waar we ook nog gewaarschuwd worden voor loslopende honden. Geen goede combinatie. We lopen dus maar voorzichtig achter elkaar langs de rand van het pad. Gelukkig blijft het loslopend hondenvolk ons dit keer bespaard, maar alsnog zijn we blij als we dit pad kunnen verlaten voor een écht wandelpad.

klompenpad-eeskoterpad
Een mountainbikepad met loslopende honden....

Buurtschap Eschoten

Net op het moment dat we het bos een beetje saai beginnen te vinden, komen we aan bij landelijk grasland en wandelen we verder langs de akkers en boomkwekerijen van buurtschap Eschoten.

Schaapskooi Eeskoten

De Eeskoter schaapskooi is een markant punt op de wandeling en het verbaast ons niet dat deze Veluwse schaapskooi een rijksmonument is. De potstal dateert uit de 19e eeuw en is in 2012 volledig gerestaureerd.

klompenpad-eeskoterpad
Eeskoter schaapskooi

Oversteken over drukke wegen

Met de zon hoog aan de hemel steken we een paar keer een drukke doorgaande weg over. Even goed opletten, want de auto’s rijden hard. Maar aan de overkant mogen we het bos weer in voor het laatste deel van Klompenpad Eeskoterpad. Ook hier is het genieten van de herfskleurenpracht en knispert het blad onder onze schoenen.

klompenpad-eeskoterpad
Prachtige herfstkleuren

Laatste meters terug naar Otterlo

De allerlaatste 800 meter wandelen we langs de doorgaande weg weer terug naar hotel restaurant Waldhoorn. Dat is een beetje jammer, maar doet wat ons betreft geen afbreuk aan de prachtige route van dit Klompenpad.


 

Vind je deze blog leuk? Abonneer je dan om regelmatig op de hoogte te blijven van nieuwe wandeltips!

 Wil je ook het Klompenpad Eeskoterpad wandelen in Otterlo?

 • Klompenpad Eeskooterpad is 15 km lang en wordt gemarkeerd met groene klompenpadbordjes.

 • Je kunt de route verkorten tot 12 km of verlengen tot 17 kilometer. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

 • Het startpunt is bij Café-Restaurant De Waldhoorn, Dorpsstraat 2 in Otterlo, maar je kunt ook starten bij EuroParcs De Wije Werelt, Arnhemseweg 100-102 in Otterlo.

 • Als je met het Openbaar vervoer komt, stap dan uit bij bushalte Centrum in Otterlo, of bushalte ’t Lage Veld in Otterlo.

 • Je kunt dit Klompenpad Route combineren met het Harscamperpad, het Kreelsepad en / of het Beek- en Bultpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

 • Liever een weekendje wandelen en ben je nog op zoek naar een leuk huisje? Hier vind je mooie vakantiehuizen in Gelderland, of kijk dan eens op www.vakantieveluwe.nl of op

Wil je meer weten over Klompenpaden?

 • Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur.

 • Klik hier voor meer verhalen over onze persoonlijke ervaringen met verschillende Klompenpaden die we gelopen hebben of kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl.

 • Alle Klompenpaden zijn gemarkeerd met bordjes in de vorm van een klompje.

 • Vaak kun je een Klompenpad ook verkorten of verlengen. De routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes onderweg.

 • Hou er rekening mee dat klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.

 • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.

Zit hier niets voor je bij en maak je liever een andere wandeling in de provincie Utrecht of provincie Gelderland? Check hier de blogs over andere mooie wandelingen die ik maakte. Veel wandelplezier!
1.472 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Commentaires


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page