top of page

Rust en ruimte op Klompenpad Loobrinkerpad in Emst

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

Eindeloze weilanden, akkers, bossen en landgoed. We wandelen over karrensporen, bospaadjes en met gras begroeide landweggetjes. In het kleine dorp Emst, midden op de Veluwe, starten twee Klompenpaden: het Loobrinkerpad en het Schaverensepad die beide zo’n 10 kilometer lang zijn. Wij trekken er een zaterdagmiddag voor uit en kiezen voor Klompenpad Loobrinkerpad.

klompenpad-loobrinkerpad
Loobrinkerpad

Start van het Loobrinkerpad bij Dorpshuis De Hezebrink

We beginnen onze wandeling bij Dorpshuis De Hezebrink, Ds. van Rhijnstraat 69 in Emst. Tegenover het dorpshuis is ruimte om onze auto te parkeren en we zien al snel het welbekende Klompenpaden-informatiebord. Van hieruit volgen we de paars-blauwe klompenpadbordjes die ons via de Hoofdstraat van Emst de groene velden in leiden.

klompenpad-loobrinkerpad
Schaapjes op de route

Linksom of rechtsom?

We zijn amper het dorp uit als we bij een ‘kruispunt’ aankomen. Hier moeten we kiezen of we de wandeling ‘links- of rechtsom’ lopen. Omdat we op de kaart al zagen dat er wat stukjes asfalt op de route liggen, kiezen we voor ‘rechtsom’ zodat we starten met het asfalt.

klompenpad-loobrinkerpad
Lekker landelijk allemaal

Rustige landweggetjes en fietspaden

Het asfalt valt ons erg mee, het bestaat vooral uit rustige landweggetjes of fietspaden. Van het verkeer hebben we maar weinig last. De maisvelden langs de weg met grote gele zonnebloemen die ons toelachen, maken veel goed. De landelijke omgeving is gemoedelijk. Karakteristieke boerenerven, koeien in de wei en schaapjes die ons onderweg begroeten, wij houden ervan!


Recreatieterrein het Kievitsveld

Na ongeveer een half uurtje lopen, verandert het landschap. We gaan links het bos in, richting recreatieterrein het Kievitsveld. Een smal bospaadje leidt ons door het groen. De grond is een beetje drassig en door de bomen zien we een van de drie meertjes in dit gebied, al liggen.

klompenpad-loobrinkerpad
Waterrijke omgeving
"Valt ie wel of valt ie niet?"

Langs een stromend beekje komen we aan bij recreatieplas Kievitsveld waar stoere mannen het meer over waterskiën. De een wat handiger dan de ander. Wij vermaken ons met dit sportieve schouwspel: valt ie wel of valt ie niet? We lopen de plas rond en vervolgen Klompenpad Loobrinkerpad.

klompenpad-loobrinkerpad
Recreatieplas Kievitsveld

Natuurgebied Vossenbroek

En weer komen we in een ander landschap: het nieuwe, natte natuurgebied Vossenbroek met Elzenbroekbos; een bossoort dat alleen maar groeit in moerassig gebied met een hoge waterstand. Onder de elzen groeien verschillende moerrassoorten en her en der ligt een verscholen vennetje.

klompenpad-loobrinkerpad
Vennetje in natuurgebied Vossenbroek

Langs bos en maisvelden lopen we verder over een met gras begroeid karrenspoor. Groen in vele tinten en de mais staat hoog. We kunnen het niet laten om de kwaliteit even te testen.


We lopen verder over smalle paadjes en houten bruggetjes in het bos en komen maar weinig mensen tegen op dit rustige Klompenpad.

klompenpad-loobrinkerpad
Via bos en bruggetjes weer terug

Emst komt weer in zicht

Langzaamaan komt Emst weer in zicht. We nemen afscheid van nieuwsgierige stieren en wandelen via de weilanden weer richting het dorp. Op het terras van restaurant De Emsterie, sluiten we de wandeling af met een verse muntthee en een likeurtje van het huis.

klompenpad-loobrinkerpad
Lekker!

Sauna de Veluwse Bron

Maar onze dag is nog niet ten einde. Het landelijke Emst biedt ook thuis aan een geweldig mooie sauna, de Veluwse Bron. Hier krijgen onze vermoeide spieren hun welverdiende rust. We verwennen onszelf met weldadige warmte en zwemmen in het koude water van het meer waar we tijdens onze wandeling nog langs liepen.


Wat wij vinden van Klompenpad Loobrinkerpad?

Wij vinden het een rustig, afwisselend Klompenpad dat je meeneemt door een mooi landelijk gebied. Je loopt soms wel over stukjes asfalt, maar die zijn verkeersarm en hebben ons nergens echt gestoord. Dus: klompen aan, rugzak op en gaan!


klompenpad-loobrinkerpad
Groet vanaf het Loobrinkerpad
 

Wil je ook het Klompenpad Loobrinkerpad lopen?

  • Dit landelijke Klompenpad in Emst begin je bij Dorpshuis De Hezebrink, Ds. van Rhijnstraat 69 in Emst. Hier kun je ook je auto parkeren. Er staat een bord met informatie over Klompenpaden en de route.

  • Vanaf het Dorpshuis vertrekt ook Klompenpad Schaverensepad (10 km).

  • Klompenpad Loobrinkerpad is deels verhard en deels onverhard en ongeveer 10,5 kilometer lang.

Als je dat wilt, kun je Klompenpad Loobrinkerpad ook combineren met Klompenpad Kopermolenpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de klompenpadbordjes tijdens de wandeling. Of lees eerst meer over dit Klompenpad in mijn blog.

  • Het Loobrinkerpad is gemarkeerd met blauwe klompenpadbordjes.

  • Horeca is er ook op de route:

Restaurant De Musketiers, Hoofdweg 32, Emst


Wil je een ander Klompenpad lopen?

  • Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur. Ik vind het Klompenpad Loobrinkerpad een mooie route, maar er zijn natuurlijk nog veel meer mooie Klompenpaden. Klik hier voor meer verhalen over onze persoonlijke ervaringen met verschillende klompenpaden die we gelopen hebben of kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl.

  • Alle klompenpaden zijn gemarkeerd; ook routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes.

  • Hou er rekening mee dat klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn op de meest Klompenpaden honden dan ook verboden.

  • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.


En wandel je liever geen Klompenpad maar een andere route? Kijk dan eens op mijn wandelpagina voor goede tips. Ik wens je in elk geval veel wandelplezier! En heb je nog een wandeltip voor mij? Reageer hieronder of stuur me dan een mailtje, ik ontvang ze graag.

1.046 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page